Marian Cozma Dinamo Veszprem True Story

A pivotat spre ceruri si a lasat in urma mii de lacrimi! Povestea unui erou care nu va fi uitat!

Astazi se implinesc 5 ani de la moartea lui Marian Cozma

SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 08 Februarie 2014, 17:49
Data actualizarii: Sambata 08 Februarie 2014, 17:50

Imi aduc aminte si acum cand am vazut chipul lui Catalin Haldan pe televizor si sub poza lui era trecut anul mortii. Nu o sa uit cum am aflat de moartea lui Paul Hunter, jucatorul de snooker care a pierdut lupta cu cancerul. Si imi aduc aminte cum am aflat de moartea lui Marian Cozma. Am scris multe articole triste despre astfel de tragedii. De fiecare data este dificil pentru ca iti pui intrebarea. Putea fi evitata tragedia? Iar raspunsul stii ca nu il vei afla niciodata pentru ca nu exista.

Marian Cozma, un om imens

Nu voi vorbi despre nemernicii care i-au luat viata lui Marian Cozma. Nu merita mentionati. Acest articol este un tribut adus unui om impresionant. E de ajuns sa citesti cum era descris de cei apropiati si iti vei da seama ce persoana era. A avut insa mult ghinion. Tragedia de la Veszprem nu a fost primul moment in care a fost injunghiat. S-a intamplat si pe cand juca in Romania, fiind atacat doar pentru ca reprezenta culorile lui Dinamo.

"A murit pentru nimic!" povestea unul dintre prietenii lui Marian Cozma, prezent in seara blestemata din data de 8 februarie 2009. Au trecut 4 ani si jumatate de atunci. Astazi, Marian Cozma ar fi avut 31 de ani si cateva zile. Un sportiv de exceptie si un om extraordinar care, in ciuda celor 2,11m, era departe de fi intimidant. Dar Marian a fost omorat in urma unei altercatii intr-un club din Veszprem, orasul unde era idolatrizat. A fost injunghiat fara motiv. "Am fost unul dintre ultimii oameni care l-au vazut in viata. Petreceam acolo, in bar, in acea noapte, ca oamenii normali. Acei tipi doar au venit acolo si l-au provocat pe Marian. Marian a murit pentru nimic! A murit pentru nimic! A fost un om bun, foarte bun. Era un tip de viata, tare amuzant" povestea pivotul Uros Vilovski, unul dintre prietenii jucatorului.

In ziua in care Marian Cozma ar fi implinit 31 de ani, cele doua echipe la care a evoluat, Dinamo si Veszprem, au jucat un meci amical in memoria lui. Nu a fost uitat de nimeni insa nici 1000 de meciuri, nici 1000 de statui nu vor putea sa le aduca liniste celor care l-au cunoscut si iubit.

“Marian te forta sa-l iubesti si sa-l respecti, pentru ca asta facea el, te respecta si te iubea. In Ungaria el era foarte iubit si de asta i se spunea “Diamantul”. Pentru mine este o onoare ca toata lumea nu imi uita copilul. La Veszprem handbalul se joaca in 8. De asta echipa a ajuns atat de sus, pentru ca ei joaca in 8 mereu” - Petre Cozma, tatal lui Marian.


Urma sa se casatoreasca

Poreclit 'Pasarila', Marian Cozma era in cea mai buna parte a vietii lui in 2009. Om de baza la Veszprem, echipa cu care a castigat Cupa EHF in 2008, Marian era dorit de mari cluburi din Europa, unul fiind chiar FC Barcelona. Pe plan personal, lucrurile ii mergeau excelent. Era indragostit si voia sa se casatoreasca.

"Avea un caracter de nota zece. Era sufletul petrecerilor: canta, dansa… Ca sportiv, era viitorul nationalei. Ar fi devenit titularul postului de pivot, fiindca Paraianu spune ca se va retrage. Toata tactica s-ar fi construit in jurul lui. Imi spunea ca are oferte de la Barcelona, de la Kiel si ca ar vrea sa joace la un club mare“ - Aihan Omer.


Mostenirea lasata de Marian Cozma

E imposibil sa gasesti un aspect pozitiv dupa o astfel de tragedie. Nimic nu poate sa te faca sa te simti mai bine. Moartea lui Marian Cozma a avut un impact puternic asupra oamenilor din Romania si Ungaria. Au trecut mai bine de 4 ani insa memoria lui Marian Cozma este in continuare cinstita la Veszprem. Recent a avut loc meciul de fotbal intre nationalele celor doua tari iar aproape fiecare minut a fost stricat de scandarile xenofobe ale celor doua galerii. Ma intreb oare, daca ar fi fost strigat la inceputul meciului numele lui Marian Cozma, nu era un mod mult mai frumos de a sarbatori un astfel de meci? Moartea lui Marian Cozma a unit cele doua popoare pentru a cinsti viata si cariera lui. Nu a mai contat nationalitatea. Toata lumea l-a plans si nu ii mai pasa nimanui daca persoana de langa el era nascuta dincolo de granita. A fost condus pe ultimul drum de sute de fani care au strigat "Te vom iubi mereu" in ambele limbi. La inaugurarea monumentului lui Marian Cozma de la Veszprem au fost cantate atat imnul Ungariei, cat si cel al Romaniei. "Am primit invataminte multe de la Marian dar si de la tatal sau. Petre Cozma mi-a spus ca pentru o uscaciune nu trebuie sa' tai o padure. Dansul ne-a dat o lectie de demnitate, ne-a aratat cum sa trecem peste suferinta" spunea atunci primarul orasului Veszprem. Am platit un pret crunt pentru a vedea cateva momente in care lucrurile sunt cum ar trebui sa fie. In care doua tari vecine sunt unite si nu exista pic de ura. Marian Cozma a avut un suflet imens si cele doua popoare au invatat asta de la el, chiar si pentru putin timp


 

"Moare numai cel care este uitat, iar Marian nu are cum sa moara, il purtam in sufletul nostru in oras, in arena, peste tot" - Janos Debreceni, primar Veszprem

"Daca Dumnezeu m-ar intreba daca vreau sa-i ia viata ucigasului lui Marian, as spune nu. Orice ar pati acea persoana, Marian nu se mai intoarce din mormant. Durerea e prea mare ca sa mai simt ura fata de acel individ", Claudia Ardelean, fosta iubita a lui Marian Cozma.

"Desi lumea toata e plina de ura, inimile mai sunt pline de iubire..." motto-ul lui Marian Cozma, scris pe un site de socializare.


Lumea este nebuna. Am citit mai devreme despre un pusti injunghiat pentru ca isi cumparase jocul GTA V si nu a lasat niste golani sa i-l fure. Iar astfel de lucruri se intampla zilnic. Marian Cozma juca handbal pe postul de pivot. Era obisnuit sa evite adversarii si sa le provoace cosmaruri apararilor adverse. Din pacate, viata lui a fost prea scurta, nu a putut sa evite si adversarii din afara terenului. Pentru ca, din pacate, la fiecare om bun precum Marian, poti gasi 10 astfel de oameni care nu se gandesc la consecintele faptelor lor. Marian Cozma ar fi trebuit sa fie in viata si astazi. Sa-si indeplineasca visurile, sa joace la un club si mai mare, sa fie tata si sot. Cei care l-au cunoscut o sa-i simta lipsa mereu. Cei care l-am vazut jucand nu o sa-l uitam. Odihneste-te in pace!


Modifică setările cookies