Fotbal extern

Noul format al Ligii Campionilor, motiv de dispută între UEFA și Asociația Ligilor Europene

Asociaţia Ligilor Europene de fotbal a criticat reformele prevăzute de UEFA pentru Liga Campionilor începând din 2024, mai ales creşterea numărului de meciuri şi propunerea de a acorda două locuri echipelor pe baza rezultatelor lor istorice.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 29 Aprilie 2022, 17:43
Data actualizarii: Vineri 29 Aprilie 2022, 17:49

„Ligile sunt coloana vertebrală a fotbalului european”, a declarat vineri Claus Thomsen, preşedintele Asociaţiei Ligilor Europene, într-o conferinţă de presă.

UEFA a prevăzut deja schimbări importante în Liga Campionilor, începând cu ediţia 2024-2025.

Printre cele mai importante modificări, anunţate deja, se numără creşterea numărului de echipe, de la 32 la 36, renunţarea la actualul format cu grupe şi implementarea unui nou format tip campionat, cu toate cluburile figurând într-un singur clasament. Toate echipele urmează să se înfrunte între ele, cu o fază iniţială de 10 etape, la capătul căreia primele clasate se vor califica direct în optimile de finală, în timp ce formaţiile de pe locurile 9-24 vor participa la un play-off pentru accederea în optimi.

Claus Thomsen a comentat creşterea numărului de echipe şi de meciuri: „O astfel de creştere va afecta marea majoritate a cluburilor şi va ajuta doar câteva”.

În plus, numai „criteriile sportive” luate acum în calcul ar trebui să asigure accesul la Liga Campionilor şi nu performanţele din trecut. „Aceasta este inima şi sufletul fotbalului. De aceea fanii sunt încântaţi de fotbal în fiecare weekend”, a spus Thomsen.

Din 2024, mai multe locuri în Liga Campionilor ar urma să fie rezervate echipelor cu cele mai mari coeficiente UEFA, care nu au reuşit să se califice în această competiţie pe baza poziţiei din campionat. Aceasta este o plasă de siguranţă pentru cluburile mari care au avut un sezon slab.

Potrivit cotidianului The Times, citat de Agerpres, UEFA doreşte organizarea unui turneu Final Four în Liga Campionilor la fotbal, începând din sezonul 2024-2025, prin care să fie stabilită noua campioană europeană. Conform publicaţiei britanice, cele patru echipe participante la turneul respectiv ar urma să se înfrunte în semifinale cu partide unice, organizate în acelaşi loc în care va avea loc şi finala.

UEFA a experimentat un format asemănător cu ocazia ediţiei 2019-2020 a Ligii Campionilor, a cărei câştigătoare a fost stabilită în urma unui turneu final desfăşurat la Lisabona, din cauza pandemiei de coronavirus.

Modifică setările cookies