"Președintele războiului", patronul de la Shaktior, e acum de partea Ucrainei. De ce și-a schimbat părerea oligarhul acuzat de trădare de Zelenski

Rinat Akhmetov Razboi ucraina shaktior Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 04 Martie 2022, 08:23
Data actualizarii: Vineri 04 Martie 2022, 08:48

Războiul dintre Rusia și Ucraina afectează milioane de persoane, inclusiv pe cei mai bogați oameni din cele două țări. 

Rinat Akhmetov, patronul formației Shaktior, este de părere că se află în pericol, motiv pentru care este dispus să să ajute țara în care s-a născut. 

Într-un material publicat în publicația Marca, sub titlul "Președintele Războiului", este prezentată situația omului de afaceri ucrainean, cel despre care s-a spus în nenumărate rânduri că face parte din KGB și că are legături periculoase cu Rusia. 

"Toți vrem o Ucraina puternică, independentă și unită în granițele sale recunoscute internațional. Acum, unitatea e cheia supraviețuirii noastre. Indiferent de scenariul pe care-l avem în față, vreau să ajut. Trebuie să facem totul pentru a evita un dezastru umanitar", a spus Akhmetov, citat de Marca.

Acuzat de trădare de Zelenski

Oligarhul face parte din topul Forbes al celor mai bogați oameni, iar publicația Marca vorbește despre legătura sa cu Viktor Yanukovych, cel care a fost premier și președinte al Ucrainei, politician care era susținut de Vladimir Putin. 

"Yanukovych a fost acuzat de înaltă trădare și de sprijinul dat Rusiei în conflictul celor două țări în regiunea Donbas, unde s-au născut amândoi. Afacerile lor s-au ridicat mereu pe axa Kiev-Moscova și nimeni nu a negat legăturile cu KGB", se arată în sursa citată. 

În noiembrie 2021, Volodimir Zelenski l-a acuzat de trădare pe oligarhul ucrainean, declarând că se pun la cale mai multe atacuri împotriva sa și a țării, dirijate de la Kremlin, iar patronul lui Shaktior este unul dintre investitorii importanți. 

Vrea să își salveze afacerile din Mariupol

Unul dintre motivele pentru schimbare de atitudine a lui Akhmetov sunt afacerile pe care acesta le are în Mariupol, oraș grav afectat de bombardamentele rușilor. 

"Miliardarii au realizat că Putin reprezintă o amenințare întreaga Ucraina și pentru afacerile lor. Lui Putin nu-i pasă de oligarhii ucraineni și nici că i-au fost loiali. Toți au devenit dușmani pentru regimul Putin", a declarat analistul politic Taras Berezovets pentru Forbes. 

"În cazul lui Akhmetov, afacerile lui sunt în pericol, pentru că sunt localizate în Mariupol și Dnipro și pot fi confiscate printr-un simplu decret. Și Rusia încearcă să devasteze potențialul industrial al Ucrainei", a explicat acesta.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!