FOTO ȘI VIDEO Vassaras revine cu explicații: verdict după faultul comis de Onea + penalty-ul primit de Craiova contra lui FCSB

Kyros Vassaras CCA Iulian Cristea Răzvan Onea Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 04 Mai 2023, 17:00
Data actualizarii: Joi 04 Mai 2023, 17:00

Kyros Vassaras, președintele CCA, a analizat fazele controversate de arbitraj din runda a șasea a play-off-ului și play-out-ului din Liga 1.

Vassaras a împărțit fazele în trei categorii: intervenția VAR în faze suspecte de henț, sancționarea atacurilor imprudente și linia de intervenție VAR.

Vassaras revine cu explicații: verdict după faultul comis de Onea + penalty-ul primit de Craiova contra lui FCSB

Grecul a analizat faze controversate din mai multe partide, inclusiv două dintre cele mai comentate din ultimele zile. Una dintre ele se referă la unul dintre penalty-urile primite de Universitatea Craiova în meciul cu FCSB, pentru un presupus henț în careu al lui Iulian Cristea. Vassaras susține că Istvan Kovacs și cei din camera VAR au luat decizia corectă.

"Arbitrul se mișcă repede pentru a avea cel mai bun unghi de vedere. Apărătorul are brațul stâng într-o poziție nefirească, cu palma deschisă și joacă mingea după un șut către poartă.  Arbitrul acordă imediat o lovitură de pedeapsă și avertizează ulterior corect jucătorul cu cartonaș galben. VAR analizează toate unghiurile disponibile, confirmă decizia arbitrului și verifică un posibil ofsaid înainte de penalty.

VAR, cu ajutorul operatorului de reluare, stabilește punctele de marcare pentru ultimele părți ale corpului pentru apărător și atacant, iar sistemul tehnologic ne oferă rezultatul: nu există o poziție de ofsaid", a spus Vassaras.

La capitolul "sancționarea atacurilor imprudente", Vassaras a comentat și faultul comis de Răzvan Onea asupra lui Ermal Krasniqi, în meciul Rapid - CFR Cluj 3-1. De această dată, președintele CCA susține că arbitrul Marcel Bîrsan a greșit și ar fi trebuit să dicteze lovitură liberă pentru CFR Cluj și cartonaș galben pentru Onea.

"Fundașul aleargă și încearcă o deposedare prin alunecare. Își lovește adversarul cu piciorul ridicat într-un atac de intensitate medie spre mare. Este clar un atac imprudent pe care arbitrul nu l-a identificat. Decizia corectă este lovitură liberă directă și acordarea unui cartonaș galben pentru fundaș. Nu sunt elemente pentru cartonaș roșu întrucât atacul nu este făcut cu crampoanele și nu se realizează contact direct pe gleznă sau mai sus de aceasta. VAR nu poate interveni în cazul în care nu se acordă un cartonaș galben în acest caz pentru un atac imprudent", a explicat Vassaras.

VIDEO 1. Intervenţia VAR în faze suspecte de henţ (cu 3 exemple din partidele Universitatea Craiova – FCSB, U Craiova 1948 – Chindia Târgovişte şi Rapid – CFR Cluj).

VIDEO 2. Sancţionarea atacurilor imprudente (cu exemple din partidele Rapid – CFR Cluj şi U Craiova 1948 – Chindia Târgovişte).

VIDEO 3. Linia de intervenţie VAR: cum se analizează situaţiile de ofsaid, respectiv fazele care beneficiază de analiză video vs cele în care nu poate oferi elementele clare şi evidente care sunt necesare (cu exemple din partidele Sepsi – Farul Constanţa, Universitatea Craiova – FCSB şi Rapid – CFR Cluj).

"Ca un comentariu general, trebuie să fim de acord că tot ceea ce vedem cu ochiul liber fără a avea imagini reale şi clare de pe terenul de joc nu reprezintă întotdeauna realitatea. Folosind tehnologia VAR şi softul 3D, trebuie să avem încredere în rezultatul furnizat, întrucât are de fiecare dată la bază acelaşi sistem şi aceeaşi procedură precisă", a precizat preşedintele CCA, referindu-se la situaţiile de ofsaid.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!