Probleme pentru FRF, Ministerul nu a dat aviz pentru modificarea statutului: mai promoveaza CSU? Ce spun FRF si Mititelu

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 07 Iulie 2014, 17:19
Data actualizarii: Luni 07 Iulie 2014, 22:28

Lovitura pentru FRF. Ministerul Tineretului si Sportului a refuzat sa dea avizul pentru modificarea statutului FRF.

Tocala: MTS a acordat avizul, instanta se va pronunta

Secretarul de stat in ministerul Tineretului si Sportului, Carmen Tocala, a declarat agentiei MEDIAFAX ca MTS a decis sa acorde avizul pentru modificarea statutului FRF, dupa ce l-a reanalizat, urmand ca instanta sa se pronunte cu privire la legimitatatea schimbarilor din AGE din 28 iunie.

Intrebata daca s-a pus problema retragerii avizului acordat la 1 iulie, Tocala a raspuns: "Am primit puncte de vedere pe acest aviz dat pe 2 iulie. Sau pe 1 iulie. Nu, deci a fost facut de noi pe data de 1 iulie si inaintat pe 2 iulie. Erau mai multe curente de opinie. Dar nu e nimic de contestat. S-a facut o analiza astazi, pentru ca au fost foarte multe discutii si directia de specialitate a reanalizat toata documentatia, legislatia pe care mergem, fie Ordonanta de urgenta 26, fie pe Legea Sportului. S-a reanalizat sa vedem daca s-a intrunit cvorumul, daca au avut unanimitate, daca au semnat toti oamenii pe procesul verbal. E o chestie tehnica. Avizul este pentru instanta. Nicidecum nu decidem noi, daca ele sunt legale sau nu, este un aviz pur consultativ. Ei au primit un aviz pe modificari de statut, pentru ca membrii Adunarii Generale au cerut asta intr-un proces verbal. Nu ne putem opune noi la ceea ce vor membrii afiliati ai federatiei. Instanta va lua o astfel de decizie legata de statut, abia dupa ce se intorc de la instanta vin la noi pentru a putea fi operate".

Carmen Tocala a precizat ca avizul acordat de MTS este pur consultativ, instanta putand decide daca se pot opera modificarile in statut. "Modificarile de statut sunt propuse si votate in Adunarea Generala. Noi nu putem face ceea ce doresc membrii, doar instanta poate. Noi trebuia sa vedem doar daca membrii au votat, au aprobat, daca propunerea lor este in conformitate cu legislatia in domeniu. Ce alte probleme sunt, nu sunt la noi. Ei, ca sa mearga in instanta, trebuie sa aiba avizul nostru, care e consultativ, un aviz al ministerului cu modificarile. Asta e tot, in rest instanta decide daca se pot opera modificarile. Sunt si adresele de la federatia internationala prezentate, punctele pe care le-au modificat, alte doua adrese de la FIFA, pentru ca au cerut punctul de vedere inainte", a mai spus Tocala.


UPDATE: Mititelu spune ca MTS a revocat avizul

Adrian Mititelu a declarat agentiei MEDIAFAX ca Ministerul Tineretului si Sportului a acordat initial avizul pentru modificarea statutului Federatiei Romane de Fotbal la 1 iulie, insa astazi l-a revocat.

"Ministerul acordase avizul pentru modificarea statutului, dar l-au dat fara sa il analizeze in amanunt. Pai federatia a depus dosarul cu modifacarile luni (n.r. - 30 iunie) si marti MTS-ul a dat avizul. Cum sa dai un aviz pentru modificarea unui statut dupa o zi pe alta? Iar vineri ministrul a dat ordin sa se ia la puricat toate documentele din dosarul FRF si ce au gasit acolo s-au ingrozit. Azi, ministerul a revocat avizul, asa ca in momentul asta in vigoare este statutul vechi, cel cu articoul 54 (n.r. - referitor la dreptul de promovare al unui club)", a explicat Adrian Mititelu.

El a mentionat ca in urma deciziei MTS de luni CS Universitatea Craiova nu poate evolua in editia 2014-2015 a Ligii I. "CSU nu are cum sa joace in Liga I. Este o ilegalitate care se perpetueaza la nesfarsit cu aceasta echipa. Si chiar daca FRF primea avizul de la MTS, tot nu putea juca. Asta pentru ca modificarile statutului intra in vigoare incepand dupa o decizie a instantei, iar procedurile astea juridice pot dura si trei-patru luni", a spus patronul FC Universitatea Craiova.

Adrian Mititelu se afla de mai multi ani in conflict cu FRF ca urmare a dezafielierii clubului FC Universitatea Craiova, dar si cu autoritatile locale care au decis retraga sprijinul acordat gruparii sale si sa infiinteze o alta echipa, CS Universitatea Craiova.


UPDATE: FRF sustine ca a primit avizul

Departamentul juridic al FRF sustine ca a depus la Ministerului Tineretului si Sportului toate actele necesare pentru modificarea statutului federatiei, conform deciziei Adunarii Generale Extraordinare, si ca a primit avizul MTS pentru inregistrarea noului act aprobat in 28 iunie.

"FRF a depus toate actele necesare pentru obtinerea avizului si l-a primit. Avem avizul necesar pentru modificarea statutului", se arata intr-un raspuns al Departamentul juridic al FRF, acordat, luni, la solicitarea MEDIAFAX.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, oficialii MTS nu au putut fi contactati.


MTS a refuzat sa acorde avizul pentru modificarea statutului FRF. In acest moment, toate schimbarile aprobate de Adunarea Generala Extraordinara din 28 iunie sunt lovite de nulitate.

O sursa federala a declarat pentru Mediafax: "Modificarile la statutul FRF nu au primit avizul MTS. Conform legii, in aceste conditii, modificarile efectuate in Adunarea Generala din 28 iunie sunt lovite de nulitate in totalitate. Acum este nevoie de convocarea unei noi Adunari Generale. Probabil ca in Comitetul Executiv din 11 iulie se va decide convocarea Adunarii Generale Extraordinare pentru rezolvarea situatiei"

Conform articolului 36, alineatul 4, din Legea 69/2000, a Educatiei Fizice si Sportului, "modificarea statutelor sau actelor constitutive ale federatiilor sportive naţionale este supusă procedurilor prevazute de lege, dupa ce s-a obtinut avizul expres al Ministerului Tineretului si Sportului".

Alineatul 6 al aceluiasi articol de lege precizează faptul ca "infiintarea federatiilor sportive nationale sau modificarea statutelor si a actelor constitutive ale acestora, fara respectarea dispoziţiilor alin. (1) si (4), este nula de drept".

Una dintre propunerile importate facute de noua conducere a FRF si aprobata de AG extraordinara se refera la eliminarea articolului 54 din Statutul FRF, care prevedea, la punctul 2, ca "pentru a promova intr-un esalon competitional superior calitatea de membru afiliat al unui club trebuie sa aiba o durată - in momentul inceperii sezonului competitional urmator - de cel putin trei ani consecutiv".

CS Universitatea Craiova a obtinut promovarea din punct de vedere sportiv si a primit licenta pentru Liga I, dar nu respecta articolul 54 din Statutul FRF.

Contactat de MEDIAFAX, secretarul general al FRF, Gheorghe Chivorchian, a refuzat sa comenteze decizia Ministerului Tineretului si Sportului.

Vedeti aici tot ce s-a intampla la Adunarea Generala FRF din 28 iulie.

NU RATA CEL MAI IMPORTANT SUBIECT AL ZILEI, PE WWW.STIRILEPROTV.RO:

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!