FOTO EXCLUSIV Au venit musulmanii la Dinamo, dar nu vreun șeic miliardar. Ultimul mare eveniment pe vechiul stadion, cu peste 5.000 de oameni 

Ramazan Bayram Eid al-Fitr musulmani dinamo Noul stadion Dinamo stadion Dinamo Stiri Musulmanii din București au sărbătorit Ramazan Bayram (Eid al-Fitr) pe stadionul Dinamo / Foto - captură video Pro TV Sport
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 10 Aprilie 2024, 13:23
Data actualizarii: Miercuri 10 Aprilie 2024, 13:24

Stadionul Dinamo va fi demolat în toamna viitoare. 

Ramazan Bayram, pe stadionul din Ștefan cel Mare

Pe 10 aprilie, musulmanii celebrează Ramazan Bayram (cunoscut și sub numele de Eid al-Fitr sau Sărbătoarea Dulciurilor), o sărbătoare importantă pentru comunitatea musulmană care marchează sfârșitul lunii sacre de Ramazan (Ramadan), perioada de post și rugăciune.

Tradiția cere ca toți credincioșii să-și îmbrace hainele cele mai frumoase și să se adune pentru rugăciune, apoi să ofere cadouri și dulciuri celor dragi și să organizeze mese festive și să împartă alimente celor nevoiași. Musulmanii din zona Bucureștiului s-au strâns, ca de obicei, pe stadionul Dinamo, la ora 7:00 dimineața, în număr de peste 5.000, și s-au rugat împreună. 

  • Musulmanii din București au sărbătorit Ramazan Bayram (Eid al-Fitr) pe stadionul Dinamo / Foto - captură video Pro TV Sport

"Allahu Akbar" și slujbă repetată în patru limbi 

În difuzoare s-au auzit cântecele de rugăciune islamică, cu "Allahu Akbar" (n.r. - "Allah e mare!") ca refren, iar în fața statuii lui Cătălin Hîldan au fost parcate scuterele livratorilor de mâncare. Comunitatea musulmană din Capitală este una eclectică, cu membri din zona Golfului Persic, Asia Centrală și de Sud-Est, Africa de Nord și Subsahariană, dar și europeni convertiți la religia islamică, așa că mesajele și rugăciunile imamului au fost transmise în limbile română, engleză, arabă și urdu. 

La final, atmosfera a semănat puțin cu cea de la un meci de fotbal: au venit multe mii de oameni care au cântat la unison, copiii au reușit să se joace pe gazon, participanții nu au scăpat de înghesuiala de la poarta arenei, iar jandarmii au intervenit pentru a aplana un conflict apărut între două grupuri de tineri înflăcărați.  

Stadionul Dinamo va fi predat curând către CNI

Acesta a fost probabil ultimul mare eveniment de pe vechiul stadion Dinamo, care va fi demolat curând, pentru a face loc unei arene moderne, fără pistă de atletism. La jumătatea lunii martie 2024, CS Dinamo a obținut toate semnăturile necesare în vederea construirii noului stadion din Ștefan cel Mare, apoi a fost adoptată o Hotărâre de Guvern, pentru ca proiectul să fie predat Companiei Naționale de Investiții (CNI). Demolarea va începe, cel mai probabil, în toamna anului 2024, iar lucrările urmează să fie finalizate până la începutul anului 2027. 

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public în ultima perioadă, stadionul Dinamo va costa 170 de milioane de euro, va avea 25.059 locuri și va dispune de o zonă comercială extinsă (hotel, magazine, restaurante, săli de fitness, muzeu). Dinamo Arena va fi al doilea cel mai scump din România, după Arena Națională, și va fi folosit pentru meciurile de fotbal și de rugby. 

Foto - Gabriel Chirea, capturi video PRO TV Sport

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!