Spania

La Liga cedează 10% din capitalul său unui fond de investiții, pentru 2.7 miliarde de euro! Toate detaliile 

Conducătorii spanioli au încheiat un acord cu un fond de investiții, iar cluburile de fotbal sunt principalele beneficiare. 

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 04 August 2021, 17:51
Data actualizarii: Miercuri 04 August 2021, 17:52

Fondul de investiţii CVC Capital Partners a ajuns la un acord pentru achiziţionarea la 10% din capitalul LaLiga, pentru suma de 2,7 milioane de fotbal, a anunţat miercuri organizatoarea campionatului de fotbal al Spaniei, citată de AFP.

Acordul de principiu dintre cele două părţi, care evaluează LaLiga la peste 24 miliarde euro, îşi propune "să consolideze creşterea LaLiga la nivel mondial şi a cluburilor sale, prin continuarea transformării sale într-o companie globală de divertisment digital".

Concret, va fi creată o nouă societate în care LaLiga, care reuneşte cluburile din prima şi a doua divizie a campionatului Spaniei, îşi va transfera toate activităţile. CVC va deţine "o participaţie minoritară de aproximativ 10%" în această nouă entitate.

În Italia, o operaţiune similară este în desfăşurare, dar în prezent se confruntă cu opoziţia unor cluburi. Principiul unei posibile asocieri cu fonduri de investiţii private, printre care şi CVC, în gestionarea drepturilor TV din Italia, în schimbul a 1,7 miliarde de euro, a fost aprobat în unanimitate în noiembrie. Însă, potrivit presei italiene, mai multe cluburi nu mai sunt acum favorabile unui astfel de acord, printre acestea numărându-se Juventus Torino şi SSC Napoli, iar negocierile s-au blocat.

Această căutare de noi surse de finanţare de către două dintre cele mai mari ligi europene vine după ce cluburile au pierdut sume uriaşe de bani din cauza pandemiei de Covid-19, care adus la închiderea stadioanelor.

În acest context, 12 mari cluburi europene, printre care Real Madrid, FC Barcelona şi Atletico Madrid din Spania, au provocat un cutremur în lumea fotbalului prin anunţarea, în luna aprilie, a proiectului Superligii europene de fotbal, o ligă cvasi-închisă, cu scopul obţinerii unor venituri mai mari.

Majoritatea acestor cluburi s-au răzgândit două zile mai târziu, în urma protestelor internaţionale şi a furiei fanilor.

AGERPRES

CITESTE SI
STIRILE ZILEI


Modifică setările cookies