VIDEO EXCLUSIV „Nu poți să faci asta! Prima hotărâre luată ca acționar...” Marian Iancu pune tunurile pe Dan Șucu: „La Rapid nu faci mobilă!” 

Marian Iancu (56 ani) a vorbit pentru prima dată de la eliberarea din închisoare

Ana-Maria Popescu
Data publicarii: Vineri 20 Ianuarie 2023, 11:46
Data actualizarii: Vineri 20 Ianuarie 2023, 13:46

Condamnat în 2014 la 14 ani de închisoare, fiind acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani în dosarul RAFO, Marian Iancu a fost eliberat pe 27 iunie 2022, cu șase ani mai devreme decât termenul anunțat. Fostul finanțator al Politehnicii Timișoara a vorbit în exclusivitate la „Ora exactă în sport”, acordând astfel și primele declarații după ieșirea din închisoare și a analizat situația fotbalului românesc. 

Critici dure pentru conducătorii Rapidului din partea lui Marian Iancu 

Marian Iancu i-a criticat dur pe conducătorii Rapidului, în special pe Dan Șucu, după decizia de a-l vinde pe Rareș Ilie (19 ani) la Nice, în schimbul a 5 milioane de euro. Fostul finanțator a punctat că este o mare eroare, în special în anul centenarului, când echipa are un obiectiv important, să renunțe la cel mai periculos fotbalist din atacul giuleștenilor. 

„Vreau să vorbesc din punct de vedere al unui investitor, finanțator, când ai o echipă și îl vinzi pe Rareș Ilie, vii la echipă să investești, nu să vinzi cel mai important jucător la acel moment, jucător de finețe, care îți umple de mândrie tribuna. Nu poți să vinzi jucătorul ăsta, vii la echipă și la o zi îl vinzi. 

Nu știu cât de dispus este domnul Șucu, eu cred că este liniar, departe de spiritul Rapidului. Sunt născut în Giulești, mă bucur pentru ce se întâmplă în jurul echipei. Eu reproșez că nu înțeleg de ce există atâta reținere, să îl vinzi pe Rareș Ilie, prima hotărâre luată ca acționar, nu mi-a creat o stare de siguranță, să ai obiectiv în anul centenarului, o defensivă fantastică și să nu ai cu cine să dai gol că ți-ai dat jucătorul de execuție. 

Singura calificată este emoția peluzei, spiritul de atâția ani, este golgheterul echipei. Dar ce faci în deplasare? Ce faci cu echipele mici pentru că va fi o luptă acerbă pentru salvarea de la retrogradare, au adus jucători, nu știi cum va fi cu ele. Anul trecut, în play-out, tot cu Mutu, Rapidul a fost execrabil. 

E o dezamăgire prietenul meu, Mutu, că nu a cerut în această perioadă doi jucători de atac, care să dea goluri. Trebuia să plece dacă a cerut transferuri și nu s-au făcut, dacă erau Dusan Uhrin, pleca”, a declarat Marian Iancu la PRO Arena.  

Marian Iancu: „La Rapid nu faci mobilă. Aici joci fotbal, muncești și conduci suflete!”

Totodată, Marian Iancu a punctat că, din punct de vedere al afacerilor, planul propus de Dan Șucu nu este unul greșit, însă nu se poate aplica și în lumea fotbalului, acolo unde sunt implicați fotbaliști, dar și alte zeci de persoane care fac parte din staff. 

„Din punct de vedere corporatist, unghiul din care prezintă afacerea Rapid, are dreptate, dar la Rapid nu faci mobilă, nu vinzi mobilă. Aici joci fotbal, muncești și conduci suflete, oameni, stări de spirit, e cu totul și cu totul altceva. A conduce corporatist înseamnă rezultate financiare, dar nu sportive, mai ales în anul centenarului, în care era nevoie de o emulație în plus, deși tribuna e obișnuită cu puțin”, a adăugat fostul finanțator al lui Poli Timișoara. 

Starurile lui Marian Iancu la Poli Timișoara: Torje și Gigel Bucur

Marian Iancu, fost președinte al societății Balkan Petroleum, a devenit cunoscut în fotbal după ce cumpărat clubul Poli Timișoara în iarna lui 2005 de la fostul internațional Anton Doboș. În cei șase ani în care Iancu a investit la Timișoara, clubul a plătit aproximativ 21,5 milioane de euro pe achiziționarea a 101 jucători.

Bănățenii au reușit să-și vândă fotbaliști pe sume importante, cei mai reprezentativi dintre aceștia fiind Gabi Torje (2,5 milioane de euro plătiți de Dinamo) și Gigel Bucur (Kuban Krasnodar l-a luat cu 2 milioane de euro). În total, Poli a încasat în cei șase ani 13,7 milioane de euro din vânzarea de jucători.

Mândria lui Marian Iancu: a eliminat-o pe Șahtior

Momentul de vârf al lui Poli sub conducerea lui Marian Iancu a avut loc în 2010, când Poli a eliminat Șahtior Donețk, echipă pregătită de Mircea Lucescu, în turul trei al calificărilor din Champions League (2-2 în deplasare și 0-0 acasă). În barajul pentru grupe, Timișoara a fost eliminată de VfB Suttgart (0-2 acasă / 0-0 în deplasare)

Potrivit anchetatorilor din cazul RAFO, fostul patron de la Poli Timișoara şi colaboratorii săi au prejudiciat bugetul de stat pentru că nu au plătit impozitul pe profit de 806,2 miliarde lei şi prin TVA nelegal dedus de 550,3 miliarde, rezultând un prejudiciu total de 1.356.5 miliarde de lei.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!