Fotbal extern

Infantino nu renunță! Mâine începe negocierile pentru o Cupă Mondială organizată la fiecare doi ani

Președintele FIFA va începe negocierile pentru schimbarea calendarului Cupei Mondiale, pe care o vrea bienală. 

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 31 Martie 2022, 12:21
Data actualizarii: Joi 31 Martie 2022, 12:49

Pe 1 aprilie, în Qatar, la Doha Exhibition and Convention Center, va avea loc tragerea la sorți pentru grupele Cupei Mondiale din 2022, dar și un congres al FIFA la care vor participa reprezentanți ai 211 asociații naționale, care vor vota bugetul și vor asculta un discurs al președintelui Gianni Infantino, care va trasa planurile de viitor ale instituției mondiale. 

Infantino va tatona reprezentanții UEFA și CONMEBOL

În plus, președintele FIFA vrea să tatoneze individual conducerea UEFA (Europa) și CONMEBOL (America de Sud), dar și pe președinții federațiilor din cele mai importante țări de pe cele două continente, pentru a începe negocierile pentru organizarea Cupei Mondiale cu o frecvență de doi ani, față de patru, cum are loc în prezent. FIFA vrea ca după ediția din 2026, găzduită de SUA, Canada și Mexic, următoarea ediție să fie în 2028.  

Deși, inițial, proiectul fusese pus în așteptare, după ce s-a considerat că negocierea sa este inoportună, fără un studiu adecvat și aprofundat de impact asupra efectelor produse asupra unor turnee precum Jocurile Olimpice, Campionatul European, Copa America, Nations League, Champions League, Europa League, Copa Libertadores, Finalissima, Cupa Mondială a Cluburilor și alte competiții importante de club și inter-țări, acesta nu a fost abandonat. 

Cupă Mondială la doi ani, reînființarea Cupei Confederațiilor sau extinderea Nations League?

Infantino vrea să vadă care sunt cerințele confederațiilor, federațiilor și cluburilor importante, dar și dacă se vrea organizarea Cupei Mondiale la fiecare doi ani sau se dorește o reînființare cu mai multe participante a Cupei Confederațiilor, competiție desființată în 2019, sau o includere a tuturor echipelor din America de Sud în Nations League, alături de cele mai importante echipe din celelalte confederații. 

Deocamdată, cele mai importante cluburi din Europa și din America de Sud s-au arătat nemulțumite de acest proiect, care ar urma să le supună fotbaliștii la un efort suplimentar, iar UEFA și CONMEBOL au motivat că ar fi grav afectat calendarul competițiilor continentale. Dar FIFA a pregătit un pachet financiar atractiv, care ar dubla câștigurile actuale pentru fiecare ediției bienală, ceea ce ar putea fi satisfăcător, mai ales pentru federațiile din eșalonul doi al fotbalului, care ar avea șanse dublate să se califice la turneele finale și să aibă bani mai mulți pentru investiții. 

Fotbalul feminin este de acord cu o Cupă Mondială bienală

În privința ediției feminine a Cupei Mondiale, se pare că Infantino a reușit să convingă deja cele mai importante federații, printre care SUA, Canada, Australia, Suedia, Olanda, Japonia, Brazilia, China, Noua Zeelandă sau cele africane, că o ediție disputată la fiecare doi ani ar îmbunăți încasările, vizibilitatea și nivelul de joc, pe termen mediu și lung. De altfel, fotbalul feminin ar putea servi drept experiment pentru a vedea efectele unei Cupe Mondiale bienale asupra calendarului internațional.

Următoarea ediție a FIFA Women's World Cup va avea loc în 2023, fiind găzduită de Australia și Noua Zeelandă, iar până la ediția din 2027, pentru organizarea căreia și-au depus candidaturile Japonia, Germania - Belgia - Olanda, Chile, Africa de Sud, Danemarca - Finlanda - Islanda - Norvegia - Suedia și SUA, urmând să fie intercalat încă un turneu final.   

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies