Live Blog

Pistorius - Verdictul Final

5 ani pentru OMOR, 3 pentru incalcarea legii armelor de foc, insa doar 10 luni dupa gratii! Decizia in cazul lui Pistorius

Autor: Sport.ro
Marti 21 Octombrie 2014, 10:37

Oscar Pistoriul, celebrul atlet paralimpic care si-a ucis logodnica in urma cu un an, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare pentru omor din culpa. Pistorius nu face apel la sentinta primita.

13:00 21 Oct

Oscar Pistorius nu va face apel la sentinta primita, scrie BBC.

12:27 21 Oct

Sustinatorii familiei Steenkamp, dar si mai multi reprezentanti ai unor comunitati de culoare contesta decizia pe retelele de socializare.

"Oare decizia ar fi fost aceeasi daca Oscar Pistorius era negru", se intreaba acestia, facand legatura cu nelinistile dintre cetatenii de culoare si albii din Africa de Sud.

12:23 21 Oct

Familia Reevei Steenkamp a primit "foarte multumita"  de decizia luata de judecatori, in ciuda faptului ca unele surse judiciare spun ca atletul va ispasi doar 10 luni in celula.

Barry, tatal Reevei a primit cu multumire decizia, a spus avocatul familiei, Dup de Bryun, citat de AFP.

12:19 21 Oct

Potrivit unor surse judiciare sudafricane, noteaza The Telegraph, Pistorius va sta doar 10 ani la inchisoare. In cazul in care se va purta corespunzator, acesta ar putea ispasi restul pedepsei in arest la domiciliu.

11:47 21 Oct

Potrivit legii sudafricane, Oscar Pistorius poate iesi chiar si in mai putin de 3 ani din inchisoare, avand in vedere ca nu are antecedente si ca se confrunta cu un grav handicap fizic. De asemenea, acesta isi poate reduce din pedeapsa prin "buna-purtare".

11:46 21 Oct

Oscar Pistorius a primit 5 ani de pedeapsa pentru uciderea din culpa a logodnicei sale - Reeva Steenkamp. De asemenea, acesta a primit 3 ani pentru incalcarea legislatiei privind armele de foc. Cele doua pedepse s-au contopit, astfel ca atletul va ispasi pedeapsa cea mai mare.

"Am cantarit toti factorii relevanti, toate dovezile si am luat in considerare toate formele in care justitia poate fi infaptuita in acest caz. Am luat in considerare si circumstantele in care se afla acuzatul, dar si interesele societatii. In aceste conditii, consider ca se impune o pedeapsa cu inchisoarea, una cu suspendare trimitand un mesaj gresit comunitatii. Pe de alta parte, o pedeapsa lunga nu ar fi potrivita pentru ca ar lipsi un element - acela al iertarii si al milei", sunt cuvintele judecatoarei Masipa.

11:36 21 Oct

ULTIMA ORA | Oscar Pistorius a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru uciderea din culpa a Reevai Steenkamp!

Ramai pentru amanunte!

11:34 21 Oct

In aceste momente judecatoarea Masipa explica ratiunile verdictului. Din discursul acesteia se intelege ca Pistorius va primi o pedeapsa cu inchisoarea, insa verdictul se lasa asteptat

10:46 21 Oct

Pledoariile finale au avut loc vinerea trecuta, cand Barry Roux, avocatul lui Pistorius, si Gerrie Nel, procurorul care se ocupa de acuzare, au vorbit timp de mai multe ore.

Nel a cerut minimum 10 ani de inchisoare pentru atletul paralimpic, in timp ce avocatul sportivului a cerut ca judecatorii "sa nu fie orbiti de ura si revansa si sa faca dreptate".

10:44 21 Oct

Soarta lui Oscar Pistorius sta in mainile judecatoarei Thokozile Masipa, care va anunta astazi verdictul final in procesul in care atletul este acuzat ca si-a ucis intentionat logodnica, pe Reeva Steenkamp, in urma cu un an si jumatate.

Parchetul a cerut condamnarea pentru omor, in timp ce apararea a sustinut ipoteza accidentului.

Oscar Pistorius, 27 de ani, risca o pedeapsa de 25 de ani de inchisoare daca va fi gasit vinovat ca a ucis-o cu premeditare pe Reeva Steenkamp, cu care avea o relatie de trei luni, cand a impuscat-o, la 14 februarie 2013.

Apararea a incercat sa convinga instanta ca varianta sustinuta de Oscar Pistorius este realitatea, si anume ca sportivul a auzit un zgomot in baie si a intrat in panica, astfel ca a tras in usa in spatele careia se afla iubita sa Reeva Steenkamp crezand ca este un hot.

Procurorul Gerrie Nel a sustinut ca Pistorius si-a ucis iubita intr-un acces de furie, dupa o disputa.

FILMUL EVENIMENTELOR

FEBRUARIE 2013
14 februarie: Oscar Pistorius, 26 de ani, este arestat dupa ce la locuinta sa din Pretoria s-a descoperit trupul neinsufletit al iubitei sportivului, Reeva Steenkamp, un model in varsta de 29 de ani. Sportivul recunoaste imediat ca a impuscat-o pe femeie printr-o usa, noaptea, insa subliniaza ca a crezut ca era un hot. Pistorius este incarcerat.
15 februarie: Pistorius se prezinta, cu ochii in lacrimi, la tribunalul din Pretoria. Judecatorul decide inculparea sud-africanului pentru uciderea Reevei.
19 februarie: Parchetul sustine ca a fost crima cu premeditare, avocatul sportivului spune ca a fost un accident si prezinta in detaliu varianta acestei erori tragice.
20 februarie: Politia anunta ca a gasit la domiciliul lui Pistorius seringi si testosteron, produs dopant interzis sportivilor.
Apararea subliniaza mai multe lacune si erori de procedura in ancheta politiei.
21 februarie: Anchetatorului Hilton Botha, el insusi cercetat pentru tentativa de omor, i se retrage acest caz.
Dupa firma Clarins, si firma producatoare de echipament sportiv Nike anunta ca a incetat colaborarea cu Oscar Pistorius.
22 februarie: Pistorius este eliberat pe cautiune.

MARTIE 2013
11 martie: Familia sportivului precizeaza ca, "contrar zvonurilor", Pistorius nu este pe punctul de a se sinucide.
28 martie: Pistorius obtine dreptul de a-si recupera pasaportul si astfel de a parasi teritoriul Africii de Sud.

APRILIE 2013
14 aprilie: Presa scrie ca Oscar Pistorius a fost vazut la 6 aprilie impreuna cu prietenii sai in doua restaurante din Johannesburg.

MAI 2013
20 mai: Agentul sportivului anunta ca Pistorius nu va participa la nicio competitie in 2013.

IUNIE 2013
28 iunie: Pistorius efectueaza "un antrenament de rutina".

OCTOMBRIE 2013
1 octombrie: Oscar Pistorius angajeaza experti americani in medicina legala.

NOIEMBRIE 2013
20 noiembrie: Dosarului i se adauga doua incalcari ale legislatiei privind armele de foc.

IANUARIE 2014
23 ianuarie: Au loc discutii pentru o compensatie financiara pe cale amiabila, conform unui avocat al familiei Steenkamp. Fara efect asupra procesului.

FEBRUARIE 2014
14 februarie: La un an dupa decesul Reevei, Pistorius isi exprima durerea intr-un mesaj postat pe internet.
25 februarie: Televiziunea este autorizata sa transmita in direct procesul. Pistorius obtine dreptul de a nu fi aratat in timp ce depune marturie.

MARTIE 2014
3 martie:
La startul procesului, o vecina vorbeste despre "tipetele infioratoare" ale unei femei in momentul producerii dramei.
10 si 13 martie: Pistorius are stari de voma mai intai la citirea raportului autopsiei, iar apoi cand vede o fotografie cu victima sa.

APRILIE 2014
7 - 15 aprilie: Pistorius depune marturie. Zile infernale pentru el, marcate de numeroase crize de plans si de intreruperi ale audierii. Oscar Pistorius recunoaste ca a tras cateva focuri de arma, dar refuza sa admita ca a intentionat sa o ucida pe Reeva Steenkamp.

IUNIE 2014
30 iunie: Dupa sase saptamani de intrerupere a procesului, patru experti psihiatri si psihologi au declarat ca au ajuns la concluzia ca Pistorius nu are o tulburare mentala si poate fi raspunzator penal. Pistorius poate fi condamnat la 25 de ani de inchisoare.

AUGUST 2014
7 august: Acuzarea cere ca Pistorius sa fie condamnat pentru omor, dupa un rechizitoriu de cinci ore. Apararea sustine ca a fost omor prin imprudenta.
8 august: Judecatoarea Thokozile Masipa incheie procesul si anunta ca va citi verdictul la 11 septembrie.
 

Președintele Klaus Iohannis: ”Reanalizarea legilor justiției nu mai poate fi amânată”
BRAT

Modifică setările cookies