Alte sporturi

Fara medalii la Olimpiada? Lipa s-a suparat foc pe ministru: „Sunt socata, dar nu o sa-mi mai moara neuronii. La Tokyo, Dumnezeu cu mila!”

Canotajul va primi doar 60% din banii ceruti in an olimpic, iar presedinta Elisabeta Lipa spune ca, in aceste conditii, nu exista presiunea castigarea vreunei medalii la JO 2020. 

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 16 Ianuarie 2020, 14:03
Data actualizarii: Joi 16 Ianuarie 2020, 14:15

Federatiile de canotaj, handbal si atletism primesc cele mai mari finantari in anul olimpic 2020 de la Ministerul Tineretului si Sportului dintre cele 63 de structuri sportive eligibile, conform repartizarii anuntate de ministrul Ionut Stroe. Federatia Romana de Canotaj primeste cea mai mare suma, mai exact 10 milioane de lei, cu 300.000 mai putin fata de anul trecut. Urmatoarea in clasamentul finantarilor de la bugetul de stat este Federatia Romana de Handbal, cu 7.850.000 de lei, fata de 10.000.000 lei in 2019, iar pe pozitia a treia se afla Federatia Romana de Atletism - 7.000.000 de lei, in scadere fata de 8.500.000 de lei in 2019.

In total, suma cu care MTS finanteaza federatiile sportive in 2020 este de 132.200.000 de lei, in conditiile in care asociatiile nationale au primit in anul precedent 132.267.000 de lei. Separat, COSR va fi finantat de la bugetul de stat in anul olimpic 2020 cu suma de 69.600.000 de lei, fata de 69.025.000 in anul 2019. Ministrul Ionut Stroe a promis ca bugetul impartit federatiilor va fi completat in luna septembrie (dupa terminarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo) cu banii din taxele pe alcool si tutun.

Presedinta Federatiei Romane de Canotaj, Elisabeta Lipa, s-a declarat profund dezamagita de bugetul acordat organizatiei pe care o conduce din partea MTS si spune ca nu isi mai asuma castigarea vreunei medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo. 

"Sunt in stare de soc dupa anuntarea bugetelor federatiilor. Bugetul pe 2020, in anul olimpic, este mai mic decat bugetul pe 2019. Sunt foarte dezamagita de acest buget. Raportat la cum se obtine o medalie olimpica, cei care se ocupa de aceste bugete probabil ca nu stiu, nu au trait alaturi de un sportiv 4 ani si nu stiu ce nevoi are ca sa poata pune mana pe o medalie olimpica. Mie mi-a luat o mare povara de pe umeri si anume asumarea de medalii. Atunci o sa ne regandim strategia, nimeni nu o sa ma mai intrebe 'Doamna Lipa cate medalii aduceti de la Jocurile Olimpice?' pentru ca eu o sa spun 'Cate o sa vrea Domnul'.

Am ajuns la mana Domnului. Deci nu o sa-mi mai scoata nimeni ochii si nu o sa-mi mai moara neuronii cu intrebarea asta. Este foarte bine sa nu ai presiunea asta pe umeri. E strigator la cer, au considerat ca atat imi trebuie. Performanta, in afara faptului ca cere sacrificii, cere si foarte multi bani, ca sa poti sa te lupti de la egal la egal cu cei care vor medalii olimpice. Si cand altii investesc milioane, e clar ca nu sta o federatie de canotaj in doua milioane de euro buget. 

Eu mi-am dat seama ca e ceva in neregula dupa toata secretomania asta, a fost totul pe tacute. Sunt profund dezamagita. Nici macar nu m-a chemat sa-mi spuna ’eu atat pot sa-ti dau’. Daca nu avem bani, mi sa parea mult mai corect sa ne spuna asta. Noi am cerut 17 milioane, dar am primit 10. Eu nu inteleg ce se doreste de la sportul romanesc. Ne dorim medalii si sa facem Romania cunoscuta in lume la Jocurile Olimpice, campionate mondiale si europene? Daca nu, sa iasa cineva si sa ne spuna 'domnule, pe noi nu ne intereseaza nici medaliile voastre olimpice, nici mondiale', si atunci mergem cu toata lumea", a declarat Lipa pentru Agerpres.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies