SPECIAL To do list pentru Costel Gâlcă. Trei probleme pe care antrenorul trebuie să le rezolve pentru a salva sezonul Craiovei

Costel Galca Mihai Rotaru Universitatea Craiova Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 21 Aprilie 2024, 10:08
Data actualizarii: Duminica 21 Aprilie 2024, 10:43

Costel Gâlcă (52 de ani) e antrenorul ales de Mihai Rotaru.

 

Gâlcă a fost ales de Rotaru pentru a salva sezonul în curs și a ataca titlul în stagiunea viitoare, fostul internațional găsind la Craiova un lot potent fotbalistic, dar și cel puțin trei probleme pe care trebuie să le rezolve în ultimele șase meciuri pentru a prinde un loc de cupă europeană și a avea un start de mandat pozitiv.

Craiova lui Petev a părut, pentru puțin timp, un rival serios pentru FCSB în maratonul pentru campionat, dar bula s-a spart repede odată cu ultimele două înfrângeri și debarcarea bulgarului. Adus cu entuziasm pentru a pune capăt șirului de alegeri neinspirate făcute de Mihai Rotaru pentru banca tehnică, Costel Gâlcă va moșteni, pe lângă un lot foarte valoros, și câteva probleme care necesită o rezolvare rapidă.

Repară Gâlcă problemele din apărare?

Oltenii au arătat bine spre foarte bine de la mijloc în sus, în special datorită lui Crețu, Mitriță și Baiaram, și impresia generală a fost că degringolada din apărare i-a ținut pe loc în momentele importante din finalul sezonului regular, din play-off sau din Cupa României. Petev a inovat constant, a folosit multe formule de fundași centrali (de la Screciu-Zajkov, la Screciu-Maldonado și Maldonado-Badelj), i-a rotit pe Vlădoiu și Căpățînă în flancul drept, dar realitatea e că Universitatea nu se bazează pe o linie de patru sigură, stabilă, mai ales după accidentarea lui Screciu.

De fapt, defensiva oltenilor a cedat cel puțin o dată în ultimele 19 meciuri oficiale (ultimul clean sheet e cu Farul, 4-0 pe 5 decembrie 2023) și doar cine nu a vrut nu și-a creat ocazii mari la poarta apărată de Laurențiu Popescu, semn că nu există chimie între fundași și că desele schimbări de pe linia de fund au dat uneori echipa peste cap. Iar un prim pas spre Europa e o apărare sigură!

"Cazurile" Ivan și Markovic

Intrat într-un vestiar despre care se spune că de-a lungul timpului a "tocat" mulți antrenori în principal grație relației pe care vedetele o au cu patronatul, Gâlcă are pe masă două cazuri aparte, cele ale lui Andrei Ivan și Jovan Markovic. Două talente de necontestat, ambii au sezoane sub standarde și aproape că au oripilat publicul oltean fie prin lipsa de concentrare și devotament, fie prin urme de indolență arătate din ce în ce mai des.

Pe Ivan, fostul mijlocaș al Generației de Aur îl găsește cu moralul la pământ, fără realizări, apăsat de lipsa golurilor și de scăderea bruscă față de sezonul trecut. Talentatul atacant stânga a pierdut și naționala, aproape că a dispărut odată cu venirea lui Mitriță, iar rolul pe care Gâlcă trebuie să-l joace e, mai degrabă, acela al unui pedagog înzestrat, al unui antrenor care să lucreze eficient la moralul unui fotbalist pe care să-l recâștige pentru echipă.

În cazul lui Markovic, contextul e același de ceva ani și Gâlcă trebuie să găsească cheia pe care alți tehnicieni nu au aflat-o. Ieșit complet din formă, Markovic vine după un meci dezastruos cu Farul, în care a ratat două ocazii singur cu portarul și a fost capăt de linie la majoritatea fazelor, și se confruntă, pe lângă veșnicile probleme cu greutatea, și cu adversitatea propriilor fani. O situație asemănătoare cu cea a lui Ivan și o misiune complicată pentru fostul A1 de la FCSB, aceea de a-i reda, în sfârșit, strălucirea așteptată de patron, fani și coechipieri.

Dependența de Mitriță

Lupta pentru un loc de cupă europeană se anunță la baionetă în ultimele șase etape, interval în care Costel Gâlcă va trebui să-i învețe pe fotbaliștii Universității Craiova să aibă repere ofensive de calitate și fără Alexandru Mitriță.

Starul va lipsi în deplasarea de la Sfântu Gheorghe și trecutul recent e elocvent, "juveții" fiind practic invizibili în meciurile în care vedeta a absentat sau a prins o formă proastă.

Cum jocul Craiovei e aproape de neprivit fără magicianul Mitriță, Gâlcă e aruncat într-o nouă misiune dificilă și trebuie să găsească răspunsuri în lipsa omului care dă viață atacului.

Cel la îndemână e Ștefan Baiaram, singurul oltean în afara lui Mitriță care traversează un moment bun al sezonului, dar nici atacantul dreapta nu poate decide, încă, meciuri de unul singur. Soluții ar putea veni de la capricioșii Ivan și Markovic, dar și de la Houri și Koljic, fotbaliști cu experiență pe care Gâlcă îi poate transforma pe repede-înainte în lideri.

,.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!