EXCLUSIV Noul antrenor italian de la Dinamo: "Cred că ne putem măsura puterile cu orice club din lume"

Walter Bologani academia de inot cs dinamo CS Dinamo david popovici inot Sporturi
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 11 Ianuarie 2023, 15:07
Data actualizarii: Miercuri 11 Ianuarie 2023, 15:06

Dinamo a angajat unul dintre cei mai buni antrenori de înot din lume, pentru academia care vrea să-l descopere pe noul David Popovici. 

În prezența lui Mihai Covaliu, șeful COSR, și David Popovici, declarat cel mai bun înotător al anului 2022 la nivel mondial, CS Dinamo a deschis o academie de înot care vrea să concureze cu cele prestigioase din lume. Managerul academiei a fost numit Mihai Popovici, tatăl lui David și specialist în marketing și management, iar de partea tehnică se va ocupa italianul Walter Bolognani, unul dintre cei mai respectați antrenori la nivel mondial. În prima fază, academia își propune să învețe să înoate 15.000 de copii, în următorii 10 ani, ulterior vrând să califice cel puțin un sportiv la JO 2028 și să aibă un sportiv produs în Ștefan cel Mare în finalele JO 2032. 

"Academia lui Dinamo, la fel de bună ca oricare din Italia"

"În Italia, toate orașele, fiecare localitate mai mică și toate cluburile au un bazin de înot. Datorită acestui număr foarte mare de bazine e foarte ușor să organizeze o academie de înot și, ulterior, să ai mulți sportivi de valoare. Dar o academie la fel de mare ca cea inaugurată de Dinamo cred că este la fel de bună ca oricare din Italia. În ceea ce privește facilitățile, sportivii și copiii angrenați, locația, angajații clubului, bugetul, cred că ne putem măsura puterile cu orice club din lume. 

Am înțeles că există trei bazine de 50 de metri lungime în București, nu sunt foarte multe de lungime olimpică. Nu e foarte bine pentru o populație atât de numeroasă, dar trebuie să amintesc că în Milano există doar un bazin cu lungime olimpică, de 50 de metri. Cred că e o problemă comună în Europa, în cazul multor orașe foarte mari, să aibă o infrastructură sportivă ușor decalată față de cerere. Situația de la Dinamo cred că e perfectă pentru înotul de inițiere și pentru înotul de performanță. 

Cred că e foarte important să organizezi asemenea academii în România, pentru că vor fi implicați foarte mulți copii, care vor avea oportunitatea să se dezvolte bine. Vor lăsa deoparte telefoanele mobile, calculatoarele și sedentarismul. Înotul este un mod sănătos și plăcut să crești, să îți înțelegi limitele fizice și să te dezvolți prin propriile calități. Dacă vrei să devii un adult funcțional din toate punctele de vedere, înotul este o școală importantă și un stil de viață în sine. În plus, din ce văd, în România există un talent înnăscut pentru sport și e păcat să nu descoperim și să nu formăm copii născuți să facă sport de înaltă performanță", a declarat Bolognani pentru Sport.ro.      

Bolognani, CV impresionant ca fost coordonator al loturilor de juniori ale Italiei

Walter Bologani (63 de ani) s-a născut la Trento (Provincia Trentino - Alto Adige/Sudtirol), în Nordul Italiei. De-a lungul carierei, a fost antrenor coordonator al tuturor loturilor naționale de juniori și tineret ale Italiei (2006-2022). A fost membru în staff-ul naționalelor de seniori ale Italiei la JO 2012 și la numeroase Campionate Europene și profesor și examinator pentru Departamentul Tehnic al Federației Italiene de Înot, este membru în grupul experților FINA Development, lector pentru FINA (Federation Internationale de Natation) și LEN (Ligue Europeenne de Natation), predând cursuri în Spania, Peru, Macedonia de Nord, Albania, Kosovo, Israel, Libia și Austria.

De asemenea, ocupă funcția de Board Member în cadrul Asociației Internaționale a Antrenorilor de Înot, este coordonator al Comisiei Tehnice COMEN (Ccnfederacion Mediterranea de Natacion), din care fac parte Italia, Spania, Franța, Grecia, Croația, Serbia, Muntenegru, Egipt și Malta, și este membru al LEN Coaching and Educational Commision

În ultimii 15 ani, sub coordonarea sa, Italia a cucerit numeroase medalii la Jocurile Olimpice de Tineret (26), Campionatele Mondiale de Tineret (74), Campionatele Europene de juniori (198), FOTE (77), Gimnaziadă (58) și Jocurile Mediteraneene (437). El a dezvoltat sau a lucrat cu cei mai importanți înotători actuali ai Italiei, precum Gregorio Paltrinieri, Thomas Ceccon, Nicolo Martinenghi, Federico Burdisso, Alessandro Miressi, Manuel Frigo, Lorenzo Zazzeri, Giorgio Minisini, Filippo Bertoni, Alex Sabattani, Simona Quadarella, Martina Carraro, Arianna Castiglioni, Linda Cerruti, Rachele Bruni, Sara Curtis, Matilde Biagiotti, Giulia Vetrano, Irene Mati sau Anna Porcari.  

Text și foto - Gabriel Chirea

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!