Tenis

Țiriac, reacție vehementă: "Ce fac englezii? Ce obțin prin interzicerea tinerilor să-și facă meseria?" Propunerea lansată

Ion Țiriac și-a exprimat părerea în privința scandalului care a izbucnit după decizia organizatorilor de la Wimbledon de a nu le permite prezența în turneu sportivilor din Rusia și Belarus. 

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 05 Mai 2022, 17:38
Data actualizarii: Joi 05 Mai 2022, 19:48

În contextul războiului declanșat de Rusia în urmă cu aproape două luni și jumătate, sportul din țara lui Vladimir Putin are de pierdut. Naționala de fotbal a pierdut șansa de a încerca să se califice la CM din Qatar, echipele au fost excluse din viitoarele ediții ale Ligii Campionilor, iar reprezentanții sportului alb nu sunt primiți la All England Club. 

Lumea tenisului s-a împărțit. Cele mai multe voci susțin decizia șefilor londonezi, însă există și mai mulți oameni din fenomen care au reacționat dur și pretind că li se face o nedreptate lui Daniil Medvedev & Co.

Țiriac și amintirea legată de regimul comunist

Fost șef al Comitetului Olimpic Român, Ion Țiriac crede că decizia luată de factorii decidenți de la al treilea turneu de GS al anului e una greșită. 

„Nu sunt radical în această problemă. Când aveam 15 ani am fost selectat pentru echipa națională de tineret de hochei pe gheață a României. Un an mai târziu, am fost chemat la lotul olimpic. Am petrecut patru ani, până în 1960, la 2.000 de metri altitudine, lângă un lac care îngheța iarna, făcând trei zile de antrenament cu sare, pentru a mă pregăti pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Squaw Valley din Statele Unite.

Cu o săptămână înainte de plecare, guvernul comunist român a decis să boicoteze olimpiadele pentru că Germania de Est nu a fost acceptată, ci doar Germania de Vest. A fost unul dintre cele mai mari dezastre din viața mea sportivă. O sa-mi aduc aminte mereu.

Am avut onoarea să-l cunosc personal pe Nelson Mandela și îmi amintesc când spunea că sportul poate aduce oamenii împreună. Am fost la Jocurile Olimpice de la Sydney în 2000, iar Coreea de Nord a defilat alături de Coreea de Sud. A fost minunat. Nimeni nu are dreptul să interzică unui tânăr sportiv, doar pentru că este rus sau belarus, să participe la un turneu internațional.

Țiriac: "Aș inventa un wild-card la Wimbledon la dublu masculin, feminin și mixt, cu un rus și un ucrainean"

Ce fac englezii? Ce obțin prin interzicerea tinerilor să-și facă meseria? Servește doar pentru a turna benzină pe foc. Nu vrem război, este o greșeală. Din fericire, în Spania acceptăm ruși și bieloruși. Dacă aș fi responsabil la Wimbledon aș inventa un „wild card” (invitație) la dublu masculin, feminin și mixt, cu un rus și un ucrainean împreună.

Pentru a le arăta oamenilor că popoarele pot trăi împreună în mod normal. Nu este momentul să facem această diferență politică pe terenurile de tenis”, a declarat Ion Țiriac, potrivit prosport.ro. 

Organizatorii turneului de Grand Slam de la Wimbledon au anunţat luna trecută excluderea jucătorilor ruşi şi belaruşi de la ediţia din acest an, din cauza războiului din Ucraina, o decizie aprig contestată de cele două circuite profesioniste de tenis, ATP şi WTA.

Rusul Rublev a reacționat dur: "Ilogic!"

Andrei Rublev, numărul 8 mondial, consideră că excluderea jucătorilor ruşi şi belaruşi de la ediţia din acest an a turneului de la Wimbledon, din cauza conflictului din Ucraina, este "total discriminatorie".

"Motivele pe care ni le-au oferit nu au niciun sens, nu sunt logice. Ceea ce se întâmpla cum este total discriminatoriu împotriva noastră. Nu va schimba nimic", a declarat Rublev. 

Rusul le-a sugerat, totodată, organizatorilor competiţiei de Mare Şlem de la Londra să "acorde premiile în bani ale turneului ca ajutor umanitar familiilor care suferă, copiilor care suferă, asta ar avea un oarecare impact".

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies