Ce face azi cel mai bine plătit străin trecut prin România, cu bonus de 650.000 de euro și salariu de jumătate de milion

Mikael Dorsin Arpad Paszkany CFR Cluj Superliga
Ionuț Axinescu
Data publicarii: Luni 13 Februarie 2023, 08:54
Data actualizarii: Luni 13 Februarie 2023, 08:54

În sezonul 2007-2008, CFR Cluj investea aproape 12 milioane de euro în transferuri și avea să cucerească titlul pentru prima oară în istorie, după o luptă strânsă cu FCSB.

Ca să aducă trofee în Ardeal, patronul de atunci al CFR-ului, Árpád Pászkány, a băgat serios mâna în buzunar. Pe lângă nume ca Fabbiani, Lars Hirschfeld, Sixto Peralta sau Sebastián Dubarbier, la Cluj a ajuns și cel mai bine plătit străin din istoria campionatului nostru: Mikael Dorsin.

Suedezul, care juca pe postul de fundaș stânga, a aterizat la Cluj în ianuarie 2008. A venit liber de contract de la Rosenborg și a fost „momit” cu sume amețitoare pentru acele vremuri. Dorsin a semnat un contract pe patru sezoane, cu salariu de 500 de mii de euro pe an plus o primă de instalare în valoare de 650 de mii de euro.

Mikael Dorsin, cel mai bine plătit străin din România, nu s-a impus la CFR Cluj

În fața unei asemenea oferte, suedezul, pe atunci extrem de bine cotat în fotbalul european, a refuzat oferte de la cluburi ca Panathinaikos, Red Bull Salzburg sau Torino. Dorsin jucase cu Rosenborg în UEFA Champions League și era titular în naționala Suediei.

Apărătorul nordic a început ca titular aventura sa în Gruia, ba chiar a reușit și un gol, într-o partidă cu Farul. Apoi, începând cu jumătatea lui aprilie, Dorsin și-a pierdut locul în echipă în fața lui Cristi Panin. După alte câteva meciuri, suedezul nu a mai prins nici măcar lotul echipei pregătite de Ioan Andone.

Tehnicianul clujenilor a invocat faptul că fundașul stânga suedez este complet ieșit din formă și nu s-a adaptat fotbalului din România. Neoficial, se pare că anumite declarații date de Dorsin în presa suedeză i-au supărat pe clujeni. Nordicul spunea, în țara natală, că e uimit cum antrenorul CFR-ului își cheamă jucătorii în cantonamente câte două-trei zile înaintea meciurilor și l-a numit „tehnician de modă veche”.

Mikael Dorsin a plecat din România după jumătate de sezon: „Fotbalul e bolnav acolo!”

În vara lui 2008, CFR Cluj a vrut să-l vândă pe suedez la FC Moscova, pe un milion de euro, dar nordicul a refuzat. Drept urmare, ardelenii l-au trimis pe Mikael Dorsin la echipa secundă a clubului, în liga a treia.

În august 2008, Dorsin a părăsit România definitiv. Și-a reziliat contractul și s-a întors la Rosenborg Trondheim, pentru care avea să joace până în 2016, an în care a și agățat ghetele în cui. În total, a jucat opt meciuri pentru CFR Cluj, marcând un gol. 

Mai târziu, s-a judecat cu ardelenii pentru o datorie și a vorbit în termeni duri despre fotbalul nostru. „În România, fotbalul e bolnav. Se întâmplă lucruri suspicioase. Acesta e unul dintre motivele pentru care am plecat de acolo. Presa vorbea despre meciuri aranjate, dar jucătorii habar n-aveau de ele. Nu eu, cel putin”, spunea Mikael Dorsin în presa suedeză.

Mikael Dorsin e astăzi director sportiv la Rosenborg

Astăzi, Dorsin, ajuns la 41 de ani, lucrează la clubul unde a petrecut cea mai mare parte a carierei. Este director sportiv la Rosenborg Trondheim, post pe care îl ocupă încă din 2019.

În urmă cu două săptămâni, suedezul a fost ofertat de AIK Stockholm, care i-a oferit un post în conducerea clubului. Dorsin a refuzat însă. „Mă simt bine unde sunt acum. Sunt fericit la clubul acesta”, a declarat fostul fotbalist, care la Rosenborg a transferat numeroși jucători din Suedia.

Mikael Dorsin a lucrat ca agent de jucători până să ocupe postul de director sportiv la Trondheim. De asemenea, suedezul are și diplomă de avocat.

16 selecții pentru Suedia are Mikael Dorsin

11 sezoane a jucat suedezul pentru Rosenborg. A mai evoluat pentru Djurgårdens IF și Strasbourg.

8 titluri de campion are Dorsin: cinci cu Rosenborg, două cu Djurgårdens și unu cu CFR Cluj.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!