VIDEO EXCLUSIV Pastila de Șah, episodul 5. Ultima lecție despre tactică și trei noi tipuri de atacuri 

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 11 Iunie 2024, 09:13
Data actualizarii: Marti 11 Iunie 2024, 09:16

Pastila de Șah cu Matei Cristea e în fiecare marți, de la 9:00, pe Sport.ro. 

În episodul 5 al emisiunii Pastila de Șah vom învăța trei noi atacuri.

În episodul de azi vom vorbi tot despre tactică, iar lecția va fi ultima din această categorie. Vom aborda trei noi tipuri de atacuri: distragerea apărătorului, șahul prin descoperire și șahul dublu.

Distragerea apărătorului

Strategia va fi explicată prin exemple (detaliate în video). Dacă suntem cu piesele albe și putem face ”un schimb de regine” cu adversarul, poate nu am putea obține vreun avantaj, astfel că ar fi nevoie să distragem o piesă care ar putea atenta la regina noastră, după capturarea reginei adversarului.

Astfel, așa cum este explicat în exemplul din video, dacă regina adversarului este protejată de rege, putem da șah cu turnul. Adversarul poate captura turnul cu regele, în acest mod nu mai apără regina, iar noi am putea captura regina adversarului în schimbul unui turn. În acest fel, regina noastră ar fi protejată și ar rămâne pe tablă.

Însă, dacă adversarul va muta regele într-o zonă în care ar evita șahul, dar fără să ne captureze vreuna din piese, atunci ar fi amenințată din două poziții regina, cu turnul și cu regina în cazul de față (mai multe exemple în video).

Șahul prin descoperire

Al doilea tip de atac despre care vorbim în acest episod este ușor de înțeles și îl vom explica tot prin exemple. Dar, ca să înțelegem mai bine ce înseamnă șahul prin descoperire, vom spune că vom muta o piesă care ne aparține pentru că împiedică o alta să dea șah.

Pentru a ne folosi de acest tip de atac trebuie să dăm șah, dar și atentăm la o altă piesă. Adversarul va trebui să facă o mișcare pentru a ieși din șah, să deplaseze regele, iar astfel noi putem captura, apoi, la următoarea mutare, o altă piesă (exemple în video).

Atacul dublu

E cel mai importat tip de atac. Dacă ajungem în situația în care dăm șah cu două piese, atunci adversarul are o singură modalitate de a ieși din dificultate. Trebuie să fugă cu regele, iar noi, dacă nu reușim să îi dăm această variantă, de a deplasa regele pe tablă, atunci vom ajunge să câștigăm partida, șah mat (exemple în video). 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!