CUTREMUR! Steaua trebuia sa piarda la masa verde cu Rapid! Mircea Sandu da de PAMANT cu Comisia de Disciplina! Acuzatii DURE:

Mircea Sandu Rapid Steaua Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 27 Septembrie 2012, 17:14
Data actualizarii: Vineri 28 Septembrie 2012, 00:25

Mircea Sandu critica observatorii meciului Steaua - Rapid si Comisia de Disciplina pentru ca au tratat cu lejeritate actele de rasism de pe national arena.


El sustine ca observatorii meciurilor la care se produc manifestari cu caracter discriminatoriu trebuie sa intrerupa partida pentru 10 minute si apoi sa decida oprirea definitiva in cazul in care comportamentul rasist/xenofob al suporterilor se repeta.

"Din pacate, nu acelasi lucru s-a intamplat in cazul oficialilor si comisiilor ligii care au tratat aceste incidente cu o lejeritate nepermisa, ignorand dispozitii regulamentare imperative, aplicabile in aceasta situatie. Astfel, in conformitate cu dispozitiile art.60.10 lit.a, b si c din Regulamentul de organizare a activitatii fotbalistice, oficialii jocurilor ar fi trebuit sa dispuna, in ordine: oprirea jocului, suspendarea jocului pentru 10 minute si, dupa caz (la a treia repetare a comportamentului rasist/xenofob), oprirea definitiva a jocului, fiind obligati sa consemneze aceste fapte in rapoartele lor. Apoi, ca urmare a sesizarii instantei disciplinare, ar fi trebuit aplicate sanctiunile prevazute de art.54 din Regulamentul disciplinar. Mai grav este faptul ca oficiali ai unor cluburi, unii extrem de vizibili in media, au facut declaratii si au avut comportari care aduc atingere grava regulamentelor FRF si legilor in vigoare", afirma Mircea Sandu.

Oficialul FRF se arata ingrijorat de escaladarea rasismului si xenofobiei la meciurile din Liga I, si considera ca incidentele de la Steaua - Rapid si Dinamo - Cfr Cluj au o "gravitate deosebita".

"Federatia Romana de Fotbal este profund ingrijorata de escaladarea rasismului si xenofobiei in timpul meciurilor de fotbal. Manifestarile rasiste si xenofobe de la meciurile Dinamo - CFR Cluj si Steaua - Rapid, reflectate pe larg in mass-media, au avut o gravitate deosebita si au determinat reactia puternica a unor institutii si organizatii", se mentioneaza in comunicatul semnat de Mircea Sandu.

FRF cere LPF si cluburilor afiliate sa respecte prevederile din Statut referitoare la discriminarea rasiala. "Fata de toate acestea, FRF atrage atentia tuturor cluburilor de fotbal afiliate precum si Ligii Profesioniste de Fotbal ca au obligatia respectarii cu strictete a dispozitiilor aratate mai sus, precum si a prevederilor imperative ale art.9 din Statutul FRF – Neutralitate si non-discriminare, repetarea unor astfel de abateri urmand a conduce la aplicarea unor sanctiuni disciplinare si statutare extrem de severe. FRF doreste sa-si reitereze pozitia ferma cu privire la combaterea oricaror manifestari de violenta, rasism si xenofobie cu ocazia meciurilor de fotbal, in concordanta cu legislatia nationala in vigoare si cu reglementarile UEFA in materie. In acest sens, FRF colaboreaza sistematic cu organizatii de profil pentru desfasurarea de campanii privind prevenirea si combaterea violentei, rasismului si xenofobiei", sustine Mircea Sandu.

In comunicat, presedintele FRF ii invita pe toti cei implicati in organizarea si desfasurarea meciurilor de fotbal, jucatori, oficiali ai cluburilor, spectatori si reprezentanti mass-media sa se uneasca in a adopta o atitudine activa si ferma de combatere a violentei, rasismului si xenofobiei la meciurile de fotbal sau la manifestarile in legatura cu fotbalul, toti acestia trebuind sa aiba constiinta faptului ca un astfel de comportament reprezinta un pericol extrem pentru coeziunea sociala.

Clubul Steaua a primit, marti, o penalitate financiara de 20.000 de lei si din partea Comisiei de Disciplina a LPF, in urma incidentelor de la partida cu Rapid.

De asemenea, Jandarmeria a amendat clubul Steaua cu 40.000 de lei, din totalul de 127.000 de lei, pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, din Legea 4/2008, care prevede obligatia "sa nu permita folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violenta, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participantilor la competitiile sau jocurile sportive".

Totodata, pentru nerespectarea alin. 1 lit. r , care prevede obligatia unui club de a interzice "afisarea in arena sportiva a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si la violenta, indiferent pe ce suport ar fi inscriptionat", Jandarmeria a amendat Steaua cu 35.000 de lei.

Jurnalistul Gabriel Safta a demisionat miercuri, dupa ce impreuna cu cativa jucatori si cu managerul Mihai Stoica au scandat, la finalul derbiului cu Rapid, de la microfonul statiei de amplicare a Arenei Nationale impreuna cu galeria "ros-albastra". Unele dintre scandari, initiate de oficialii stelisti si continuate de membrii galeriei, aveau un continut rasist.


Fanii stelisti au afisat la meciul cu Rapid urmatoarele bannere: "Aripi negre colorate in peluze adunate", "Tricouri noi, sa fiti baieti, astazi purtati... Dar oare dupa meci, cati dintre voi le si spalati", "1923 cea mai tare frecventa pentru «ultrasii» fara potenta", "www.fcrd.rom", "Nu ragusiti si nu va agitati / maine dupa fier vechi tre' sa strigati", "Avem deasupra noastra dovada ca politia franceza isi face treaba", ultimul in contextul in care galeria Stelei se afla la peluza sud, iar in zona de deasupra sunt suporterii Rapidului.

Liga Suporterilor Rapidisti (LSR) a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu manifestarile cu caracter rasist care au avut loc, luni, la derbiul cu Steaua, fiind vizati in special managerul stelist Mihai Stoica si crainicul Arenei Nationale, Gabriel Safta.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!