Chivu: "Jucatorii din Romania nu isi apara corect sansele pentru ca patronii intarzie sa ii plateasca!"

Cristian Chivu Dumitru Costin Inter Milano MTS Stranieri
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 16 Iunie 2009, 14:29
Data actualizarii: Marti 16 Iunie 2009, 14:51

Cristi Chivu a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca patronii cluburilor de fotbal din Romania nu au dreptul sa se comporte cu jucatorii ca si cum ar fi niste sclavi.

"In Romania se permite ca patronul sa intarzie salariul jucatorului si cu doua luni. Patronii de cluburi nu au dreptul sa se comporte cu jucatorii ca si cum ar fi niste sclavi!"

"Ar trebui sa se dea legi noi, pentru ca atat timp cat exista un contract cu un jucator profesionist de fotbal, clubul nu are niciun drept sa-l trimita la echipa a doua sau la satelitul echipei.

Jucatorul are aceleasi drepturi sa intre in consideratiile antrenorului, aceleasi drepturi de a se schimba la acelasi vestiar cu echipa, sa se antreneze cot la cot cu echipa si pe acelasi teren. Asta ar trebui sa facem si in Romania, pentru ca patronii din fotbal nu au dreptul sa se comporte cu jucatorii ca si cum am fi niste sclavi.

In Liga I sunt mai mult de 80 la suta din jucatori care si-au incheiat contracte de prestari servicii in locul contractelor de munca. Ei nu vor beneficea de nimic la finalul carierei, mai mult decat atat, vor trebui sa plateasca multe taxe.

Totul este facut in dezavantajul jucatorului, pentru ca patronul si clubul sa cheltuie cat mai putini bani. Se vor infiinta birouri de informare care ii vor ajuta pe jucatori. Pana la urma, sport fara sportivi nu se poate face, iar conducatorii trebuie sa fie constienti de acest lucru si vor incepe sa accepte conditiile jucatorilor.

In Romania se permite ca patronul sa intarzie salariul jucatorului si cu doua luni. Astfel se poate ajunge ca jucatorul sa nu-si apere corect sansele, pentru a putea sa-si duca painea la copil acasa. Este o mare problema aceasta situatie", a spus Chivu.

Cristi Chivu a participat la lansarea proiectului "Securitate sociala si formare profesionala pentru sportivi" initiat de Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nonamatori (AFAN), in parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) si cu Blocul National Sindical.

Programul este cofinantat de Fondul Social European si are ca obiectiv schimbarea mentalitatii sportivilor fata de educatie si formare profesionala, sa ofere informatii despre sistemul de securitate sociala si sa reduca riscul de saracie si excluziune sociala pentru cei aflati la finalul carierei de performanta. Bugetul total al acestui program este de 450.000 de euro.

Cristi Chivu care ocupa si functia de presedinte de onoare al AFAN considera ca acest program este unul dintre cele mai importante pentru sportivii de performanta din tara:

"Din punctul meu de vedere este unul dintre cele mai importante proiecte pentru sportivii de performanta, deoarece este o problema destul de grava ceea ce se intampla la nivelul acesta. Ne este foarte greu si sunt trup si suflet alaturi de cei care inca nu au un viitor asigurat si care nu stiu ce vor face atunci cand isi vor incheia activitatea profesionala. Sportivii care nu-si incheie contracte de munca au de suferit, pentru ca nu vor beneficia de pensiile pe care le-ar putea avea dupa ce isi incheie activitatea. Sportivii trebuie sa invete aceste probleme, iar noi le vom pune la dispozitie avocati".

Chivu a declarat ca el face parte din cei 10 la suta din numarul total al fotbalistilor profesionisti din Europa care au un contract bine pus la punct.

"Eu fac parte din acel 10 la suta fericit, pentru ca am avut norocul sa joc undeva unde nici nu am visat, sa castig sume de bani pe care nu le-am visat. Eu nu am astfel de probleme, iar la sfarsitul carierei voi lua o pensie lunara, pentru ca sunt contribuabil al sindicatului fotbalistilor din Italia. Ma voi implica total pentru a-i ajuta pe sportivi, pentru ca sunt si presedintele de onoare al AFAN", a mai spus Chivu.

Ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, a afirmat ca acest proiect are ca scop asigurarea unui viitor linistit pentru sportivii de performanta care si-au incheiat cariera. "Sunt peste 200.000 de sportivi legitimati la cluburile din tara, iar dupa ce acestia ies din activitatea sportiva, la varsta de 30-35 de ani, au mari probleme in a se reincadra intr-o alta activitate, din punct de vedere profesional.

Doar 10 la suta din acestia ajung la o performanta care le poate asigura un venit ce le va asigura viitorul si dupa incheierea activitatii sportive. MTS se va implica in primele doua etape ale proiectului. In primul rand vom face o cercetare, pe 5.000 de subiecti, si vom incerca sa descoperim ce tendinte au sportivii si cam ce vor sa faca dupa ce isi vor termina activitatea sportiva. Cea de-a doua etapa va fi o campanie de motivarea sportivilor de a participa la anumite programe de activitate profesionala si vom organiza in acest sens opt seminarii regionale", a precizat ministrul.

Presedintele AFAN, Dumitru Costin, doreste ca acest program sa ii sprijine pe sportivi in relatia acestora cu echipele pentru care evolueaza: "Ceea ce ne propunem sa facem pentru sportivii din Romania vizeaza o reprezentare corecta a acestora in relatiile cu cluburile si cu federatiile, incheierea unor contracte corecte intre ei si aceste institutii.

Ca prioritate pentru noi este sprijinirea sportivilor pentru ca acestia sa fie integrati in sistemele de securitate sociala. Suntem interesati ca sportivii Romaniei sa aiba acces la o formare profesionala astfel incat la sfarsitul carierei lor sa se poata integra social cat mai repede.

Faptul ca sportul de mare performanta necesita foarte mult timp si efort, cantonamente, meciuri amicale si oficiale, competitii si concursuri, face ca timpul pe care sportivii il mai au la dispozitie pentru a se educa si pentru a se forma din punct de vedere profesional este limitat".

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!