Gueye Mansour Ciprian Deac Liga 1 Fotbal intern Gueye Mansour Steaua

EXCLUSIV Mansour laudă un fotbalist din Liga 1: ”Mare respect pentru el, e profesionst”. Câte goluri ar marca senegalezul în prima ligă și pe ce sumă s-ar transfera dacă ar avea 25 de ani

Gueye Mansour continuă să urmărească atent ce se întâmplă în prima ligă de la noi, iar recent a vorbit, pentru Sport.ro, cum vede traiectoria campionatului din momentul în care el își făcea debutul în România, în 2004, și până acum. 

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 24 Iulie 2023, 18:17
Data actualizarii: Luni 24 Iulie 2023, 18:16

Senegalezul, care a fost ”adoptat” de români încă după primele partide în tricoul Politehnicii Timișoara, a analizat modul în care s-a schimbat Liga 1 pe durata a aproape două decenii, din 2004. Din punctul său de vedere, fotbalul românesc se află pe o evidentă pantă descendentă.

Faptul că în SuperLiga României nu mai sunt echipele de tradiție care erau atunci, este un argument adus de Gueye Mansour în privința situației în care s-a ajuns. În plus, nici investițiile nu mai sunt la nivelul la care erau, FCSB, Dinamo, Rapid, FC Vaslui, Poli Timișoara și altele fiind dispuse să investească, în urmă cu mulți ani, bani importanți pentru cucerirea titlului.

  • Gueye Mansour Steaua

Gueye Mansour analizează nivelul fotbalului românesc

Senegalezul vede și o cale de scăpare din această situație, anume ca formațiile să se îndrepte către tineri, așa cum o face Gică Hagi la Farul Constanța. Și străinii aduși în Liga 1 erau la un nivel important acum câțiva ani, iar Mansour a numit la prima strigare cei mai importanți jucători contra cărora a evoluat și nu numai.

”E mai slabă Liga 1 acum. Înainte, erau cinci-șase echipe care mergeau în Europa. Erau și mai mulți bani, toate meciurile din campionat erau derby-uri, stadioanele erau pline. Erau UTA, Timișoara, Rapid, Dinamo, FCSB, Oțelul, Craiova, toate meciurile erau altfel.

Toate meciurile erau interesante, jucai mereu partide puternice, stadioanele erau pline. Erau și jucători buni, Dan Alexa, Cosmin Contra la noi, mulți jucători. Campionatul era mai tare. Erau și Wesley, Sânmărtean, Aliuță. Nu se compară cu ce e acum.

Acum, e nevoie să promovezi tineri ca să ajungi din nou sus peste câțiva ani. Nu mai e la fel! Acum, trebuie să facă toți cum face Hagi. Înainte, toată lumea avea echipele secunde, unde erau promovați tinerii”, a spus Gueye Mansour pentru Sport.ro.

Ciprian Deac, remarcatul lui Gueye Mansour

În acest moment, seriozitatea joacă, poate, cel mai important rol în rândul fotbaliștilor care dau randament pozitiv în SuperLiga României. Întrebat care e cel mai bun din campionat la ora actuală, Mansour l-a numit fără ezitare pe Ciprian Deac.

De altfel, Deac și Mansour sunt de aceeași vârstă, 37 de ani. Din perspectiva fotbalistului din Africa, profesionalismul de care dă dovadă Deac este cheia pentru care este mereu, la finalul fiecărui sezon, în fruntea celor mai buni jucători din campionat.

Lângă mijlocașul CFR-ului, africanul i-a mai trecut pe Florinel Coman, Nana Boateng (cedat recent de CFR Cluj la Jeonbuk Hyundai, formația lui Dan Petrescu), dar și pe atacantul Rapidului, Marko Dugandzic.

”Mare respect pentru Deac! La vârsta lui, aleargă mai mult decât tinerii. Mulți jucători din Liga 1 trebuie să îi ia exemplul. E determinat, e profesionist, e serios, de aceea joacă la vârsta asta. Mare respect pentru el!

Îmi place și Coman, a făcut un sezon trecut bun, și-a revenit. Îmi place Dzuganzic, de la Rapid, îmi place și Nana Boateng, care a jucat la CFR Cluj”, a mai spus senegalezul.

Gueye Mansour, convins că ar marca peste 15 goluri pe sezon dacă ar avea cu 10 ani mai puțin 

Gueye Mansour a făcut un joc de imaginație și a încercat să se proiecteze în SuperLiga României acum, dacă ar avea cu cel puțin zece ani în minus. Senegalezul e convins că ar impresiona fără probleme, că ar marca fără dificultate cel puțin 15 goluri pe sezon și că ar pleca, apoi, pe o sumă de ordinul milioanelor de euro.

Câte goluri ai da acum în Liga 1, dacă ai avea, să zicem, 25 de ani?
Cred că aș da peste 15 goluri dacă aș juca acum. Clar! Fotbalul românesc e altfel acum, echipele sunt eliminate din primele tururi preliminare în cupele europene, nu mai fac nimic. Înainte, jucătorii erau mai buni.

Pe ce sumă te-ai transfera acum din Liga 1, dacă spui că nivelul e mai slab?
Nu știu exact, dar cred că aș pleca pe câteva milioane de euro, depinde și de clubul la care ești. La cum merge acum în fotbalul românesc, că jucători sunt vânduți pe milioane deși nu merită, aș spune că da, aș pleca pe niște milioane și eu. Dacă ai un impresar bun, care te promovează, acum pleci în altă țară. Dar, fotbaliștii joacă șapte luni-un an și se întorc în România. Nu pot să facă față în afară. Un an nu poți să faci nimic în altă parte și te întorci din nou în campionatul românesc.  Înainte era altceva, cine pleca, juca! Asta face și valoarea la națională, după cum zice și Hagi. Acum, totul e pentru bani. Parcă nu se mai joacă fotbal și pentru realizări.

Gueye Mansour a jucat ultima dată la CSM Satu Mare 

În România, Gueye Mansour a mai evoluat, pe lângă Poli Timișoara, la Gloria Buzău, CS Buftea, Energeticianul, Ripensia, Flacăra Horezu, Sportul Șimleu Silvaniei și CSM Satu Mare. La nivelul primei divizii din România, a adunat peste 100 de meciuri și a marcat cele mai multe goluri în tricoul formației de pe Bega.

Referitor la experiențele din afara României, atacantul a evoluat la Servette FC (Elveția), Ordabasy (Kazakhstan), Hajer (Arabia Saudită), Lokomotiv Plovdiv (Bulgaria) și Talarrubias (Spania).

VIDEO Retro-Gueye Mansour

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!