Abel Moreno FCSB Spania

FOTO Singurul spaniol care a jucat la FCSB e antrenor la cel mai vechi club din țara lui. Cum arată acum

În vara lui 2008, FCSB și Dinamo au pus ochii pe un mijlocaș central spaniol, care până la urmă a ajuns în curtea lui Gigi Becali.

Ionuț Axinescu
Data publicarii: Miercuri 15 Februarie 2023, 18:03
Data actualizarii: Miercuri 15 Februarie 2023, 18:09

Abel Gómez Moreno (40 de ani) a fost primul și deocamdată singurul jucător din Spania care a evoluat pentru FCSB. Mijlocașul a fost transferat de la Murcia, pentru 200 de mii de euro. Avea 26 de ani și mai fusese legitimat la Sevilla și Málaga, dar evoluase pentru echipele secunde ale acestor cluburi.

Inițial, Abel urma să fie inclus în transferul lui Ionuț Radu la Murcia, mutare care însă a căzut. Dinamo a intrat pe fir și, cu câteva zile înainte ca fotbalistul să fie prezentat de FCSB, antrenorul Mircea Rednic anunța că „Abel este 80% jucătorul nostru, îl aștept la pregătiri”.

Singurul spaniol din istoria lui FCSB a prins doar 72 de minute în România

Abel Gómez, adus la București de Adrian Ilie, pe atunci angajat de Becali la FCSB, nu avea să facă prea multă vâlvă în România. De fapt, a părăsit echipa după numai șase luni, timp în care a avut doar două apariții. A jucat, în total, 72 de minute: 61 într-o victorie cu Pandurii (1-0) și alte 11 într-un 4-1 cu Farul.

În presa spaniolă, Abel s-a plâns că nu a prins lotul de Champions League, deși venise în România tocmai pentru a juca în cea mai importantă competiție europeană. „Am avut o oportunitate, am riscat, dar lucrurile n-au ieșit cum am vrut”, declara spaniolul pentru Marca. 

După ce a plecat de la FCSB, a semnat cu Xerez și a renăscut. Întrebat despre experiența din România, Abel Gómez spunea că nu a fost deloc una pozitivă. „Adevărul e că m-am dus acolo pregătit de ce e mai rău. Aveam obiectiv să iau titlul și să joc în Champions League, dar nici măcar nu am fost trecut pe lista de UCL. Se pare că patronul nu m-a plăcut deloc. Totul a început să meargă rău după ce a plecat Adrian Ilie, cel care m-a adus acolo”, declara spaniolul, potrivit publicației Ideal. 

Vorbind despre România, ca țară, mijlocașul zicea: „Acolo sunt mulți oameni cu foarte mulți bani, dar și mulți oameni extrem de săraci. Bucureștiul poate să fie un oraș periculos. Cultura, obiceiurile, totul e diferit”.

Abel Gómez este acum antrenor la cel mai vechi club din Spania

Pentru Abel Gómez, perioada FCSB a rămas singura în afara Spaniei. În următorii ani a mai jucat, pe rând, la Granada, Córdoba, Cádiz, Lorca, Murcia și Sanluqueño. S-a retras în 2019, după ce a adunat 101 meciuri și șase goluri în prima ligă spaniolă.

Imediat după retragere, a fost numit antrenor principal la Sanluqueño, ultimul club pentru care a evoluat ca jucător. În martie 2021 a mers la Rayo Majadahonda, un pas înainte, în a treia ligă. Apoi, în iunie 2022 a preluat-o pe Recreativo de Huelva, cel mai vechi club de fotbal din Spania, înființat în 1889.

Deși este o echipă de tradiție în fotbalul spaniol, Recreativo se află acum în a patra ligă. Abel Gómez, mult schimbat față de perioada din România (vezi GALERIA FOTO), încearcă să o promoveze. Momentan, Huelva este pe poziția a doua în clasament, urmând să meargă, cel mai probabil, în playoff-ul pentru accederea în divizia a treia. Recreativo nu a pierdut decât un meci din ultimele 14, iar în această iarnă a efectuat șapte transferuri.

„Ca antrenor, Abel propune un joc combinativ pe faza ofensivă și exigent în apărare, cu presiune intensă asupra rivalilor”, scrie site-ul oficial al lui Recreativo de Huelva. 

2 milioane este cea mai mare cotă de piață pe care a avut-o Abel Gómez, în 2012, când juca la Granada.

1,82 puncte/ meci este procentajul spaniolului ca antrenor la Huelva.

4-2-3-1 este sistemul cel mai des folosit de fostul mijlocaș de creație.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!