Fotbal extern

Din patria lui "Celentano", in premiera la Euro: prima nationala nascuta din lupta impotriva alcoolismului

Islanda este calificata matematic la Euro 2016.

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 28 Septembrie 2015, 15:47
Data actualizarii: Luni 28 Septembrie 2015, 16:31

Nationala surpriza care va juca la Euro 2016 este nascuta din lupta impotriva plictiselii si alcoolului. Programul derulat cu multa atentie si consecventa in Islanda in ultimii 15 ani se materializeaza acum cu o calificare spectaculoasa, de pe prima pozitie cel mai probabil, intr-o grupa din care mai fac parte Olanda, Cehia si Turcia.

In 2002, Islanda avea un singur teren acoperit si aproape deloc folosit, iar statul a demarat un program pentru a combate una dintre cele mai ingrijoratoare probleme in randul populatie: alcoolismul.

Povestea a inceput in 2002, cand Siggi Eyolfsson, fost fotbalist si absolvent de psihologie sportiva la North Carolina University, a fost angajat sa formeze antrenori.

Astazi exista 500 de antrenori cu licenta UEFA B si 200 cu licenta UEFA A. Sunt 90 de cluburi in toata tara, zeci de terenuri artificiale, iar antrenorii sunt angajati de licee si scoli, unde toti copiii sunt invatati de mici cu fotbalul profesionist, scriu francezii de la SoFoot.

In 2011, nationala U21 a invins Germania cu 4-1 si a mers la Euro, iar pustii de atunci sunt campionii de astazi ai Islandei.

Eroul lor e suedezul Lars Lagerback, selectionerul instalat in functie in 2011 si care va pleca imediat dupa Euro. Secundul sau a fost desemnat deja ca inlocuitor si este "selectioner ucenic" de doi ani. De la Lagerback a invatat tactica, statistica in fotbal si tupeul la selectie - suedezul a debutat tot lotul de astazi in ultimii 4 ani.

Golgheterul Olandei, Finbogasson, este opera lui - Lagerback l-a gasit cand avea 19 ani la o echipa de liceu.

In Islanda, o tara cu o populatie putin peste 300.000 de locuitori, se spune ca oricine are cel putin o cunostinta sau o ruda care a jucat in nationala de fotbal.

Islanda a invins de doua ori Olanda in campania preliminara pentru Euro 2016 si este pe primul loc in grupa inainte de ultimele doua meciuri, cu Letonia si Turcia.

1. Islanda 19p
2. Cehia 19p
3. Turcia 12p
4. Olanda 10p
5. Letonia 4p
6. Kazakhstan 2p

STIRILE ZILEI


Modifică setările cookies