Fotbal extern

Top 5 cei mai bogați proprietari de cluburi de fotbal din lume! Conducătorii din Golf au acaparat echipele din Vest

Preluarea lui Newcastle United de către un consorțiu susținut de Arabia Saudită a făcut furori în întreaga lume.

Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Miercuri 05 Ianuarie 2022, 08:29
Data actualizarii: Miercuri 05 Ianuarie 2022, 08:10

Multimilionarii influențează fotbalul european de club de mai bine de un deceniu, cumpărând cele mai mari echipe de pe continent. Există întotdeauna o dezbatere cu privire la sursa investiției, dar rezultatul final este sosirea celor mai buni jucători și oamenii de staff din lume. A devenit esențial să fii capabil să plătești sume de transfer uriașe pentru a recruta cei mai buni jucători din lume.

  • Top 5 cei mai bogați proprietari de cluburi de fotbal din lume! Conducătorii din Golf au acaparat echipele din Vest

Cluburi precum Manchester City și Paris Saint-Germain s-au bucurat de o nouă viață după preluări de la proprietari străini. Cluburile au reușit să transfere cei mai talentați jucători din lume și au început să domine competițiile interne. Investițiile mari le permit cluburilor să cheltuiască sume incredibile de bani pentru a-și deschide calea spre succes în tărâmul fotbalistic.  Iată cei mai bogați proprietari de cluburi de fotbal din lume în acest moment.

5. Andrea Agnelli – Juventus (14 miliarde de lire sterline)

Andrea Agnelli nu a cumpărat de unul singur Juventus, ci mai degrabă întreaga familie Agnelli a obținut proprietatea clubului în 1923 prin Giovanni Agnelli, fondatorul companiei italiene Fiat. El a fost numit președinte al consiliului de administrație al lui Juventus în 2010 și averea sa se estimează a fi la 14 miliarde de lire sterline.

4. Dietrich Mateschitz – RB Leipzig, RB Salzburg și New York Red Bulls (15,7 miliarde de lire sterline)

Dietrich Mateschitz este un om de afaceri miliardar austriac. El deține 49% din compania de băuturi energizante Red Bull. Potrivit Forbes, el a fost al 40-lea cel mai bogat om din lume în 2019, cu o avere netă de 15,7 miliarde de lire sterline, devenind astfel unul dintre cei mai bogați proprietari din fotbalul de club. Austriacul este cheia ascensiunii echipelor RB Leipzig și RB Salzburg după ce tot el a fondat cluburile din Bundesliga germană și, respectiv, austriacă. New York Red Bulls este un alt club de fotbal aflat în proprietatea sa, care joacă în MLS.

3. Sheikh Mansour – Manchester City (21 miliarde de lire sterline)

Sheikh Mansour este proprietarul majoritar al lui Manchester City din 2008. Clubul se află sub proprietatea City Football Group, o companie britanică cu pachetul majoritar de acțiuni deținute de Abu Dhabi United Group și de investitori din SUA și China. Mansour are o avere de 21 de miliarde de lire sterline și deține cel puțin 1 trilion de dolari alături de întreaga sa familie, făcându-l unul dintre cei mai bogați proprietari din fotbalul mondial.

2. Autoritatea de Investiții din Qatar – Paris Saint-Germain (220 de miliarde de lire sterline)

Paris Saint-Germain este deținut de un fond de stat. În iunie 2011, Tamim bin Hamad Al Thani, emirul Qatarului, a cumpărat 70% din acțiunile clubului prin intermediul organizației de stat Qatar Sports Investments (QSI), o subsidiară a Qatar Investment Authority (QIA). Nasser Al-Khelaïfi este președinte și directorul executiv al PSG-ului și, de asemenea, președinte al QSI.

1. Fondul de investiții publice din Arabia Saudită – Newcastle United (320 de miliarde de lire sterline)

Newcastle United a devenit al doilea club deținut de stat. Preluarea clubului în valoare de 305 milioane de lire sterline este finalizată de un consorțiu care include Fondul de investiții publice din Arabia Saudită. PIF îl are ca președinte pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman. Fondul de stat are active de aproximativ 320 de miliarde de lire sterline, ceea ce înseamnă că proprietarii lui Newcastle sunt cei mai bogați din lumea fotbalului.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies