OPINIE | Nicolae, căpitan de play. Stanciu a fost omul esențial în campania de calificare la Euro 2024

Nicolae Stanciu Echipa Nationala Echipa Nationala de fotbal a Romaniei EURO 2024 opinie gabriel chirea Opinii
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 18 Octombrie 2023, 08:10
Data actualizarii: Miercuri 18 Octombrie 2023, 08:23
Într-o perioadă când Ianis Hagi, Florinel Coman sau Valentin Mihăilă au furat privirile fanilor și oamenii lor fotbal cu sclipiri trecătoare, căpitanul naționalei a adus constanță și seriozitate în jocul "tricolorilor". 

Împreună cu Horațiu Moldovan și Radu Drăgușin, Nicolae Stanciu a fost piatra de temelie a actualei naționale a României. Criticat de multă lume, pe nedrept de cele mai multe ori, selecționarul Edi Iordănescu a folosit constanța celor trei jucători pentru a-i aduce pe "tricolori" la o serie de opt meciuri fără înfrângere și la două partide de calificarea directă la Euro 2024. 

S-a încăpățânat să vină chiar și din campionatul Chinei, călătorind peste 15 de ore cu avionul 

Dacă Moldovan și Drăgușin sunt tineri și au foame de rezultate, dăruirea căpitanului naționalei trebuie apreciată cu atât mai mult cu cât el este realizat din punct de vedere financiar, dar continuă să vină cu inima când este convocat. În timp ce Ciprian Tătărușanu, Alin Toșca, Alexandru Maxim sau Silviu Lung jr. s-au retras de la echipa națională, când convocările nu au mai părut să-i ajute pe piața transferurilor, Stanciu s-a încăpățânat să vină chiar și din campionatul Chinei, călătorind peste 15 de ore cu avionul pentru a juca sub tricolor, deși putea să stea liniștit și să-și numere milioanele din conturi. 

În actuala campanie, Stanciu a evoluat în toate cele opt meciuri și a înscris de trei ori (primul gol în victoria cu Belarus, 2-1 / primul gol în meciul cu Kosovo, 2-0 / primul gol în partida cu Andorra 4-0), dar adevărata sa contribuție este exemplul de profesionalism pe care îl dă colegilor mai tineri. Mereu concentrat, mereu dispus la efort, mereu ambițios, mereu echilibrat, mereu subordonat intereselor echipei, fără aere de vedetă, prezent și în atac, și în apărare.

 

Stanciu pare să fie una dintre puținele rotițe fără de care mașinăria "Made in Romania" nu s-ar mai învârti

Într-o vreme când tinerii suporteri ai naționalei spun că Ianis Hagi, Florinel Coman, Valentin Mihăilă, Denis Alibec sau Dennis Man sunt idolii lor, Stanciu pare să fie una dintre puținele rotițe fără de care mașinăria "Made in Romania" nu s-ar mai învârti. El se apropie cu pași repezi de intrarea în top 10 la capitolul selecții (64 meciuri) și goluri pentru reprezentativa României (14 reușite), a fost titular de drept la toate echipele la care a fost legitimat și a fost campion și câștigător de trofee în România, Cehia, China (al treilea pasator decisiv în sezonul trecut) și Belgia. 

Și el mai trebuie respectat pentru un lucru. Nicolae Stanciu și-a câștigat selecțiile, locul în primul "11" și banderola de căpitan în mod clasic, cu sudoare și încrâncenare, fără să fie impus de părinți, rude, conducători de club, patroni sau impresari. Cu el pe teren, peste o lună, nu am certitudinea că vom câștiga toate punctele în meciurile decisive cu Elveția și Israel, dar sunt sigur că naționala va face tot ce e posibil ca să se califice la Euro 2024.        

Text și foto - Gabriel Chirea

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!