OPINIE Îndemn pentru echipa națională: Nu încercați să copiați "Generația de Aur", continuați să fiți "Generația Dracula"!

Belgia - Romania Echipa Nationala de fotbal a Romaniei EURO 2024 opinie gabriel chirea romania euro 2024 Opinii
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 22 Iunie 2024, 16:20
Data actualizarii: Sambata 22 Iunie 2024, 16:14

Belgia - România se joacă sâmbătă, 22 iunie, de la ora 22:00, în direct la PRO TV și pe VOYO, dar va și livetext pe www.sport.ro.

Echipa națională joacă astăzi contra Belgiei, cel mai important meci din ultimii opt ani, în ceea ce poate fi încununarea activității a două generații de fotbaliști talentați.

Poate fi momentul de glorie a două generații de fotbaliști români

Pentru Stanciu, Alibec, Niță, Burcă, Bancu și Mogoș, partida cu Belgia poate fi ultima mare șansă de a scrie istorie în tricoul echipei naționale, pentru primii doi fiind o nouă oportunitate uriașă, după cea ratată la Euro 2016, de a trece de grupe la un turneu final. 

Pentru colegii mai tineri (Nedelcearu, Rus, Cicâldău, Man, I. Hagi, Olaru, Coman, Pușcaș), dar ajunși deja la 25-26 de ani, care au atins semifinalele Europeanului de tineret din 2019, poate fi o confirmare că zilele magice de la Cesena și Serravalle au fost doar preambului unei aventuri mult mai lungi și mai epice. 

"Belgia își păstrează parțial strălucirea din 2018"

Victoria clară din meciul cu Ucraina ne-a făcut să visăm frumos și a repus fotbalul românesc pe harta Europei, după ani lungi de umilințe, frustrări și nereușite. Dar la cinci zile după corecția aplicată lui Mudryk & co. și după ce aburii victoriei s-au împrăștiat, avem nevoie de încă o dovadă că sub bagheta lui Edi Iordănescu s-a născut o nouă generație de excepție a României, una care poate egala, și de ce nu chiar întrece, performanța "Generației de Aur" de la Euro 2000.

De această dată, vom înfrunta medaliata cu bronz de la CM 2018 (+ sfert de finală la CM 2014, Euro 2016, Euro 2020), care a reintrat în reconstrucție, dar mai păstrează parțial strălucirea ultimului deceniu, grupată în jurul nucleului Vertonghen - Witsel - De Bruyne - Lukaku

"Stanciu, Ianis & co. ar trebui să nu mai alerge după năluca 'Generației de Aur' "

La fel ca în meciul cu Ucraina, care a terminat meciul năucă și cu sentimentul că nu știe exact ce a lovit-o, "tricolorii" nu ar trebui să caute spectacolul sau lupta deschisă (nu e nicio rușine, și Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazu au apelat la viclenie pe câmpul de luptă), ci ar trebui să-și păstreze luciditatea, tactica atipică, explozia în joc, impertinența, exuberanța și letalitatea în fața porții.

Spre deosebire de Polonia, Ungaria, Serbia sau Cehia, echipe solide, care erau mai bine cotate înaintea turneului final și care ne sunt superioare la capitolul fizic, dar care nu s-au descurcat prea bine la Euro 2024, România a părut să aibă o caracteristică proprie, respectiv un sânge rece diabolic și o dorință aprigă de rezultate. 

Așa că Nicolae Stanciu, Ianis Hagi & co. ar trebui să nu mai alerge după năluca "Generației de Aur", care a turnat plumb în picioarele generațiilor conduse în ultimii 20 de ani de Contra, Chivu, Mutu, Raț sau Chiricheș, ci să continue să fie "Generația Dracula", cea care a făcut treabă bună în ultimii doi ani și și-a lăsat adversarii, fie că a fost vorba de Israel, Kosovo, Elveția sau Ucraina, hipnotizați și lipsiți de vlagă.  

Text - Gabriel Chirea, contributor Sport.ro / Foto - Getty Images

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!