OFICIAL Americanii nu mai contează în NBA de 5 sezoane! Un camerunez, un sârb și un grec sunt din nou în Top 3 MVP din sezonul regular

Joel Embiid Giannis Antetokounmpo NBA Nikola Jokic Philadelphia 76ers Baschet
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 03 Mai 2023, 12:22
Data actualizarii: Miercuri 03 Mai 2023, 12:24

Joel Embiid, Nikola Jokic și Giannis Antetokounmpo au fost desemnați cei mai buni trei jucători din campionatul profesionist de baschet din America de Nord.

Camerunezul Joel Embiid a devenit, la 29 de ani după unul din idolii săi, nigerianul Hakeem Olajuwon, al doilea african din istorie desemnat cel mai bun jucător (MVP) al sezonului regular, simbolizând dominaţia baschetbaliştilor străini în liga profesionistă nord-americană (NBA), informează AFP.

A sosit și momentul lui Joel Embiid

"Nu ştiu de unde să încep, pentru că drumul a fost lung, am trecut prin atâtea lucruri, a fost multă muncă de făcut. Şi nu vorbesc doar de baschet. Este o bucurie să fiu aici", a spus pivotul în emisiunea "NBA pe TNT".

Pivotul echipei Philadelphia 76ers a mai fost finalist în 2021 şi 2022 în cursa pentru acest trofeu, redenumit "Michael Jordan", de fiecare dată fiind devansat de sârbul Nikola Jokic.

Nikola Jokic a fost MVP în 2021 și 2022, Giannis Antetokounmpo în 2019 și 2020

La rândul său, Jokic (Denver Nuggets), situat pe locul doi anul acesta, nu va intra în clubul select al jucătorilor desemnaţi MVP trei ani consecutiv, compus din Bill Russell, Wilt Chamberlain şi Larry Bird.

Locul trei a revenit grecului Giannis Antetokounmpo, laureat în 2019 şi 2020.

Această reuşită recompensează progresul constant făcut de Embiid, care a încheiat campionatul în ultimele două sezoane din postura de cel mai bun marcator. În 2022/2023, el a avut medii de 33,1 puncte, 10,2 recuperări şi 4,2 pase decisive de meci.

Hegemonia non-americanilor în NBA

În afara cifrelor, pivotul de 2,13 m şi 127 kg este recompensat pentru impactul său considerabil la 76ers, care au încheiat pe locul trei sezonul regular. Dar o entorsă la genunchiul drept l-a împiedicat să-şi ajute echipa în play-off, chiar dacă o revenire pe parchet ar putea avea loc în această săptămână în semifinala Conferinţei de Est cu Boston Celtics (1-0).

Intrarea lui Joel Embiid în palmaresul acestei prestigioase distincţii consacră pentru al cincilea an consecutiv un jucător non-american şi prelungeşte hegemonia jucătorilor polivalenţi, reprezentată anterior de Jokic şi Antetokounmpo.

Camerunezul de 29 de ani, ultra-dominant în atac şi o forţă considerabilă în apărare, este adesea comparat cu Hakeem Olajuwon, unul din cei mai buni pivoţi din istorie, campion NBA în 1994 şi 1995, şi modelul său.

Agerpres

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!