Liga I se reinventeaza! Steaua - Dinamo se joaca de 4 ori intr-un sezon, stadioanele sunt SOLD OUT! Visul interzis al Romaniei

True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 17 Februarie 2014, 17:45
Data actualizarii: Luni 17 Februarie 2014, 23:12

►Drumul spre Torino incepe joi, ora 20:00, Dnepr – Tottenham in direct Sport.ro si Voyo.ro!

Dupa 1990, Liga I a acceptat trenduri dubioase de organizare. Campionatul a trecut prin sisteme care au pus echipe fara trecut in fata unor provocari de milioane. De fani si de euro.

Liga I a trecut prin formate cu 18 si 16 echipe doar pentru a se intoarce de fiecare data la o liga in care sa incapa toate visele patronilor. Urziceniul a plecat din fotbal cu banii din Liga, in timp ce orase ca Onesti, Branesti, Chiajna, Otopeni, Navodari, Mioveni, ori cluburi precum Corona Brasov sau Vointa Sibiu au venit cu obiective nesigure sa se bage la derby-uri cu Steaua, Dinamo sau Rapid.

Criteriile pentru prima divizie s-au adaptat momentului si au permis accesul general. Victimele licentei, Timisoara, Rapid, Sportul sau Bistrita si-au blestemat culorile de pe tricouri. Au platit pentru spete pe care suporterii s-au chinuit inutil sa le inteaga .

Schimbarile de forma n-au modificat cu nimic realitatea slab transparenta din campionat. Posibilitatea reducerii numarului de echipe n-a fost luata in calcul decat la nivelul dezbaterii cu final asteptat. Ideea presedintelui FRF, Mircea Sandu, de a trece Liga I la sistemul cu 12 cluburi nu le-a dat suficienta incredere sefilor pentru a o transforma in concret. Conducatorii au preferat sa ignore in sedintele de decizie varianta mai putin comoda a luptei pentru Liga I. Chiar daca argumentul veniturilor mai mari din drepturile TV

In B si C, lucrurile s-au complicat grav. Divizia secunda a suportat chair si o structura cu 3 serii, in conditiile in care toate s-au completat greu din cauza problemelor financiare ale societatilor. Ajunsa la formula cu doua serii, Liga II are in plan simplificarea dupa modelul vest european.

Ce beneficii ar aduce micsorarea numarului de cluburi pentru Liga I?
- venituri mult mai mari din drepturile TV pentru echipe
- cresterea nivelului competitiei. Intre primele 6 clasate, prin sistemul playoff, s-ar juca 4 meciuri pe sezon.
- imbunatatirea considerabila a asistentelor pe stadioane
- credibilizarea campionatului. Diferentele mici de puncte ar impiedica suspiciunile referitoare la posibile aranjamente
- schimbarea mentalitatii jucatorilor: lupta constanta pentru a prinde playoff-ul, apoi pentru a castiga derby-urile si a intra in Europa, n-ar mai permite momente de relaxare pe parcursul campionatului.

Desi s-a aflat aproape 25 de ani la conducerea fotbalului din Romania, Mircea Sandu n-a avut forta sa-si convinga votantii de logica lui. Romania a dat 'paste' ideilor clasice fara sa puna vreo intrebare legata de evolutie. Fotbalul a lasat locul insolventei, iar salariile platite la zi au devenit lux. Dinamo a trecut pe langa faliment, Rapid inca se mai teme de el si tremura in liga a doua, in timp ce U Cluj si Otelul au trebuit si ei sa duca planuri de reorganizare in fata instantei pentru a continua sa existe.

Cate echipe crezi ca ar trebui sa aiba Liga I?
 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!