Liga 1

SPECIAL | Sorescu pleacă într-o altă lume! Patronul lui Rakow Czestochowa are o avere de 500 de milioane de euro și păstrează același antrenor din 2016, încă din Liga 3 

Deian Sorescu (24 de ani) a prins transferul mult dorit în străinătate. Mijlocașul dinamovist va juca în campionatul polonez, la revelația ultimelor sezoane, Rakow Czestochowa.

Daniel Anghel
Data publicarii: Miercuri 19 Ianuarie 2022, 15:38
Data actualizarii: Miercuri 19 Ianuarie 2022, 16:36

Până nu de mult, orașul de 200.000 de locuitori, poreclit de polonezi ”micul Nürnberg”, datorită numărului impresionant de magazine de suveniruri, nu era obișnuit cu fotbalul de primă ligă din Polonia și, bineînțeles, nici cu performanțele.

La finele sezonului 2018-2019, Czestochowa a avut, pentru a doua oară în istorie, o echipă în Ekstraklasa, prima ligă poloneză. Rakow a promovat de pe primul loc, iar în primul sezon a terminat, neașteptat, pe locul zece.

Adevărata lovitură a venit abia în sezonul 2020-2021, când Rakow s-a bătut la titlu cu Legia Varșovia și a terminat campionatul pe locul doi. Nu a reușit să câștige primul titlu din istorie, dar a adus primul trofeu, Cupa Poloniei, urmată, apoi, de Supercupă.

Primul sezon european, încheiat în turul trei al Conference League

Surpriza a continuat și în Europa, unde Rakow s-a descurcat onorabil. A reușit să o elimine pe Suduva, cu 1-0 la general, după care a urmat Rubin Kazan, eliminată cu același scor. 

Cel mai dificil examen a fost în compania belgienilor de la Gent, pe care Rakow a reușit să o învingă în primul meci cu ”scorul preferat”, 1-0, dar a pierdut în deplasarea din Belgia, scor 3-0, și a părăsit competiția.

Acum, Rakow se concentrează pe campionat. Nu mai concurează cu Legia Varșovia, care, surprinzător, este pe loc retrogradabil în Ekstraklasa, și își măsoară forțele, de această dată, cu Pogon Szczecin și Lech Poznan. Noua echipă a lui Deian Sorescu este pe locul trei, ultimul ce asigură prezența în Conference League, la șase puncte de primul loc.

Stadion cochet, de 5.500 de locuri

Odată cu performanețele și rezultatele, și pretențiile au crescut la Czestochowa. Șefii clubului au investit, potrivit presei poloneze, aproximativ zece milioane de euro într-o bază sportivă nouă, cu cele mai bune condiții, care include și un stadion cochet, de 5.500 de locuri. Arena este mai mică decât cea veche, care avea 8.000 de locuri, potrivit stadiumdb.com.

Patronul, o avere de peste 500 de milioane de euro

Rakow Czestochowa este un club deținut de omul de afaceri Michał Świerczewski, cu afaceri în domeniul calculatoarelor și o avere de peste 500 de milioane de euro, conform money.pl. Acesta a pus bazele unui club sănătos, fără să se implice prea mult în viața echipei. Drept dovadă, antrenorul Marek Papszun (47 de ani) a fost instalat în 2016, când clubul activa în Liga a treia, și este și astăzi ”principal” la echipă, cu un contract valabil până în 2023!

Rezultatele îi țin ”scaunul”. Are 224 de meciuri, dintre care 120 câștigate, 53 de remize și 51 de înfrângeri, în toate competițiile. Chiar dacă pare că nu intervine cu decizii la nivel sportiv și administrativ, cum se obișnuiește pe la noi, Świerczewski monitorizează atent tot ce se întâmplă la echipă și distribuie pe contul său de Twitter cele mai importante postări ale clubului pe care îl patronează.

Dacă suma de transfer a lui Deian Sorescu la Rakow Czestochowa depășește 800.000 de euro, atunci acesta va fi cel mai scump transfer din istoria clubului.

În acest sezon, Deian Sorescu a acumulat 19 prezențe în Liga 1, în care a reușit să marcheze 8 goluri și să ofere o pasă decisivă. Cu toate că a avut evoluții bune, mai ales în prima parte a campionatului, jucătorul nu a putut împiedica declinul lui Dinamo, care a încheiat 2021 pe penultimul loc, cu doar 12 puncte după 21 de etape. 

„E totul perfect, vizita medicală o face azi și atunci când vizita medicală e ok, ne punem de acord cu taxele care sunt acolo. În principiu, suntem de acord. Era un om de bază, era emblema echipei... hai să dăm uitării tot și să ne gândim că Dinamo trebuie să meargă și fără Sorescu”, a spus Ioan Becali, înainte de plecarea spre Polonia.

Modifică setările cookies