Arrigo Sacchi CM 2022 Italia macedonia de nord Roberto Mancini CM 2022

Radiografie usturătoare a legendarului Arrigo Sacchi: "Fotbalul italian e în urmă cu 60 de ani! Ritmul din Serie A e ridicol"

Italia traversează un moment negru al istoriei, după ce a pierdut contra Macedoniei de Nord în semifinalele play-off-ului pentru CM 2022, scor 0-1 și a ajuns la două ediții consecutive ale Cupei Mondiale la care nu participă.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 25 Martie 2022, 16:57
Data actualizarii: Vineri 25 Martie 2022, 16:57

Nimic nu părea să anticipeze o astfel de surpriză la Palermo, mai ales că Italia venea din postura de câștigătoare a Campionatului European, titlu cucerit în urmă cu doar opt luni. Echipa lui Roberto Mancini a dominat partida, a avut o mulțime de ocazii importante, dar i-a lipsit luciditatea în ultimii 20 de metri și s-a văzut învinsă de golul lui Aleksandar Trajkovski, din minutul 90+2.

Arrigo Sacchi: "Fotbalul din Italia este în urmă cu 60 de ani"

Arrigo Sacchi (75 de ani), legendarul antrenor al lui AC Milan de la finalul anilor '80, a analizat situația fotbalului italian și consideră că jucătorii și selecționerul Roberto Mancini au cea mai mică vină pentru eliminarea rușinoasă.

Tehnicianul care a lucrat cu Baresi, Maldini, Marco van Basten, Ancelotti, Rijkaard sau Gullit vorbește despre "înapoierea culturală" a fotbalului din Italia și spune că numeroșii jucători străini, ritmul scăzut din Serie A sau modul în care se arbitrează sunt factori importanți pentru rezultatele dezamăgitoare din perioada recentă. În ceea ce privește triumful de la EURO 2020, Sacchi spune că a fost mai degrabă de o excepție.

"Ce s-a întâmplat la Palermo contra Macedoniei este exact ceea ce se întâmplă cu echipele noastre de club în ultimii 12 ani. N-am mai câștigat nimic în Europa din 2010, când Interul lui Mourinho lua Champions League. Naționala la EURO 2020 a fost o excepție minunată pentru care fiecare dintre noi trebuie să fim recunoscători. Dar a fost o excepție, nu o regulă. Continuăm să aducem străini la cluburi, iar inclusiv la nivelul echipelor de tineret există foarte mulți juniori sosiți din alte țări. Sigur așa e corect sau poate că asta este problema reală?

Președintele Gravina este un om competent, va trebuie să analizeze situația la rece și să nu fie copleșit de emoția de moment. Sper că nu intenționează să rezolve totul prin demiterea antrenorului. Problema este mai serioasă, mult mai serioasă de atât. Fotbalul italian suferă de o înapoiere culturală, nu există idei noi. Celelalte națiuni au evoluat, noi am rămas ca acum 60 de ani. O spun clar: jucătorii și antrenorul au cea mai mică vină acum. Problema este la nivel instituțional.

Echipele de juniori sunt pline de străini, străini importați ca fructele sau legumele, cluburile sunt pline de datorii, echipele nu câștigă nimic în afara Italiei, iar nimeni nu ridică vocea să spună ceva? În afară, oamenii se zbat, construiesc centre federale, susțin creșterea jucătorilor tineri. La noi nu se întâmplă asta. De ce?

Cu siguranță, ritmul din campionatul nostru este ridicol. Încercați să urmăriți un meci din Anglia, Spania sau Germania, unde jucătorii sunt mult mai rapizi. La noi, arbitrii fluieră prea mult, jocul e mereu întrerupt. Cum să joci așa? Repet, suntem în urmă. Și nu numai la fotbal. Eu iubesc fotbalul italian, dar trebuie să fim sinceri: nu avem idei", a spus Arrigo Sacchi, pentru Gazzetta dello Sport

Pentru Italia este a doua ediție consecutivă a Cupei Mondiale pe care o ratează, după cea din 2018, situație cu care Squadra Azzurra nu s-a mai confruntat niciodată în istorie.

Macedonia de Nord s-a calificat în finala barajului pentru CM 2022, fază în care va întâlni Portugalia, în deplasare. 

Italia - Macedonia de Nord 0-1

  • Posesesie: 61% - 39%
  • Ocazii: 32 - 4
  • Șuturi pe poartă: 5 - 2
  • Șuturi pe lângă poartă: 11 - 2
  • Ocazii clare: 1 - 0
  • Atacuri: 67 - 15
  • Faulturi comise: 14 - 13
  • Cornere: 16 - 0
  • Pase reușite: 488 - 235
  • Parade portar: 1 - 5
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!