ajax Johan Cruyff stefan kovacs Fotbal extern Cum au surprins inventatorii „fotbalului total”? Perioada de gloria a lui Ajax Amsterdam alături de un antrenor român

SPECIAL | Cum au surprins inventatorii „fotbalului total”? Perioada de glorie a lui Ajax Amsterdam alături de un antrenor român

Echipa olandeză renumită pentru „Fotbalul total”, a devenit prima echipă de la Real Madrid care a câștigat un hat-trick al titlurilor europene.

Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Joi 14 Octombrie 2021, 08:45
Data actualizarii: Joi 14 Octombrie 2021, 08:51

În 1970, Ajax câștiga al treilea titlu în patru ani, sub conducerea lui Rinus Michels. Totuși, roș-albii trăiau în umbra celor de la Feyenoord care tocmai devenise prima echipă olandeză care ridică trofeul Cupei Campionilor deasupra capului. În timp ce Ajax pierdea finala cu un an înainte cu un zdrobitor 1-4 contra Milanului.

  • Cum au surprins inventatorii „fotbalului total”? Perioada de gloria a lui Ajax Amsterdam alături de un antrenor român

Ajax trebuia să treacă printr-un proces de reorganizare pentru a face față unei provocări uriașe. Michaels, văzut ca părintele „fotbalului total” a pus mâna pe trofeu în anul 1971, învingând Panathinaikos pe Wembley în finală, înainte de a pleca la Barcelona în vara aceluiași an. Dar echipa care a rămas în urma lui a continuat gloria și a obținut lucruri mărețe.

Aducerea lui Ștefan Kovacs pe bancă

Înlocuitorul său avea să fie nimeni altul decât Ștefan Kovacs, un antrenor care spre deosebire de Michels oferea o mai multă libertate jucătorilor și avea un stil mai deschis de a aborda partidele. Pentru doi ani de zile, abordarea s-a a dus perfecțiune în vestiarul lui Ajax. Antrenorul român a reușit să obțină din nou Cupa Campionilor în 1972 și a câștigat și titlul și cupa în Olanda, fiind prima echipă batavă care reușește tripla și doar a doua echipă europeană după Real Madrid care reușește hat-trick-ul trofeelor într-un singur sezon.

În 1973, Kovacs învinge în finală de la Belgrad cu 1-0 pe Juventus și aduce al treilea trofeu european consecutiv pentru Ajax. Hegemonia arătată de formația din Amsterdam era absolut remarcabilă, iar finala Cupei Campionilor era decisă deja din minutul 3, după un gol marcat de Johnny Rep. Echipa lui Ajax a fost în esență aceeași cu cea care a învins-o pe Panathinaikos în 1971 și pe Internazionale în 1972, singura modificare fiind Rep în locul veteranului Sjaak Swart și Horst Blankenburg care prelua sarcinile de la Velibor Vasovic ca fundaș central.

Kovacs a reușit să creeze o echipă distrugătoare clădind pe fundamentele impuse de Rinus Michels. Dar nu după mult timp de la triumful din Belgrad, echipa din Amsterdam avea să se destrame. Johan Cruyff alege să se reunească cu Rinus Michels și semnează cu Barcelona în august 1973 pentru o sumă record de 920.000 de dolari.

Trofee câștigate în perioada 1970-1973 de Ajax Amsterdam

Eredivisie: 1970, 1972, 1973

KNVB Cup: 1970, 1971,1972

Cupa Campionilor: 1971, 1972, 1973

Super Cupa Europei: 1973

Cupa Intercontinentală: 1972

Cel mai bun prim 11 al lui Ajax

Portar: Heinz Stuy

Fundași: Wim Suurbier, Horst Blankenburg, Barry Hulshoff, Ruud Krol

Mijlocași: Arie Haan, Johan Neeskens, Gerrie Muhren

Atacanți: Johnny Rep, Johan Cruyff, Pier Keizer

 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!