Capcana schimbului de generație. Dan Chilom, despre "vârsta la care nu mai prezinți interes pentru națională"

schimbul de generatie dan chilom Echipa Nationala Mirel Radoi Nationala Mirel Radoi
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 17 Noiembrie 2021, 13:23
Data actualizarii: Miercuri 17 Noiembrie 2021, 13:35

Ce plusuri avem după mandatul lui Mirel Radoi la cârma naționalei? Păi avem câteva, indiscutabil. 

de Dan Chilom

Schimbarea de generație, un Iannis Hagi într-o formă excelentă, o linie de mijloc cu  o creativitate bună și cu o clarviziune peste media ultimilor ani, jucători tineri veniți de la  naționala de U21, debutul lui Sali. Da. Pai cam atât, nu?  Și tot auzim la unison că schimbarea de generație este cea mai mare realizare a ultimului mandat. Și nu numai a ultimului mandat. Oare? Echipa națională nu cumva trebuie să producă rezultate, calificări? 

  • Mirel Radoi

Să scoată lumea în stradă, să bucure milioanele de oameni care încă privesc la televizor naționala, cu gândul la ceea ce trăiau odinioară, pe vremea lui  Hagi și a sa generație? Ba da! Asta este menirea echipei naționale de fotbal. Să producă rezultate. Schimbul de generații nu trebuie sa fie impus de absolut nimeni, trebuie să vină natural, atunci când nevoia de întinerire este îminentă. Auzim de zeci de ani deja de-acum, că tot schimbăm generațiile. Ok! Cu ce folos dacă fotbalul la nivel de echipă națională moare încet, dar sigur. Și stăm acasă  mai mereu. 

Oare, italienii ăștia, niște fraieri  de altfel, îl convoacă pe Chiellini la 37 de ani, și ce să vezi, câștigă cu el , căpitan și om de bază, Campionatul  European. Dar și  Bonucci 34 de ani, cel mai bun fundaș de la Euro 2020. Niște nebuni italienii ăștia, mai acum vreo câțiva ani apărau cu Buffon între buturi!  Și să mergem înainte  cu exemplele , nu mai departe de sâmbătă seara, în tricoul Suediei îl regăsim pe Zlatan.

Da, Ibrahimovic, nu s-a lăsat, joacă la Milan, echipa de pe primul loc în Serie A,  unul dintre cele mai puternice campionate din Europa. 40 de ani! Pai, da, pentru că valoarea și forma de moment sunt principalele criterii pentru a fi selecționat la o echipă națională mare, acolo unde nu ai limită de vârsta ca la nationalele mici. Deci, cum stă treaba cu întinerirea? Să mai dăm exemple? Ok. 

Burak Yilmaz, turcul de 36 de ani, campion cu Lille.  Marek Hamsik, 34 de ani, fostul jucător a lui Napoli, care acum joacă la Trabzonspor unde își trăiește a doua tinerețe și care este o prezență constantă în naționala Slovaciei.  Ați uitat că astă vară mergeam să-l privim live pe Arenă, la Euro, pe Goran Pandev, atacantul de 38 de ani a Macedoniei de Nord?!?  Nu cred că ați uitat. Tot aici, l-as menționa si pe Adam Szalai, vârful Ungariei, care peste câteva zile face 34 de ani, și care este principalul marcator pentru maghiari.

Apropo, maghiarii  pe care tot îi scoatem în față ca exemplu pentru proiectul lor de țară,  care a inclus o dezvoltare fără precedent a academiilor de juniori, iată că  nu se formalizează să elimine din echipă un jucător de 34 de ani. De ce? Pentru că în lumea normală la cap, nu se joacă fotbal cu buletinul în mână, iar selecțiile și titularizarea se fac după criterii de valoare si  forma de moment.                                  

Lista poate continua cu nenumărați fotbaliști de 32 sau chiar 33 de ani. Jucători care evoluează la cluburile lor si care, la momentul convocărilor  la primele reprezentative, pot ajuta cu experiență si cu valoare! Dar și cu inspirație și o formă bună de moment. Probabil că și la  noi, Săpunaru, Radu Ștefan (o să spuneti că nu mai vrea să vină, dar adevarul este un pic altul), Dragos Grigore, Ciprian Deac, Constantin Budescu, Dan Nistor, iar aici mai puteți veni și voi cu alte exemple, dacă ar traversa o formă foarte bună nu ar  mai fi convocați la prima reprezentativă.

De ce? Pentru simplul fapt că dorim întinerirea fără echivoc a echipei naționale. De fapt ne ascundem în spatele unor nereușite, unor necalificării pe bandă rulantă, și încercăm să dregem busuiocul cu eternul motiv: schimbul de generații! 

Nu vreau să dau vina pe Rădoi, care poate l-ar fi chemat și pe Răducioiu sau Viorel Moldovan pentru a băga blestemata aia de minge în poarta islandezilor, dar dau vina pe mentalitatea noastră  bolnavă, obscură, mediocră si de neclintit, atât la națională cât si la echipele de club. După 30 de ani nu mai prezinți interes ca fotbalist în România 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!