GALERIE FOTO Unicul Miodrag. Imagini de colecție cu Belodedici la Steaua Roșie Belgrad

Miodrag Belodedici Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 21 Februarie 2023, 11:59
Data actualizarii: Marti 21 Februarie 2023, 12:35
În prezent, ocupă funcţia de director al centrelor de juniori ale Federaţiei Române de Fotbal. 
  • Fostul internaţional Miodrag Belodedici s-a născut la 20 mai 1964, la Socol, judeţul Caraş-Severin.

Multiplu câştigător al titlului de campion al României cu Steaua Bucureşti şi al Iugoslaviei cu Steaua Roşie Belgrad, Miodrag Belodedici este dublu câştigător al celei mai importante competiţii intercluburi la nivel european cu două formaţii diferite. A fost unul dintre cei mai buni fundaşi ai naţionalei de fotbal a României în cea mai bună perioadă a primei reprezentative.

 

De la Minerul Moldova Nouă la Luceafărul

 

A început să joace fotbal, la nivel organizat, la clubul Minerul Moldova Nouă (1978-1981), pentru ca ulterior să se transfere la echipa Luceafărul Bucureşti (1981-1982).
 
A fost observat la echipa bucureşteană de reprezentanţii clubului Steaua, pentru care avea să semneze în 1982. Primul meci jucat în tricoul Stelei s-a desfăşurat la 5 martie 1981, în partida câştigată de Steaua împotriva echipei Politehnica Iaşi.
Jucând pe postul de fundaş, libero, Miodrag Belodedici s-a remarcat drept unul dintre jucătorii de bază ai echipei Steaua Bucureşti, reuşind performanţe frumoase în tricoul roş-albastru. A jucat pentru Steaua până în 1989, câştigând cinci trofee de campion, trei cupe şi Cupa Campionilor Europeni în 1986, în finala câştigată la loviturile de departajare cu formaţia spaniolă FC Barcelona, precum şi Supercupa Europei în 1986 împotriva formaţiei Dinamo Kiev,
 
A trecuta graniţa, în 1988, în Republica Federală Iugoslavia. În iulie 1989, a semnat cu Steaua Roşie Belgrad, unde avea să îmbrace tricoul primei echipe până în vara anului 1992.
 
  • A câştigat trei titluri (1990, 1991, 1992) de campion al Iugoslaviei şi Cupa Iugoslaviei în 1990
 
În 29 mai 1991, pe Stadio San Nicola din Bari, în finala Cupei Campionilor Europeni, Steaua Roşie Belgrad a învins, la loviturile de departajare (5-3), echipa franceză Olympique Marseille. A îmbrăcat de 63 de ori tricoul echipei din Belgrad pentru care a marcat de trei ori.
 
Performanţele sale pentru fotbalul iugoslav au fost apreciate la nivel internaţional, constituind şi o rampă de lansare spre fotbalul internaţional.

Belodedici a jucat la Valencia și Valladolid

 
Avea să semneze, în 1992, cu echipa spaniolă Valencia CF, care l-a cumpărat de la Steaua Roşie pentru suma de 1,68 milioane de euro. În primul sezon a îmbrăcat de 20 de ori tricoul echipei spaniole, şi în 29 de partide în cel de-al doilea sezon pentru spanioli (1993-1994).
 
A semnat cu Real Valladolid în vara lui 1994, unde a jucat timp de un sezon, pentru ca ulterior să plece la Villareal, unde a jucat în 16 partide şi a înscris două goluri. După un sezon pentru echipa, cunoscută pe plan local, ''submarinului galben'' a semnat cu formaţia CF Atlante din Ciudad de Mexico (Mexic). Timp de două sezoane pentru mexicani a îmbrăcat de 63 de ori tricoul echipei şi a marcat două goluri.

Belodedici a strâns 55 de meciuri în naționala României

În 1998, revine la echipa Steaua Bucureşti şi joacă timp de trei sezoane, în 61 de partide, reuşind trei goluri. Ultimul meci pe care l-a jucat ca fotbalist profesionist a fost la 7 aprilie 2001, cu prilejul partidei Steaua-Rocar (1-1).
 
A jucat în 55 de partide pentru echipa naţională a României pentru care a marcat cinci goluri, meciul de debut consemnându-se la 31 iulie 1984, în confruntarea România-China 1-0.
 
  • Miodrag Belodedici a fost decorat, în 2008, cu Ordinul ''Meritul Sportiv'' Clasa a II-a.
  • În anul 2012, a fost desemnat ambasadorul Finalei UEFA Europa League.
  • În prezent, ocupă funcţia de director al centrelor de juniori ale Federaţiei Române de Fotbal. 
Agerpres
 

VIDEO Miodrag Belodedici - 11-le carierei format din foști colegi

 
ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!