True Story

"Joci acum, platesti mai tarziu!" Cum a fost sfidata UEFA de mutarile lui Falcao si Torres. Niciunul nu a fost trecut in acte

"Asta a fost fereastra de transferuri a agentilor, a contabililor si a evaziunii", scriu ziaristii britanici, dupa cea mai spectaculoasa vara a transferurilor vazuta in ultimii ani.

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 03 Septembrie 2014, 11:02
Data actualizarii: Miercuri 03 Septembrie 2014, 11:05

Cand UEFA anunta introducerea legislatiei Fair-Play in cazul transferurilor, cluburi precum PSG sau Manchester City incepeau sa-si recalculeze optiunile. Niciun club mare din lume nu poate sa obtina performanta si transferuri de top cu investitii minime, ca sa iasa pe plus in bilantul de la sfarsitul anului. Astfel, agentii, contabilii si conducatorii de cluburi au gasit calea prin care legislatia impusa de FIFA poate fi usor ocolita.

"Joci acum, platesti mai tarziu", scrie ziaristul Martin Samuel de la Daily Mail intr-un articol in care prezinta pe larg modul in care marile cluburi, ajutate de contabili si de agenti au reusit sa evite Fair-Play-ul financiar al FIFA.

Cazul Negredo. Joci acum, platesti mai tarziu

Adus de Valencia de la Manchester City in aceasta vara, Negredo este un prim exemplu in care Fair-Play-ul financiar a fost ocolit elegant. 25 de milioane de lire este suma pe care Valencia, un club cu mari dificultati financiare, trebuie sa o plateasca pentru Negredo. Culmea, nu o va face acum, ci la anul.

Negredo a fost adus sub forma de imprumut pentru un sezon cu o clauza de achitare obligatorie la finalul campionatului de 25 de milioane de euro. Pana atunci, Valencia spera ca va reusi sa isi gaseasca un nou sustinator financiar, in persoana lui Peter Lim, un om de afaceri din Singapore, interesat in trecut de achizitionarea lui Liverpool.

Practic, Negredo va juca un an la Valencia sub forma de imprumut, dar el nu se va intoarce niciodata la City. La finalul anului, clubul va avea banii sa achite transferul, se va folosi deja de jucator si va evita Fair-Play-ul UEFA.

Cazul Torres. Joaca la Milan, in acte e la Chelsea

Prezentat oficial la AC Milan in aceasta vara, Fernando Torres este un nou exemplu al schemei gasite de contabili si agenti alaturi de cluburi. In acte, Torres este inca jucatorul lui Chelsea, care a decis sa-l imprumute pe San Siro pentru doua sezoane. Sansele ca el sa revina la Londra? 

Sunt sanse mai mari sa revina Ken Bates (n.r.: fostul patron al lui Chelsea) pe Stamford Bridge, decat Torres", scrie ziaristul britanic pentru Daily Mail. Desi acesta nu este un transfer propriu-zis, nu este nici pe departe un imprumut in adevaratul sens al cuvantului.

Cazul Coates. Imprumutat "definitiv" de Liverpool

Sebastian Coates a ajuns in aceasta vara de la Sunderland la Liverpool, dar in acte ramane jucator pe Anfield, desi nimeni nu o sa-l mai vada acolo jucand vreodata.

El respecta aceeasi schema a unui imprumut care reprezinta doar amanarea unui transfer definitiv.

Cazul Falcao. Mascarea unui transfer pe 4 ani

Este greu de crezut ca Falcao chiar va juca un singur sezon la United. In realitate, imprumutul sau de 27 de milioane de euro, adica salariu, plus suma primita de AS Monaco, reprezinta prima parte a unui transfer pe 4 ani. La finalul sezonului, United va plati 55 de milioane de euro suma de transfer, la care se mai adauga aproximativ 60 de milioane de euro, adica salariul jucatorului pe inca 3 sezoane.

Cele 200 de milioane de euro investite de Manchester United in acest sezon deja o duceau la limita pe United in privinta Fair Play-ului financiar, astfel "grosul" va fi platit anul viitor, cand clubul nu va avea aceste probleme. Manchester United incercat sa evite si Premier League Financial Fair Play, care reprezinta obligatia clubului de a nu creste bugetul salarial peste veniturile comerciale aduse in plus.

Modifică setările cookies