VIDEO EXCLUSIV Cum se cucerește aurul la Jocurile Olimpice. Vali Tomescu a fost invitatul lui Andru Nenciu la Poveștile Sport.ro. Un moment de glorie din sportul românesc, istorisit pas cu pas

Emisiunea Poveștile Sport.ro e în fiecare luni pe VOYO și Sport.ro. 

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 31 Octombrie 2023, 13:50
Data actualizarii: Marti 31 Octombrie 2023, 14:19
  • Vali Tomescu e din 2018 directorul Centrului Olimpic de Testare și Asistență Științifică (COTAS) din Izvorani.

În 2008, la Jocurile Olimpice din Beijing, Constantina Diță impresiona lumea sportului cu o cursă fenomenală din punct de vedere tactic, sacrificiu și știința de a lua cele mai bune decizii în proba chinuitoare de 42,195 km.

Vali Tomescu, invitat la Poveștile Sport.ro, cu Andru Nenciu

Pușa lua aurul la 38 de ani la competiția celor cinci cercuri și devenea cea mai vârstnică medaliată cu cea mai strălucitoare medalie la Jocurile Olimpice, în proba inclusă în program încă de la 1896. 

Ce a urmat... e istorie. Româncă din Turburea a devenit protagonista unor reportaje publicate pe toate meridianele lumii, iar povestea ei avea să fie sursă de inspirație pentru atlete profesioniste, dar și pentru alergătorii amatori, care i-au urmărit cariera, nu numai evoluția entuziasmantă din Beijing. 

Și în China, la Jocurile Olimpice din 2008, alături i-a fost antrenorul Vali Tomescu, tehnician alături de care Pușa a câștigat cele mai importante medalii ale carierei. La Poveștile Sport.ro, emisiunea moderată de Andru Nenciu, Tomescua istorisit pas cu pas momente neștiute de la JO 2008 și cum a încercat să stea "umăr la umăr" cu Constantina pe parcursul cursei. 

Tomescu a pedalat pe o bicicletă pe pista de lângă șoseaua pe care evoluau maratonistele și urla ca din gură de șarpe pentru a fi auzit. Povestea bicicletei și când nu a mai reușit valorosul antrenor să stea "în pluton" pentru a vedea ce face Constantina... puteți descoperi pe Sport.ro și pe VOYO. 

Vali Tomescu e din 2018 directorul Centrului Olimpic de Testare și Asistență Științifică (COTAS)

Vali Tomescu a fost antrenor pentru lotul olimpic al României, antrenor NCAA Division 1 la Universitatea Lafayette din Louisiana și fost antrenor al lotului Chinei de maraton. 

Vali Tomescu e din 2018 directorul Centrului Olimpic de Testare și Asistență Științifică (COTAS) din Izvorani, laborator care deservește loturilor olimpice de la nivel de juniori până la loturile olimpice - sporturi de vară și de iarnă. Următoarea competiție pentru care încearcă să aducă suport științific Vali Tomescu și colegii săi de la COTAS (Mihai Vigariu, Alexandru Bacșiș) o reprezintă Jocurile Olimpice de Iarnă de Tineret de la Gangwon 2024 (ianuarie - februarie). 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!