Antrenorul lui Shakhtar, traumatizat de războiul din Ucraina: „Încă aud zgomotul bombelor și al avioanelor!” Cum a reușit să scape

Shakhtar Donetsk Roberto de Zerbi Rusia Sahtior Donetk Ucraina Fotbal extern
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 20 Martie 2022, 18:07
Data actualizarii: Duminica 20 Martie 2022, 18:17

Roberto De Zerbi a vorbit despre chinul pe care l-a trăit în Ucraina, atunci când Rusia a început invazia. 

În urmă cu aproape o lună, Vladimir Putin (69 ani) a recunoscut independența regiunilor separatiste Donețk și Luhansk și a lansat un atac militar în Ucraina. Doar că planul nu a funcționat cum a prevăzut liderul de la Kremlin, iar de atunci, pe teritoriul țării noastre este un adevărat război, care s-a soldat cu peste 20.000 de morți. 

Printre cei care au reușit să fugă de bombardamentul lui Putin a fost și Roberto De Zerbi (42 ani). Cu toate că este în Italia de mai bine de două săptâmâni, antrenorul lui Shakhtar Donetsk a mărturisit că încă este marcat de războiul din Ucraina.

De Zerbi: „Hoți și delincvenți sunt rușii!”

„Mai aud zgomotul bombelor și al avioanelor. Mă uit la toate știrile cu Ucraina, de dimineață până seara. Nu reușesc să mai văd altceva, nici măcar meciurile de fotbal. Mă simt mai rău decât în zilele cu bombardamentele din Kiev. Am senzația unui mare gol. Acolo aveam ceva de făcut, să organizez evadarea pentru mine și jucători, să vorbesc cu ambasada... .

De-aici poți doar să privești. Vreau să mă întorc, pentru că a trebuit să fugim ca hoții, dar noi am muncit. Hoți, delincvenți sunt rușii ce au invadat țara. Am primit oferte să antrenez în altă parte, însă eu sunt legat de Șahtior, îmi doresc să câștig campionatul”, a declarat Roberto De Zerbi pentru Gazzetta dello Sport.

De asemenea, fostul jucător al CFR-ului a detaliat chinul prin care a trecut, împreună cu jucătorii săi, până când a părăsit Ucraina. 

De Zerbi: „Riscai să mori de sete, foame și frig”

„Nu eram îngrijorat că o rachetă ne va lovi, la început obiectivele erau militare. Teama mare era fuga. Din Kiev nu există decât o singură șosea spre vest și în dimineața izbucnirii războiului se formase o coadă de 70-80 km. Nu mai aveau benzină, nici de mâncare și de băut. 

Riscai să stai trei zile în coloană, cum a pățit Fonseca în autocar, și să nu mori de bombe sau gloanțe, ci de foame, sete și frig. Așa i-am convins pe brazilienii mei să nu plece imediat. Am rămas închiși în hotel de joi până duminică, la nivelul -1, circa o sută de persoane dormind pe jos, pe saltele. Două-trei ore pe noapte, toți îmbrăcați”, a mărturisit Robert De Zerbi. 

Italianul și-a schimbat și părerea despre poporul ucrainean. Războiul i-a dovedit lui De Zerbi că aceștia ar fi în stare să facă orice pentru a-și păstra libertatea și independența. 

„Nu-i înțelegeam, mi se păreau reci, închiși, suspicioși. Acest război mi-a dezvăluit orgoliul, demnitatea lor. Au libertate de 30 de ani, dar își apără valorile pe care noi le avem garantate. 

Am auzit zicându-se că Zelesnky trebuia să se predea, pentru că altfel duce poporul la masacru. Toți ucrainenii ar lupta și dacă președintele ar fi capitulat, ar fi tot pe front”, a mai spus antrenorul lui Shakhtar Donetsk. 

Înainte ca fotbalul în Ucraina să se suspende, Roberto De Zerbi avea un avans de 2 puncte față de Mircea Lucescu (76 ani). Shakhtar Donetsk a acumulat 47 de puncte în 18 etape, în timp ce Dynamo Kyiv a adunat 45 de puncte. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!