5 jucatori din Liga I au fost selectionati pentru Cupa Africii pe Natiuni 2010!

cupa africii Emmanuel Kone Yssouf Kone Ze Kalanga Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 08 Ianuarie 2010, 13:27
Data actualizarii: Vineri 08 Ianuarie 2010, 13:30

Yssouf Kone, Dede, Akakpo, Ze Kalanga si Emmanuel Kone sunt jucatorii selectionati din Liga I in echipele lor nationale, in vederea participarii la Cupa Africii pe Natiuni, competitie programata in perioada 10-31 ianuarie, in Angola.

Atacantul lui CFR Cluj, Yssouf Kone (27 de ani), joaca pentru Burkina Faso, desi este ivorian la origine, avand si cetatenia Coastei de Fildes.

A debutat in echipa nationala a Burkinei Faso in anul 2006, pentru care a adunat 17 selectii si a marcat trei goluri.

Burkina Faso a obtinut calificarea la CAN 2010 terminand grupa E a preliminariilor pe pozitia secunda, cu 12 puncte, in urma Coastei de Fildes (16 p.) si deasupra selectionatelor din Malawi (4 p.) si din Guineea (3 p.). La turneul final, prima adversara al lui Yssouf Kone va fi tocmai tara sa de origine. Burkina Faso va intalni, asadar, din nou, dupa preliminarii, Coasta de Fildes (11 ianuarie), celelalte oponente din grupa B fiind Togo (15 ianuarie) si Ghana (19 ianuarie).

Jucatorul Timisoarei, Aderito Waldemar Alves Carvalho "Dede", va fi gazda a turneului. Angolezul care a sosit la clubul banatean in decembrie 2009, liber de contract, are 28 de ani si este mijlocas ofensiv. Angola, calificata la CAN 2010 direct, din postura de tara organizatoare, va juca la 10 ianuarie meciul de inaugurare cu Mali, apoi la 14 ianuarie cu Malawi si la 18 ianuarie cu Algeria.

Liga I mai ofera un jucator care va lupta pe teren propriu in competitia africana: mijlocasul dinamovist Paulo Batista Nsimba "Ze Kalanga" (26 de ani). Cunoscut si sub numele Ricardo Eloy, Ze Kalanga este deja de cinci ani la echipa nationala, timp in care a jucat 35 de meciuri, marcand de patru ori.

FC Vaslui l-a trimis la CAN 2010 pe fundasul togolez Serge Ognadon Akakpo (22 de ani).

Akakpo reprezinta un caz aparte in fotbalul international, prin faptul ca a jucat deja sub steagul a trei state: Franta, Benin si Togo! Akakpo s-a nascut in Togo, dar a inceput fotbalul in Franta. De altfel, singurul club la care a jucat inainte de a sosi la Vaslui este AJ Auxerre. In perioada 2005-2007, a fost convocat in selectionatele de juniori ale Frantei. Profitand de faptul ca unul dintre parintii sai este din Benin, Akakpo a avut posibilitatea sa joace si pentru aceasta tara, insa doar o partida, in 2008, si aceea in reprezentativa B. In acelasi an, Akakpo s-a hotarat sa reprezinte tara natala, iar pana la CAN a adunat 10 jocuri pentru Togo.

Togo s-a calificat la CAN 2010 de pe locul al treilea al grupei A, in care a adunat 8 puncte, fata de Camerun (13 p.), Gabon (9 p.) si Maroc (3 p.). La turneul final, echipa lui Akakpo va juca in grupa B, la 11 ianuarie cu Ghana, la 15 ianuarie cu Burkina Faso si la 19 ianuarie cu selectionata Coastei de Fildes.

Mijlocasul Kouamatien Emmanuel Kone (23 de ani, cinci meciuri la reprezentativa Under 21 si patru jocuri la echipa nationala a Coastei de Fildes), imprumutat de CFR Cluj formatiei International Curtea de Arges, se va duela penttru un loc in sferturile de finala cu Yssouf Kone si cu Serge Akakpo. Ivorienii vor juca, asadar, in grupa B, cu Burkina Faso (11 ianuarie), cu Ghana (15 ianuarie) si cu Togo (19 ianuarie).
In sferturile de finala se vor califica primele doua clasate din fiecare grupa, iar finala se va disputa la 31 ianuarie, in Luanda.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!