Gianluca Vialli și începuturile unei legende: copilăria într-un castel cu 60 de camere și debutul la Cremonese

vialli Gianluca Vialli Vialli a murit vialli castel Fotbal extern
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 06 Ianuarie 2023, 13:42
Data actualizarii: Vineri 06 Ianuarie 2023, 14:30

Gianluca Vialli a murit la doar 58 de ani, după ce a pierdut lupta cu o boală parșivă și incurabilă.

de Ionuț AXINESCU

Fost internațional italian, care a scris istorie la Sampdoria, Juventus și Chelsea, Vialli este considerat unul dintre cei mai buni atacanți ai generației sale. Italianul s-a remarcat întotdeauna prin inteligența sa pe teren, prin știința de a fi mereu la locul potrivit și prin prezența fizică impresionantă.

Copilăria lui Gianluca Vialli, într-un castel cu 60 de camere

Povestea sa de succes este una diferită față de cea a multor fotbaliști. Născut la Cremona, în Lombardia, Vialli a avut o copilărie fără lipsuri. Al cincilea copil al familiei, fostul atacant a crescut la Castello di Belgioioso, un castel impresionant, cu 60 de camere, construit în secolul al XV-lea și considerat o capodoperă din punct de vedere arhitectural. Tatăl său, originar din Trento, era antreprenor și câștiga foarte bine.

În ciuda situației sale privilegiate financiar, Gianluca Vialli a pornit de jos de tot. La nouă ani, a început să joace pentru Pizzighettone, un mic club înființat în 1919 și apoi dispărut în 2012. S-a înscris la fotbal, deși în familia sa nu exista neapărat chemare spre acest sport.

„Tata nu era pasionat. Ținea cu Juventus, însă nu era un fan înfocat. Dintre frații mei, doar unul era interesat de fotbal”, povestea Vialli, peste ani. Italianul avea să evolueze pentru micuța Pizzighettone până în 1978, când talentul său a fost remarcat de Cremonese, principala formație din regiune.

  • Castelul în care a copilărit Vialli

Începuturile legendei, la Cremonese, și întoarcerea acasă

Vialli și-a continuat junioratul la Cremonese, iar în 1980 a debutat la seniori. Avea 17 ani, părul des și creț, iar lumea îl vedea deja ca pe-un mare talent. Totuși, în acel sezon a prins doar două meciuri pentru Cremonese, care la final a promovat în Serie B.

Încet-încet, puștiul a început să se impună la prima echipă, contribuind din plin la ascensiunea lui Cremonese, ajunsă în Serie A pentru prima dată din 1930. În paralel, a devenit un jucător important și pentru selecționata U21 a Italiei, așa că interesul pentru el a crescut. În 1984, Vialli se transfera la Sampdoria, unde avea să-și construiască propria legendă.

Ajuns un fotbalist de top și stabilit mai târziu la Londra, Vialli s-a întors mereu acasă, la Castello di Belgioioso. Obișnuia să-și viziteze părinții și să-și facă acolo vacanțele, de câte ori era posibil. Gianluca Vialli era căsătorit, din august 2003, cu englezoaica Cathryn White-Cooper, alături de care are două fete: Olivia și Sophie.

Luna trecută, italianul declara că ia o pauză de la fotbal și părăsea postul său din staff-ul naționalei Italiei: „La finalul unei negocieri dificile și lungi cu minunații mei medici oncologi, am decis să suspend, sper temporar, activitățile mele profesionale. Obiectivul e să-mi folosesc energia fizică și cea psihică pentru a depăși această boală, iar mai târziu să înfrunt noi aventuri pe care să le împărtășesc cu voi”.

Din păcate, Gianluca Vialli nu și-a mai revenit și a încetat din viață la Londra, pe 6 ianuarie. Iar lumea fotbalului este, începând de vineri, mult mai săracă.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!