Steaua, pulverizata in Europa intr-un articol dur: Cum a fost fortat transferul lui Hagi si de ce dezastrul Ligii I pleaca de la Steaua

Gica Hagi Steaua Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 06 Noiembrie 2011, 07:55
Data actualizarii: Duminica 06 Noiembrie 2011, 08:05

STEAUA - CHIAJNA, azi la 21:30 LIVE TEXT pe www.sport.ro

Unul dintre cele mai importante site-uri de sport din lume a publicat astazi un material despre declinul Stelei si cel al fotbalului din Romania.

"De la GENIUL lui Hagi si gloria in Europa, la COLAPSUL total al fotbalului din Romania de dupa succesul urias al Stelei!", titreaza ziaristul Keir Radnedge de la Goal.com

Acesta scrie despre cum era comunista le-a nascut pe Steaua si Dinamo si cum dupa revolutie totul a cazut, iar jucatori precum Hagi sunt anulati zi de zi.

In articol mai este povestit si momentul aducerii lui Hagi la Steaua, fara ca Sportul sa primeasca un ban:

"Steaua a fost in era comunista un club urias in fotbal. A prins doua finale de Cupa Campionilor, castigand una, dar a cazut, iar odata cu ea s-a dus si fotbalul din Romania"

"Odata, demult, cluburile Armatei erau cele care dominau europa. Honved, Dukla, legia, CDNA Sofia, Partizan Belgrad si Tirana, Vorwarts Berlind si Steaua Bucuresti"

"Steaua chiar a jucat in doua finale Europene, invingand Barcelona. Astazi, daca Steaua vrea sa mai prinda inca o finala, trebuie sa fie ajutata de fair-playul financiar impus de Platini care va lovi cluburile mari"

"Dar atunci, adica in urma cu peste 20 de ani, fotbalul din Romania era o forta si era recunoscut in felul acesta. Istoria recenta a acestuia este una trista, iar apogeul a fost atins in imaginile cu violentele de la Ploiesti."

"Romania a fost una dintre tarile care au participat la Mondialul din 1930, entuziasmul a fost atat de mare incat si Regele Carol s-a implicat financiar la echipa."

"Era comunista a adus schimbari si a impus echipele armatei si politiei in frunte. Echipele armatei aveau un avantaj decisiv: jucatorii nu era platiti ca fotbalisti, ci ca angajati, iar fiecare jucator talentat trebuia sa ajunga la echipa armatei.

"Romania a fost exemplul perfect pentru cum reusea o tara mica sa obtina un pasaport in lume prin sport. Putine echipe puteau rivaliza atunci cu Steaua si Dinamo si chiar mai putine echipe isi si doreau asta.

"Spere exemplu, dupa ce Hagi a inceput sa straluceasca la Sportul, toata lumea a ramas surprinsa de mutarea sa la Steaua. Dupa ce Sportul a cerut o suma de transfer pentru Hagi, li s-a transmis sa uite de asa ceva.

"Era si normal, pentru ca clubul preferat al lui Ceausescu era Steaua, pentru care a fost ridicat si un stadion in anii '70.

"In 1986, Steaua era al doilea club din Europa de Est care prinde o finala de Cupa europeana si primul club din aceasta parte a europei care chiar si castiga un trofeu.

"In 1989, Steaua era umilita in finala cu Milan, apoi a venit Revolutia in Romania, executia lui Nicolae si Elenei Ceausescu, jucatorii s-au transferat in Europa, iar nationala a atins varful din 1994, cand a jucat sfertul de la Mondial.

"Pretul libertatii a fost pentru fotbalul din Romania ca o implozie. Statul nu a mai sustinut fenomenul sportiv, iar cluburile au fost preluate de patroni carora le pasa de alte lucruri decat de fenomen in sine. Talentul s-a risipit imediat, iar calitatea fotbalului s-a prabusit.

"Gasti politice si gasti de infractori au iesit in fata, totul culminand cu golanul care l-a lovit pe stelistul Galamaz.

"Astazi, zilele de glorie ale clubului Steaua sunt uitate, in spatele Cortinei de Fier care o ducea pe Steaua in finala Cupei Europene", scrie acesta pe Goal.com.

Articolul este semnat de Keir Radnedge, ziarist care a urmarit toate Cupele Mondiale din 1966 si pana in prezent.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!