GALERIE FOTO Oleg Salenko și recordul de care nu se atinge nimeni la Cupa Mondială

Oleg Salenko Campionatul Mondial 1994 Cupa Mondiala CM 2022
Daniel Anghel
Data publicarii: Marti 15 Noiembrie 2022, 16:20
Data actualizarii: Marti 15 Noiembrie 2022, 16:23

Campionatul Mondial va lua startul pe 20 noiembrie, cu meciul de deschidere dintre Qatar, țara gazdă, și Ecuador.

În cele 21 de ediții ale Cupei Mondiale au fost înregistrate, de-a lungul timpului, o serie de recorduri impresionante. Printre ele și cel deținut de rusul Oleg Salenko, pentru cele mai multe goluri marcate într-un singur meci, potrivit iffhs.com.

Oleg Salenko și recordul de care nu se atinge nimeni la Cupa Mondială

Se întâmpla la Campionatul Mondial din 1994, găzduit de Statele Unite, la care România a reușit cea mai impresionantă performanță din istorie, accederea în sferturile competiției.

Eliminată matematic cu o etapă înainte de finalul grupelor, Rusia a făcut instrucție în meciul cu Camerun, pe care l-a câștigat cu scor de tenis, 6-1. 

Salenko, fost jucător la echipe precum Dinamo Kiev, Valencia sau Rangers, a reușit să marcheze nu mai puțin de cinci goluri, în minutele 15, 41, 44 (penalty), 72 și 75. Dmitri Radchenko (81) Roger Milla (46), din tabăra oaspeților, și-au trecut și ei numele pe lista marcatorilor.

Recordul lui Salenko pare de neatins, având în vedere că, în ultimii 28 de ani, nimeni nu a mai reușit o performanță asemănătoare într-un meci de Cupă Mondială.

Cele mai multe goluri marcate de un jucător într-un meci de Cupă Mondială:

Oleg Salenko (Rusia - Camerun 6-1, 1994) - cinci goluri

Ernst Wilimowski (Polonia - Brazilia 5-6, 1938) - patru goluri

Ademir (Brazilia - Suedia 7-1, 1950) - patru goluri

Sandor Kocsis (Ungaria - Germania 8-3, 1954) - patru goluri

Just Fontaine (Franța - Germania 6-3, 1958) - patru goluri

Eusebio (Portugalia - Coreea de Nord 5-3, 1966) - patru goluri

Emilio Butragueno (Spania - Danemarca 5-1, 1986) - patru goluri

Reușitele din meciul cu Camerun i-au adus lui Salenko și titlul de golgheter al Campionatului Mondial din 1994. În trei apariții a reușit să înscrie de șase ori, astfel că a împărțit prima treaptă a calsamentului golgheterilor cu bulgarul Hristo Stoichkov, care urma să devină ”Balonul de Aur” în acel an.

Florin Răducioiu (patru goluri), Gheorghe Hagi (trei goluri) și Ilie Dumitrescu (două goluri) au fost golgheterii României la Cupa Mondială din 1994.

Cupa Mondială din Qatar debutează pe 20 noiembrie

Campionatul Mondial din Qatar, primul din istorie care se va disputa iarna, va lua startul pe 20 noiembrie. Faza grupelor ar urma să se încheie pe 2 decembrie, iar pe 3 decembrie vor începe primele meciuri din fazele eliminatorii (optimile de finală).

Sferturile de finală se vor disputa pe 9, respectiv 10 decembrie. Semifinalele au fost programate pe 13 și 14 decembrie, iar marea finală pe 18 decembrie.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!