rasism Echipa Nationala Romania Suedia UEFA Nationala

Fanii romani, acuzati de rasism! Ce legatura au gasit jurnalistii suedezi intre Romania si moartea lui George Floyd

Jurnalistii suedezi acuza din nou Romania de rasism. 

SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 06 Iunie 2020, 14:41
Data actualizarii: Sambata 06 Iunie 2020, 14:45

Initial, oficialii Suediei i-au acuzat de rasism pe fanii nationalei tricolore dupa meciul din preliminariile EURO 2020. Desi UEFA a decis la finalul anului trecut ca nu au fost manifestari rasiste in timpul acelei partide gazduite de Arena Nationala, presa suedeza acuza acum ca forul international a facut o nedreptate.

Potrivit Expressen, jurnalistii au gasit o conexiune intre incidentele de la meciul Romania-Suedia si moartea lui George Floyd, in urma careia au izbucnit proteste anti-rasism in toata lumea.

"Ni s-a reamintit de curand ca detinatorii puterii absolute in fotbal nu au tratat aceasta problema indeajuns de serios. Pozitia UEFA dupa meciul Romaniei cu Suedia, din noiembrie, si atacurile rasiste la adresa lui Alexander Isak, de la Bucuresti, a fost marcata de aroganta.

Nu s-a gasit nicio dovada - cu exceptia declaratiilor lui Isak si Robin Quaison - neexistand microfoane sau fotografii care sa probeze aceste lucruri. Inainte si dupa meci, Suedia si presa suedeza au fost acuzate de producerea unor teorii ale conspiratiei legate de rasismul din Romania. Dupa verdictul dat de UEFA, ultimul cuvant a devenit cumva al lor.

(...) Un atac rasist asupra unui fotbalist de culoare este un atac rasist asupra oamenilor de culoare, ca intreaga categorie. Afecteaza individul intr-un mod special, bineinteles, dar are consecinte profunde pentru mult mai multi oameni. Cum lumea a fost dominata de protestele din SUA, UEFA a vrut sa-si arate din nou interesul arzator legat de aceasta problema. Vedem acele sloganuri de mii de ori. Cand se vor schimba lucrurile cu adevarat?", au scris jurnalistii suedezi. 

Reamintim ca in decembrie 2019, UEFA a spus ca nu au existat manifestari rasiste la meciul dintre Romania si Suedia. In schimb, pentru folosirea materialelor pirotehnice, aruncarea unor obiecte pe teren si afisarea unor bannere interzise, FRF a fost amendata cu 40.500 euro.

Modifică setările cookies