UEFA respinge plangerea facuta de Grecia in privinta echipamentului purtat de Macedonia de Nord la Euro. Anuntul facut de forul european

UEFA respinge plangerea facuta de Grecia in privinta echipamentului purtat de Macedonia de Nord la Euro. Anuntul facut de forul european

UEFA a respins miercuri solicitarea Greciei privind tricoul purtat la turneul final al EURO 2020 Euro de componentii nationalei de fotbal a Macedoniei de Nord, scandal care a survenit dupa cel dintre Rusia si Ucraina, scrie AFP.

Organismul european a confirmat ca a primit ''o scrisoare din partea guvernului grec'' in care se protesteaza impotriva acronimului FFM (Federatia de Fotbal din Macedonia) vizibil pe echipamentul nord-macedonenilor.

Nikos Dendias, ministrul de externe din Grecia, a trimis o scrisoare si catre omologul sau nord-macedonean, in care solicita ca echipa de fotbal a Macedoniei de Nord sa respecte acordul de la Prespa, prin care numele tarii a fost schimbat.

UEFA a opinat insa ca sunt indeplinite aceste cerinte prin utilizarea termenului ''Federatia de Fotbal a Macedoniei de Nord'' in toate comunicarile sale.

Asa cum se stie, intr-un alt scandal asemanator, selectionata Ucrainei a indicat ca va acoperi sloganul "Glorie eroilor" de pe tricourile sale pentru EURO 2020, contestat de Rusia, urmand ca ucrainenii sa ascunda sintagma respectiva cu o mini-harta a tarii.

UEFA a cerut o modificare a tricoului ucrainean, inaintea startului Campionatului European de fotbal, considerand ca fiind "politic" sloganul respectiv, pe fondul conflictului ruso-ucrainean.

Federatia ucraineana de fotbal (AUF) anuntase ulterior ca a ajuns la un "compromis" cu forul european in acest litigiu, primul incident diplomatic al turneului care s-a deschis vineri seara la Roma si se va incheia pe 11 iulie la Londra.

Conform UEFA, selectionata ucraineana va acoperi sloganul "Glorie eroilor" imprimat in interiorul gulerului tricourilor de joc cu o tesatura reprezentand "harta Ucrainei", inconjurand "sigla federatiei".

"Vor acoperi sloganul, iar acest lucru va fi verificat de catre delegatul UEFA inaintea fiecarui meci", a indicat un purtator de cuvant al forului fotbalistic european, estimand ca acest aranjament "nu este diferit de ceea ce a fost decis" joi.

Federatia rusa de fotbal anuntase saptamana trecuta ca a adresat o scrisoare Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) pentru a denunta noul tricou al selectionatei ucrainene pentru turneul final al EURO 2020, pe care figureaza Crimeea, anexata de Rusia in 2014, precum si regiunile Donetk si Lugansk, controlate de separatistii pro-rusi.

De asemenea, pe tricouri mai figureaza sloganurile "Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!", facand referire la un cantec patriotic devenit strigat mobilizator pentru manifestantii care l-au inlaturat pe fostul aliat al Kremlinului, Viktor Ianukovici, dupa o miscare populara in 2014.

AGERPRES

VIDEO PROTVPLUS.RO

Clădiri monument din România, ajunse în ruină. Fabrica de bere Rahova, distrusă de nepăsare
BRAT
Modifică setările cookies