Ion Țiriac știe ce decizie va lua TAS în cazul Simona Halep! 

Ion Tiriac decizie simona halep Simona Halep TAS Tenis
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 28 Octombrie 2023, 08:29
Data actualizarii: Sambata 28 Octombrie 2023, 08:33

Ion Țiriac a vorbit despre demersul pe care îl inițiază Simona Halep, anume că face apel la TAS în cazul de dopaj în care a primit o suspendare de patru ani.

Deși sportiva este convinsă că se va dovedi că nu este vinovată și că nu a luat intenționat substanța dopantă, Ion Țiriac este sceptic că Simona Halep va primi un verdict favorabil, suspendarea va fi ștearsă și că va demonstra că are dreptate. El a dat ca exemplu situația în care s-a regăsit Andreea Răducan în 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, când i-a fost retrasă medalia de aur.

Ion Țiriac, convins că Simona Halep nu va avea succes la TAS 

Însă, Ion Țiriac a făcut ”zid” în fața fostului număr 1 mondial și a declarat că nu este vinovată pentru cele întâmplate. O consideră în continuare o campioană și pentru el Simona Halep va rămâne cu imaginea nepătată, cu toate performanțele realizate în circuitul WTA.

Simona Halep a fost suspendată oficial din tenis pentru o perioadă de patru ani, verdict oferit de ITIA în luna septembrie. Fostul lider mondial a dezvăluit de atunci că va ataca decizia la TAS, lucru care se întâmplă.

Echipa de avocați a Simonei Halep va depune actele necesare pentru apel, urmând ca ITIA să ofere un răspuns în decurs de o lună, apoi oficialii TAS vor fixa o dată a audierii. Sportiva ar urma să afle data la care se va judeca apelul până spre finalul lunii noiembrie.

Simona Halep va fi judecată în Elveția pentru două contexte 

Situația sportivei din România ar putea să se complice și mai mult, dacă informațiile furnizate de surse TAS vor fi demonstrate. Acestea spun că fostul număr 1 WTA din țara noastră ar fi primit două suspendări de câte patru ani, una pentru dopajul cu Roxadustat, iar alta pentru neregulile găsite în pașaportul biologic.

Iată că nici Ion Țiriac nu are prea multe așteptări de la judecarea cazului la TAS. În Elveția, Simona Halep urmează să fie judecată pentru fiecare problemă în parte.

”Nu știu ce face Simona, acum se duce la TAS. Dar știe lumea ce e TAS? În 2000, proba Andreei Răducan a fost manipulată, au trimis 62 de ml și s-au întors 100 ml. Ce face TAS? Sparge toate regulile. Așa că în ce lume suntem? Păi după un an de zile vine cineva și spune că a săpat și a mai găsit ceva, pașaportul biologic.

Păi ai controlat-o de 380 de ori în 10 ani și n-ai găsit... Și atunci e o treabă care nu e curată pe undeva. Acum Simona se duce la TAS, cu ce speranțe, nu știu. Înțeleg că s-a dus cu niște avocați din Los Angeles. Nu îi cunosc, dar eu îi urez din tot sufletul numai bine.

Noi, românii, suntem o nație de îți vine să plângi câteodată. Fata asta a câștigat Wimbledon pentru țara asta. Păi dacă tu câștigi Wimbledon-ul, ești eroul lumii. Și acum toți am uitat că ea a câștigat la Wimbledon? De ce, pentru că i-a dat cineva să bea compot cu mere sau cu pere? Uite că acum ea în sfârșit a reușit să vină și să spună de unde, când, cum și cine...

Pentru că la început a zis să nu se atingă nimeni de echipa ei... E, uite că se pare că din echipă i-a dat cineva ceva să bea. Dar Simona Halep, dopată? Sunteți nebuni la cap? La 32 de ani pentru primul tur la US Open, unde a jucat întotdeauna slab, cum să te dopezi?

Deci Simona Halep este cine este, a fost numărul 1 mondial atâta timp, a câștigat Wimbledon-ul, a câștigat la Roland Garros... Așa că pentru mine rămâne o mare, mare personalitate, nu doar o sportivă. Ea e una dintre româncele care ne-a adus ceva pe masă în special când ne era foame”, a spus Ion Țiriac.

Ion Țiriac știe ce decizie va lua TAS în cazul Simona Halep

Un arugment solid pentru care Simona Halep ar putea să nu aibă câștig de cauză la TAS: nu a declarat consumul suplimentului considerat contaminat

Simona Halep a fost suspendată patru ani în urma cazului de dopaj, iar apoi noi detalii au ieșit la iveală, după ce Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a publicat motivarea deciziei.

Hotărârea care a dus la suspendarea sportivei din Constanța este explicată amplu, în 126 de pagini, iar câteva detalii despre modul în care a decurs toată procedura ridică semne de întrebare. Unul dintre ele privește faptul că Simona Halep a evitat să declare că a consumat suplimentul pe care ulterior l-a considerat contaminat cu substanța care i s-a găsit în organism, Roxadustat.

În motivarea suspendării, ITIA precizează că sportiva, fost număr 1 mondial, nu a menționat suplimentul Keto MCT în formulat de control anti-doping efectuat la o anumită dată, în august 2022, dar nici în cazul unei discuții oficiale pe care au avut-o cu oficialii ITIA ulterior, în octombrie 2022!

O scăpare care a contat enorm în decizia luată de forul internațional, care a contribuit decisiv la suspendarea atât de dură, de patru ani. În cazul în care Simona Halep ar fi trecut în formular suplimentul Keto MCT, atunci cazul ar fi fost judecat altfel și putea primi, eventual, o suspendare redusă celei pe care a și primit-o în aceste zile și care dat naștere unui șir nesfârșit de reacții.

ITIA a notat că Simona Halep nu a trecut consumul substanței 

În motivare se mai precizează faptul că suplimentul a fost trecut în programul Simonei Halep în perioada în care îl avea antrenor pe Patrick Mouratoglou, la recomandarea fizioterapeutei Candice Gohier. Cei doi i-au transmis Simonei Halep că suplimentul nu încalcă vreo regulă în materie de dopaj.

Sportiva a verificat, la rândul ei, alături de Candice Gohier suplimentul și a reieșit faptul că substanțele din care este compus nu vor duce la încălcarea regulilor de dopaj.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!