Craiova - CFR Cluj CSU Craiova Devis Mangia Liga 1 Ovidiu Hategan Superliga

CRAIOVA - CFR CLUJ 2-0 | Oltenii puteau pierde la "masa verde" partida cu CFR! Incidentul grav de la derby: ce spune regulamentul

CSU Craiova a invins aseara liderul CFR Cluj, scor 2-0, intr-un meci disputat pe Stadionul "Ion Oblemenco".

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 11 Februarie 2019, 12:45
Data actualizarii: Luni 11 Februarie 2019, 13:04

Autor: Gabriel Chirea

Echipa lui Mangia a controlat jocul de la un capat la altul, iar golurile lui Andrei Cristea (13) si Elvir Kolici (77) au adus infrangerea clujenilor, care nu mai pierdusera in deplasare in Liga 1 din decembrie 2017, iar atunci erau invinsi tot de Craiova. Atmosfera pe Stadionul "Ion Oblemenco" a fost si ea la inaltime, la aceasta partida asistand aproape 30.000 de spectatori.

Dar jocul bun si entuziasmul fanilor olteni au fost umbrite de un episod petrecut in minutul 71 al partidei, cand tusierul Sebastian Gheorghe a fost lovit in cap cu un obiect aruncat din inaltul tribunei a II-a. El l-a chemat prin statia radio pe centralul Ovidiu Hategan, care a oprit meciul si a verificat daca colegul sau a suferit o rana grava, apoi l-a intrebat daca sa suspende jocul pentru a primi ingrijiri medicale. Locul unde a fost lovit era umflat, dar nu sangera, asa ca tusierul a facut semn ca meciul poate sa continue, dar nu inainte de a lua de jos obiectul care il lovise si a-l pastra in buzunar pana la final. Partida s-a reluat, cu un anunt la statia de sonorizare prin care li s-a cerut spectatorilor sa nu mai arunce cu obiecte in teren, altfel existand pericolul ca jocul sa fie suspendat.

Brigada de arbitri a trecut in raportul de joc incidentul, iar clubul craiovean va fi probabil sanctionat. Daca meciul era oprit, se putea ajunge pana la pierderea partidei la "masa verde", asa cum s-a intamplat, in martie 2008, in Cazul "Bricheta", cand arbitrul Alexandru Deaconu a fost lovit de o bricheta aruncata de fanii rapidisti aflati la tribuna a II-a a Stadionului Giulesti si a oprit meciul, ulterior Rapid pierzand la comisii derby-ul cu FCSB, scor 0-3. Acum, desi in astfel de situatii Regulamentul Disciplinar al FRF prevede chiar si disputarea partidelor de pe teren propriu fara spectatori, cel mai probabil CSU Craiova va primi o amenda si/sau inchiderea tribunei a II-a la urmatorul meci.

Ce spune Regulamentul de organizare a activitatiii fotbalistice al FRF (2018):

Articolul 58 | Obligatiile cluburilor organizatoare
7. In cazul in care, din cauza comportarii spectatorilor si/sau deficientelor de organizare au loc in stadion incidente grave (incendii, distrugeri, conflicte intre grupuri mari de suporteri si fortele de ordine, etc.), spectatorii intra in teren, sunt aruncate in teren obiecte sau sunt lovite persoane din incinta terenului, arbitrul va intrerupe jocul pana la incetarea faptelor respective si inlaturarea pericolului, dar nu mai mult de 10 minute. Termenul de 10 minute curge din momentul intreruperii jocului. Intreruperea poate surveni o singura data in cursul unui joc. Dupa caz, in functie de gravitatea incidentelor, pana la reluarea jocului, jucatorii si oficialii vor ramane pe teren sau se vor deplasa la vestiare. In cazul in care, dupa trecerea celor 10 minute, nu a fost restabilita ordinea, arbitrul va opri definitiv jocul, clubul organizator urmand sa fie sanctionat cu pierderea jocului prin forfait.

9. Daca arbitrii, jucatorii si/sau alti oficiali sunt loviti de una sau mai multe persoane, arbitrul poate intrerupe sau opri definitiv jocul in functie de gravitatea incidentului. In cazul opririi definitive a jocului, clubul organizator va fi sanctionat cu pierderea jocului prin forfait. In cazul in care se va dovedi ca lovirea s-a produs din cauza unei persoane apartinand clubului vizitator, inclusiv suporterii acestuia, atunci si clubul vizitator va fi sanctionat cu pierderea jocului prin forfait.

Ce spune Regulamentul Disciplinar al FRF:
Articolul 58 | Autori neidentificati
Daca in cazul savarsirii de violente nu este posibila identificarea autorilor, organul disciplinar va aplica clubului caruia apartin agresorii, sanctiunea programarii jocului fara spectatori de la 2 la 6 jocuri.

Articolul 82 | Responsabilitatea pentru comportarea spectatorilor
1. Clubul gazda raspunde pentru comportarea neregulamentara a spectatorilor si, in functie de situatie, poate fi sanctionat gradual cu penalitate sportiva si interzicerea organizarii de jocuri pe propriul stadion sau masura programarii jocurilor fara spectatori de la 1 la 10 jocuri. In functie de circumstante masura programarii jocurilor fara spectatori se poate aplica partial prin interzicerea ocuparii unui anumit sector de tribuna de la 1 la 10 jocuri.

Articolul 83 | Nerespectarea obligatiilor de organizare a jocurilor
2. Neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor privind asigurarea masurilor de ordine si siguranta in stadion care au avut drept rezultat:
d) aruncarea cu obiectele prevazute la art. 82, alin. 3, lit. a), spre alti spectatori sau spre/in terenul de joc se sanctioneaza cu penalitate sportiva de la 10.000 la 60.000 de lei. In cazul savarsirii unei noi abateri de acelasi tip, clubul se sanctioneaza cu o penalitate majorata cu 1/2 fata de sanctiunea aplicata anterior, pana la atingerea pragului de 60.000 lei. Ulterior, la fiecare noua abatere de acest tip, clubul va fi santionat gradual cu masura programarii jocurilor fara spectatori, cumulat cu penalitatea maxima de 60.000 lei.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!