Anglia

Se împlinesc 10 de ani de la cazul Muamba! Fotbalistul care a fost la un pas de moarte într-un meci de FA Cup

Pe 17 martie 2012, Muamba a suferit un stop cardiac și s-a prăbușit în timpul primei reprize a unui meci din sferturile de finală a Cupei Angliei dintre Bolton și Tottenham Hotspur disputat pe White Hart Lane.

Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Joi 17 Martie 2022, 22:40
Data actualizarii: Joi 17 Martie 2022, 22:40

Arbitrul Howard Webb a fost forțat să întrerupă meciul din runda a 6-a din FA Cup dintre Spurs și Bolton Wanderers cu puțin timp înainte de pauză, când mijlocașul lui Bolton, Fabrice Muamba, s-a prăbușit pe teren. Suferise un atac de cord. După ce a primit o atenție îndelungată pe teren din partea personalului medical, inclusiv a unui cardiolog consultant care a fost la joc ca spectator, Muamba a fost dus la unitatea de specialitate de la London Chest Hospital. S-a raportat că inima lui a încetat să mai bată timp de 78 de minute.

Recuperarea fabuloasă

  • Se împlinesc 10 de ani de la cazul Muamba! Fotbalistul care a fost la un pas de moarte într-un meci de FA Cup

Până la 19 martie, inima îi bătea fără medicamente și a putut să-și miște membrele. Mai târziu în acea zi, starea lui a fost descrisă ca fiind „gravă” mai degrabă decât „critică” și a fost capabil să recunoască membrii familiei și să răspundă în mod corespunzător la întrebări. La 21 martie, consultantul său a sugerat că progresul lui Muamba „a depășit așteptările noastre”, deși s-a confruntat cu o „perioadă lungă de recuperare”.

La două săptămâni după incident, a fost lansată o fotografie cu Muamba stând în patul de spital și zâmbind. El a fost externat din spital pe 16 aprilie și i-a fost implantat un defibrilator intern, la fel cum are astăzi și Christian Eriksen. Muamba a participat la meciul de acasă al lui Bolton împotriva lui Tottenham Hotspur pe 2 mai, unde și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul primit. La 15 august 2012, Bolton a anunțat că Muamba s-a retras din fotbalul profesionist, pe baza recomandării echipei sale medicale.

„Odată în viață!”

Cazul Fabrice Muamba este unul dintre cele mai celebre evenimente din fotbalul englez de acest tip. Ajuns la vârsta de 33 de ani, englezul cu origini congoleze a reușit ușor să facă tranziția spre jurnalism sportiv, iar mai apoi spre antrenorat. Muamba a absolvit Universitatea Staffordshire din Marea Britanie, obținând diploma în jurnalism sportiv. De asemenea, fostul mijlocaș a participat la cursuri de antrenorat la academia lui Liverpool, iar acum conduce formația under-16 a lui Rochdale.

Anul trecut, Fabrice Muamba l-a întâlnit pe doctorul care i-a salvat viața, Jonathan Tobin. „Nimeni nu credea că te vei trezi. Ai fost decedat pentru 78 de minute, Fabrice. Ești un caz care se întâmplă odată în viață!”.

Modifică setările cookies