FA Cup Bolton Cupa Angliei Finala FA Cup 1923 West Ham Fotbal extern

GALERIE FOTO Poveștile FA Cup | Acum 99 de ani, până la 300.000 de fani asistau la finală. Calul Billie, salvator și imagine celebră

FA Cup, cea mai veche competiție din lume, cu 150 de ani de istorie, a atras încă de la începutul secolului XX un număr uriaș de spectatori, în special la finalele de pe Crystal Palace, Stamford Bridge sau Wembley.

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 06 Februarie 2022, 09:50
Data actualizarii: Duminica 06 Februarie 2022, 09:56
  • Pro X și VOYO transmit meciurile din FA Cup
  • Liverpool - Cardiff (14:00), Nottingham - Leicester (18:00) și Bournemouth - Boreham Wood (20:30) sunt meciurile de duminică din 16-imile FA Cup, care vor fi transmise ÎN DIRECT de Pro X și VOYO

Finala Cupei Angliei cu cea mai mare asistență este cea din sezonul 1922/1923, dintre Bolton Wanderers și West Ham United, scor 2-0. Conform raportărilor oficiale, la partida de pe Wembley Stadium, cunoscut la acel moment ca Empire Stadium, au asistat puțin peste 126.000 de persoane, însă numărul este departe de realitate.

Până la 300.000 de fani la finala FA Cup din 1923

Deși stadionul s-a umplut rapid, iar porțile au fost închise cu mult timp înaintea orei de start a jocului, un număr uriaș de fani din jurul Londrei au forțat intrarea în arenă. Unii s-au repezit spre bariere, iar alții s-au cățărat pe garduri pentru a asista la primul meci de pe Wembley, lucrările la legendarul stadion fiind încheiate cu doar patru zile înaintea finalei de pe 28 aprilie 1923.

BBC estimează că pe stadion au pătruns între 150.000 și 300.000 de persoane, iar imaginile surprinse de fotografi sunt elocvente.

Conform Guinness World Record, cea mai mare asistență la un meci de fotbal s-a înregistrat la finala Cupei Mondiale din 1950, dintre Brazilia și Uruguay (1-2), când pe Maracana din Rio de Janeiro au fost prezenți oficial 173.850 de oameni. Neoficial, există șanse destul de mari ca finala FA Cup din 1923 să lupte pentru acest record.

White Horse Final

Cum fizic nu mai exista loc în tribunele arhipline de pe Wembley, o mulțime de suporteri au pătruns pe gazon, astfel că a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine. Numeroși ofițeri de poliție călare au reușit să evacueze mulțimea de pe teren, iar finala dintre Bolton și West Ham a început cu o întârziere de 45 de minute.

Ultimul act al finalei Cupei Angliei din 1923 este cunoscut și drept "White Horse Final" datorită polițistului George Scorey și a calului Billie, care au devenit imaginea celebră a primei finale de pe Wembley în momentul în care încercau să înlăture mulțimea de pe teren.

Pe teren, dramatismul nu a atins cote atât de înalte. Bolton a deschis scorul după numai două minute, prin David Jack, atacantul care înscrise și în precedentele meciuri din ediția respectivă și care a devenit primul marcator din istoria Wembley Stadium. Scorul final a fost stabilit de căpitanul Jack Smith, în minutul 53, iar Bolton Wanderers și-a trecut în palmares prima Cupă a Angliei.

Ulterior, Bolton a mai câștigat Cupa Angliei de trei ori, în 1926, 1929 și 1958. În prezent, echipa evoluează în League One, al treilea eșalon, iar la actuala ediție a FA Cup a fost eliminată încă din primul tur, după partida cu Stockport, scor 3-5, după prelungiri.

Modifică setările cookies