Inaki Williams Cupa Mondiala nico williams CM 2022

Au bătut 4.000 de km pentru a le oferi un viitor copiilor, iar acum sunt fericiți. Poveste fascinantă de la Cupa Mondială din Qatar

Printre protagoniștii Campionatului Mondial din Qatar sunt doi frați cu un story de viață pe care oricând se poate produce o peliculă de succes. 

Andrei Ionescu
Data publicarii: Sambata 26 Noiembrie 2022, 16:11
Data actualizarii: Sambata 26 Noiembrie 2022, 16:38

De-a lungul anilor am avut parte de povești impresionante cu jucători care și-au întâlnit frații în calitate de adversari, iar cele mai concludente exemple sunt Granit Xhaka (Elveția) – Taulant Xhaka (Albania), Jerome Boateng (Germania) – Kevin Prince Boateng (Ghana) și Thiago Alcantara (Spania) si Rafinha (Brazilia).

Poveste altfel de la Cupa Mondială

În ceea ce îi privește pe Inaki Williams (28 de ani, Athletic Bilbao) și fratele său Nico Williams (20 de ani, Athletic Bilbao), destinul părea să le ofere celor doi frați același scop în fotbal, cei doi urmând să împartă vestiarul atât la echipa de club, cât și la selecționata Spaniei, însă fratele mai mare a decis în ultimul moment să schimbe traiectoria drumului său.

Într-un interviu acordat pentru publicația britanică „The Athletic”, Inaki Williams relatează motivele pentru care a făcut această schimbare în cariera sa, începuturile ca fotbalist și legăturile cu Ghana. 

Părinții celor doi jucători au părăsit Accra, capitala Ghanei, în 1993, plecând într-o călătorie periculoasă și istovitoare de 4.000 de kilometri pe cont propriu pentru a le putea oferi viitorilor copii mai multe oportunități în viața lor, iar destinația a fost una singură: Spania. 

Prin intermediul unei organizații catolice locale, mama și tatăl celor doi fotbaliști au ajuns în Bilbao, acolo unde Inaki s-a născut, a început să joace fotbal și a devenit o persoană importantă pentru comunitatea bască. Inaki este foarte iubit de oamenii din Bilbao pentru devotamentul si respectul pe care acesta le poartă față de oameni, fiind cunoscut faptul că Athletic a avut de-a lungul timpului multe oferte de la cluburi mari din Europa precum Manchester City sau Liverpool, însă jucătorul a ales să rămână la clubul de suflet.

În aprilie 2016 el a început o serie incredibilă de meciuri consecutive în La Liga, fiind deținătorul acestui record cu 247 de apariții consecutive în campionatul intern. 

Decizia de a reprezenta Ghana nu a fost luată cu ușurință de Williams, care în tinerețe a jucat pentru echipele de juniori ale Spaniei și a apucat să joace la seniori într-un amical din 2016. Fiind un jucător care a evoluat regulat pentru Athletic în La Liga și cupele europene în ultimele sezoane, federația ghaneză a ținut în toată această perioadă legătura cu Inaki, iar Otto Addo, selecționerul Ghanei, a relatat publicației spaniole “AS” dificultatea luării unei decizii pentru Inaki: “Nu a fost deloc ușor. S-a gândit foarte mult la această alegere și a vorbit despre asta cu familia sa.” 

Decizia de a reprezenta, în cele din urmă, țara pe care părinții săi au părăsit-o chiar înainte de a se naște în vară, a fost luată după ce atacantul lui Bilbao a vizitat Accra împreună cu partenera sa, Patricia Morales, și fratele său mai mic, Nico.

Coincidență sau nu, la doar câteva săptămâni după ce Inaki a ales să reprezinte Ghana, fratele mai mic, Nico, a fost chemat la echipa de seniori a Spaniei. Astfel, la 24 de ore după ce Inaki a jucat primul său meci în tricoul Ghanei împotriva Braziliei, Nico și-a făcut debutul internațional împotriva Elveției la Zaragoza.

"Părinții noștri s-ar bucura!"

Jucătorul în vârstă de 20 de ani a impresionat în celălalt meci de pregătire înaintea Mondialului, împotriva Portugaliei, când a oferit un assist pentru golul decisiv marcat de Morata și a fost numit în lotul de 26 de jucători al lui Luis Enrique pentru Cupa Mondială.

Întrebat pe cine ar susține părinții lor în eventualitatea întâlnirii celor două naționale la Campionatul Mondial din Qatar, care cel mai devreme s-ar putea întâmpla în faza sferturilor, Inaki a spus “Ne-am tot imaginat asta. Ar fi un moment incredibil și sper să se întâmple. Părinții noștri s-ar bucura. Bineînțeles cel mai bun să câștige.”

„Black Stars”, așa cum sunt porecliți ghanezii, au în față o provocare grea în Qatar, după ce au fost repartizați în Grupa H alături de Coreea de Sud, Portugalia lui Cristiano Ronaldo și Uruguay, echipa care a eliminat-o pe Ghana in sferturile de finală a Campionatului Mondial din 2010 la loviturile de pedeapsă.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!