Marian Iancu David Hills guardian Victor Piturca Superliga

"Homosexual, satanist, gras, tigan!" Cum a fost CONDAMNAT fotbalul din Romania. Dialogul rusinii ajuns azi subiect in Guardian

Condamnarea lui Marian Iancu la 12 ani de inchisoare cu executare in dosarul RAFO a dezgropat cateva dintre momentele rusinoase din fotbalul romanesc in care fostul patron al Politehnicii Timisoara a fost in prim plan.

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 19 Octombrie 2014, 18:17
Data actualizarii: Duminica 19 Octombrie 2014, 18:37

Jurnalistul britanic David Hills a publicat in rubica sa saptamanala "Said & Done" din ziarul Guardian cateva fragmente care reamintesc despre "patronul Marian Iancu", acum inchis la Penitenciarul Rahova pentru evaziune fiscala si spalare de bani, intr-un dosar in care suma pe care trebuie sa i-o dea statului de peste 100 de milioane de euro.

Hills scrie in rubrica din aceasta saptamana despre scandalul purtat de Marian Iancu cu Victor Piturca, in 2010, cand acesta era antrenor la Universitatea Craiova. Jurnalistul englez noteaza:

"Fostul patron al Politehnicii Timisoara, Marian Iancu, a fost condamnat la 12 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala si spalare de bani. In 2011, Gigi Becali, si el condamnat intr-un alt caz, ii spunea lui Iancu sa nu se mai lupte in tribunal si sa paraseasca tara: "De ce sa stai 10 ani in inchisoare? Ai bani, inchisoarea e degradanta, iesi din tara si bucura-te de soare. Daca ai bani, nu te vor prinde niciodata""

"Iancu a mai fost penalizat in 2010 cu 3000 de euro, dupa ce intr-o cearta la TV cu Victor Piturca, pe atunci antrenor la Universitatea Craiova, il numea pe acesta "un homosexual satanist", Piturca numindu-l pe Iancu "un tigan gras" caruia ii place "sa stea in pat si sa manance 50 de placite si 25 de sandvisuri". Iancu, la acea vreme, a considerat ca amenda "este injusta si arata o lipsa totala de respect"", noteaza David Hills in rubrica "Said & Done" din aceasta saptamana.

Pretul urias pe care Marian Iancu il va plati pentru afacerea RAFO

Marian Iancu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti, marti, la 12 ani de inchisoare in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cunoscut ca "RAFO", dupa un proces care a durat opt ani. Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a marit astfel cu doi ani pedeapsa primita de Iancu, in urma judecarii cauzei la Tribunalul Bucuresti.

Fratele omului de afaceri, Octavian Iancu, a primit de asemenea o pedeapsa mai mare, de la 9 la 10 ani. si Constantin Margarit, condamnat de tribunal la 9 ani, va face tot 10 ani de detentie. Gheorghita Iancu si Marius Turica au ramas cu pedeapsele de 7 ani date de tribunal. Si Silviu Neacsu a ramas cu pedeapsa initiala, de 3 ani de inchisoare cu suspendare. In schimb, pedeapsa lui Alex Martin (Akaroglu Cuneyt) si a lui Elenkalan Hayrettin au crescut, cu doi ani, la 9 ani de inchisoare.

Ultimul inculpat din dosar, Basaran Kadri Mazhar, a fost condamnat definitiv de CAB, in martie, la 5 ani de inchisoare cu executare, dupa ce Tribunalul Bucuresti ii daduse 9 ani. In 28 noiembrie 2011, Marian Iancu, pe atunci patronul al clubului de fotbal Poli Timisoara, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la zece ani de detentie in dosarul Rafo, in timp ce fratele sau, Octavian Iancu, si Constantin Margarit au primite cate noua ani.

Acuzatiile in acest dosar au fost formulate in baza concluziilor din procesul-verbal intocmit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Ministerul Finantelor Publice. Potrivit acestui act, Kadri Mazhar Basaran, Margarit Constantin si Octavian Iancu (administratori la firmei VGB Impex SRL, in 2000-2004), impreuna cu Alexandru Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societati) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei si prin TVA nelegal dedus de 550, 3 miliarde, rezultand un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies