Reacția lui Burleanu pentru propunerea legată de blocarea veniturilor din drepturile TV: „Scade credibilitatea cluburilor!” Mesaj dur: „Salariile sunt mult prea mari!”

Ana-Maria Popescu
Data publicarii: Marti 22 Februarie 2022, 18:31
Data actualizarii: Marti 22 Februarie 2022, 19:29

În cursul zilei de marți a avut loc ședinta Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal. 

Răzvan Burleanu a susținut conferința de presă de la finalul sedinței Comitetului Executiv, iar acolo a vorbit despre subiectele arzătoare din fotbalul românesc. Președintele a anunțat data viitoarelor alegeri prezidențiale de la FRF și a comentat și situația cluburilor din fotbalul românesc care se confruntă cu mari probleme financiare.

Șeful Federației a comentat și propunerea ca veniturile din drepturile TV să fie blocate astfel încăt jucătorii să își primească salariile la zi și să nu mai apară situații ca cele de la Gaz Metan Mediaș sau Academica Clinceni. Răzvan Burleanu a spus de ce propunerea nu ar fi una de ajutor pentru cluburi, evidențiind că principala problemă o reprezintă salariile foarte mari, în comparație cu nivelul de finanțare. 

Răzvan Burleanu: „Multe cluburi trebuie să-și reducă fondul de salarii!”

Totodată, președintele FRF a anunțat că urmează să aibă loc o întâlnire cu reprezentanții Ligii Profesioniste de Fotbal, pentru a analiza posibilele soluții în gestionarea problemelor financiare ale cluburilor. 

„Vedem situația de la Clinceni și Mediaș, sunt probleme și la alte cluburi din Liga 1 în ceea ce privește posibilitatea de a ține pasul cu plata datoriilor. Avem situații similare și la Liga 2. Într-un asemenea moment, niciun club nu este într-o situație mai fericită. Managementul riscului va fi foarte important pentru cluburile din Liga 1, care nu sunt în situația de a avea rezerve financiare.

Singurul instrument pe care îl are la îndemână Federația este sistemul de licențiere. FRF nu poate să intervină pe modul în care sunt distribuite veniturile către cluburi din drepturile TV. Iar intervențiile pe sistemul de licențiere se pot face o singură dată pe an. Dacă n-ar fi fost această pandemie, vă asigur că niciun club n-ar fi ajuns în insolvență.

Joi avem programată o întâlnire cu reprezentanții LPF, care au o comunicare constantă cu reprezentanții cluburilor din Liga 1. Am văzut subiectul discutat, că LPF ar trebui să rețină veniturile din drepturile TV pentru plata datoriilor către jucători. Pot să vă spun că e o idee bună pe fond, dar nicidecum o asemenea măsură ar putea să reprezinte o soluție unică, salvatoare, pentru situația financiară la nivelul Ligii 1.

Este nevoie de un acord al cluburilor din Liga 1 în Adunarea Generală a LPF, nicidecum de o intervenție în manualul de licențiere. Veniturile din drepturile TV nu acoperă astăzi cheltuielile salariale pentru cluburile din Liga 1. În perioada 2018-2020, drepturile TV au reprezentat în medie aproximativ 40% din totalul veniturilor la nivelul cluburilor. În plus, media cheltuielilor cu personalul a fost de 2,2 ori mai mare decât valoarea drepturilor TV.

În plus, dacă iei decizia de a bloca veniturile din drepturile TV, scade credibilitatea cluburilor pe piața bancară, dacă vor să se împrumute cluburile. Prin urmare, problema pe care o avem astăzi este că, pentru unele cluburi, salariile sunt mult prea mari față de nivelul de finanțare și nu se pot acoperi din activitatea curentă. De aici trebuie să plecăm. Multe cluburi trebuie să-și reducă fondul de salarii sau să găsească surse suplimentare de venituri.

Deci obiectivul principal este să oprim șirul promisiunilor neonorate privind salariile din Liga 1. Vrem să modificăm sistemul de licențiere, să creștem perioada de monitorizare financiară și să renunțăm la anumite termene de grație. O altă intervenție este să monitorizăm bugetul planificat. Fiecare club va trebuie să transmită o planificare, pe care să o putem urmări. O altă direcție luată în calcul este introducerea unui plafon salarial ca un procent din total venituri pentru cheltuielile salariale. În plus, vrem să încurajăm cluburile să dea un credit mult mai mare jucătorilor tineri. Nu am fost foarte convingători față de cluburi la început, însă transferurile de jucători tineri pot reprezenta surse noi de venit pentru cluburi”, a declarat Răzvan Burleanu la conferința de presă. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!