Eric Bicfalvi Florentin Pera opinie gabriel chirea razboi Rusia Ucraina Razboi ucraina Opinii

OPINIE | Armata lui Putin a sfârtecat Ucraina și se pregătește să atace Moldova. E timpul ca Bicfalvi și Pera să părăsească Rusia

Cei doi oameni de sport din România nu trebuie să mai legitimeze regimul unui dictator acuzat de crime de război. 
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 03 Mai 2022, 15:27
Data actualizarii: Marti 03 Mai 2022, 16:17

Războiul din Ucraina a intrat în a treia lună, timp în care țara vecină a suferit pierderi de peste 1 trilion de euro și cel puțin 50.000 de vieți omenești, cinci milioane de refugiați au trecut granița, infrastructura este distrusă pentru cel puțin o generație, iar armata rusă a înregistrat aproape 25.000 de morți și mii de echipamente militare anihilate. Conflictul inițiat de președintele rus Vladimir Putin pentru "denazificarea" Ucrainei a oripilat lumea civilizată prin atrocitățile comise, a perturbat fluxul de petrol și gaze naturale către Europa și a dus la o stagnare economică îngrijorătoare, după o perioadă și așa grea, în urma celor doi ani ai pandemiei de coronavirus.

Deși are puține șanse de izbândă în a schimba conducerea de la Kiev și a anexa jumătatea estică a Ucrainei, liderul de la Kremlin și statul major al armatei Federației Ruse continuă atacurile sălbatice pe teritoriul unei țări căreia nu i-a declarat formal război, iar masacrele de la Bucha, Gostomel, Irpin sau Mariopol, cu civili torturați, executați fără motiv, lăsați să putrezească în stradă, deportați cu forța în lagăre de concentrare sau violați în grup de soldați, nu au mai fost văzute în Europa, la o asemenea scară, de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Conform ultimelor informații, Rusia amenință state membre NATO cu atacuri nucleare devastatoare, iar serviciile de informații occidentale anunță că un atac asupra Moldovei, o țară cu peste 650.000 de deținători de cetățenie română, este iminent, după ce regimul separatist din Transnistria a regizat atacuri teroriste sub steag fals și trupele ruse din sudul Ucrainei sunt așteptate să atace pe direcția Tiraspolului și gurilor Dunării. 

Ceea ce a pornit ca o acțiune nebunească a unui politician care dorea recunoaștere internă, după ce popularitatea sa ajunsese la cote minime, s-a trasformat într-un masacru apocaliptic și riscă să ducă la declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial și la o conflagrație nucleară totală, ceea ce ar provoca moartea a cel puțin două miliarde de oameni. 

În tot acest timp, antrenorul de handbal Florentin Pera a rămas să pregătească echipa feminină de handbal a clubului ȚSKA Moscova, considerat ca având puternice legături cu fosta armată sovietică și actualii militari ruși, declarând pentru presa locală că "de-a lungul carierei mele, nu am cedat niciodată în momentele dificile. Nu este stilul meu să renunţ la jumătatea contractului şi să plec doar pentru că lucrurile nu merg aşa cum te aştepţi. Rușii sunt destul de prietenoși. M-am confruntat cu diverse dificultăţi în carieră, fie că a fost vorba de epidemii sau de întârzieri la plata salariilor de câteva luni". 

Fost secund al naționalei României și fost campion cu SCM Rm. Vâlcea, Pera pune pe picior de egalitate faptul că nu și-a primit salariul la timp la Reșița, Deva, Constanța sau Brăila, cu acceptarea rolului de garant al unui regim care schingiuiește civili, bombardează blocuri, distruge spitale, ucide fără scrupule copii și violează femei, ca mijloc de negociere pentru o pace avantajoasă. 

Tot în Rusia, Eric Bicfalvi își duce la bun sfârșit contractul cu Ural Ekaterinburg, club din prima ligă rusă de fotbal, fără să dea niciun semn că măcelul din Ucraina l-ar afecta, uman sau profesional, în vreun fel. Sverdlovsk, regiunea în care se găsește orașul în care activează clubul său, este cea de unde a plecat în Ucraina o brigadă cu lansatoare cu rachete, care a făcut praf orașele ucrainene, și tot aici există mai multe fabrici de armament și tehnică militară, care aprovizionează trupele rusești din Ucraina. 

În timp ce antrenorul și fotbalistul își primesc salariile cu bani mânjiți de sânge nevinovat, motivând profesionalismul pentru a nu rupe contractele, sportivii, cluburile și naționalele din Rusia au fost excluse din cele mai importante competiții internaționale, alți zeci de sportivi și antrenori străini au plecat deja din țara agresoare, iar România trăiește sub amenințarea armatei ruse, ajunsă pe Insula Șerpilor, la doar 45km de țărmul românesc, a primit peste 600.000 de refugiați din Ucraina și așteaptă o criză economică de proporții, din cauza acestei agresiuni fără noimă. În timp ce România a devenit o prioritate pentru atacul armatei ruse și e amenințată cu anihilarea totală, dacă conflictul armat din Ucraina se extinde, cei doi par mai îngrijorați să nu le refuze bancomatul cardurile bancare. 

Este dreptul fiecărei persoane să își aleagă locul de muncă și simpatiile politice, dar faptul că cei doi girează atrocitățile din Ucraina, amenințările la adresa propriei țări și umanizarea regimului lui Putin, prin rămânerea în Rusia, ar trebui să spună multe despre caracterul și idealurile lor și ar trebui să le bareze, pe viitor, accederea la loturile naționale sau la funcții de conducere în sportul românesc. 

Text - Gabriel Chirea, contributor Sport.ro
ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!