Fotbal extern

EBOLA afecteaza si fotbalul! Echipe importante se tem pentru jucatorii lor, meciurile nationalelor africane creeaza panica

Epidemia de febra hemoragica (Ebola) din Africa creeaza panica in intreaga lume. Dupa ce intreaga Europa si Statele Unite au inceput sa monitorizeze foarte atent toate intrarile cetatenilor sositi de pe continentul negru de frica unei pandemii, autoritatile au acum noi probleme.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 09 Octombrie 2014, 09:14
Data actualizarii: Joi 09 Octombrie 2014, 09:41

Raspandirea virusului Ebola a ajuns la o magnitudine fara precedent si a lovit grav in Africa, in state precum Sierra Leone, Liberia si Guineea, dar si in tarile din Europa de Vest si America, unde mai multi pacienti au fost deja izolati, iar contactul cu ei este aproape minim.

Cu mari probleme se confrunta acum si cluburile de fotbal din Europa, cele care trimit fotbalisti la echipele nationale ale unor tari din Africa. In timp ce in Europa se disputa meciuri din preliminariile EURO, africanii joaca si ei partide importante contand pentru preliminariile Cupei Africi pe Natiuni.

Astfel, cluburi importante din Anglia, printre care Chelsea, Everton, Leicester sau Hull (Premier League), dar si Middlesbrough, Reading sau Bolton (Championship) au fotbalisti convocati la mai multe nationale africane. Mai mult, din Franta, nu mai putin de 16 jucatori (10 din Ligue 1, 5 din Ligue 2 si unul din a patra divizie) au primit convocari.

Situatia e una complicata mai ales in cazul partidelor Guineea - Ghana, Camerun - Sierra Leone si Ghana - Guineea, care ar trebui sa se dispute in decursul urmatoarelor zile. Autoritatile africane nu se tem doar pentru fotbalisti, dar si pentru faptul ca partidele sunt asteptate sa stranga un numar destul de mare de fani la un loc.

Tocmai din acest motiv, africanii iau in considerare varianta de a muta partidele, iar Guineea - Ghana s-ar putea disputa in Maroc, tara in care virusul nu a patruns pana acum.

Pentru a evita orice fel de problema, Rayo Vallecano, echipa din Primera Division, a refuzat sa-l lase pe fotbalistul Lass Bangoura sa mearga in cantonamentul nationalei Guineei. Jucatorul va merge direct in Maroc, in cazul in care se va decide ca partida sa aiba loc in statul nord african.

Jucatorii din Anglia convocati la nationalele africane

Premier League
John Obi Mikel (Chelsea) - Nigeria
Christian Atsu (Everton) - Ghana
Jeffrey Schlupp (Leicester) - Ghana
Omatsone Aluko (Hull City) - Nigeria

Championship
Kenneth Omeruo (Middlesbrough, imprumutat de la Chelsea) - Nigeria
Mohamed Camara (Bolton) - Sierra Leone
Samuel Bangura (Reading) - Sierra Leone

Ligue One
Mustapha Dambuya (Notts County) - Sierra Leone

Simtopmele febrei hemoragice

Simptomele Ebola pot include febra, dureri de cap, dureri musculare si articulare si o stare generala de slabiciune, precum si diaree, varsaturi, lipsa poftei de mancare, iar in unele cazuri poate aparea si sangerarea. Transmiterea virusului Ebola nu se face pe calea aerului, ca in cazul gripei sau a pojarului, ci prin contact direct cu fluidele corporale ale pacientilor sau ale echipamentelor medicale (ace, seringi) sau ale obiectelor contaminate (prosoape, haine, scutece).

Virusul poate fi transmis (desi riscul este mult mai mic) si prin intermediul suprafetelor contaminate, care trebuie sa fie curatate si dezinfectate in conformitate cu procedurile corespunzatoare.

CITESTE SI
VIDEO PROTVPLUS.RO
VIDEO VOYO.RO
Modifică setările cookies