Gasperini și arta de a demola mituri. Cronica finalei în care Atalanta zdrobit Leverkusen, 3-0, și a câștigat Europa League

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 23 Mai 2024, 00:21
Data actualizarii: Joi 23 Mai 2024, 00:38

Atalanta lui Gian Piero Gasperini și Ademola Lookman s-a distrat cu până astăzi invincibila Leverkusen a lui Xabi Alonso și Florian Wirtz, 3-0 la Dublin, și e noua regină din Europa League.

Italienii câștigă primul trofeu european din istorie grație unei prestații de vis a nigerianului în vârstă de 26 de ani și a unei adevărate lecții de tactică pe care strategul italian i-a predat-o celui mai în vogă antrenor al momentului.

51 de meciuri fără înfrângere și titlul în Bundesliga reprezentau înaintea ultimului act din Irlanda argumente solide pentru ca Leverkusen să fie considerată marea favorită a finalei Europa League. Dar miercuri seară, cu un Istvan Kovacs ireproșabil la centru, clișeul conform căreia nu există favoriți și outsideri în finale a mai primit un boost după 90 de minute în care experimentatul Gasperini a citit impecabil jocul, a avut o armă imposibil de contracarat și a adus gloria unui oraș cu doar 125.000 de locuitori.

Ademola Lookman, numele pentru istorie

Agresivi, alerți, mereu gata să sară la gambele adversarilor. Așa au început meciul fundașii și mijlocașii Atalantei, cu scopul clar de a nu-l lăsa pe Florian Wirtz să piloteze mașina cu care Xabi Alonso a accelerat pe lângă Bayern Munchen în Bundesliga. Sub tropotele lui Koopmeiners și Ederson, Xhaka și Palacios s-au prăbușit rapid, linia de mijloc a "farmaciștilor" nu a mai existat și terenul s-a înclinat încă de la început mai aproape de Kovar decât de Musso. Și nu a fost nevoie decât de o centrare pe jos a lui Zappacosta, din dreapta, pentru ca Lookman să reacționeze mai rapid decât Palacios pentru un 1-0 care părea surprinzător pentru mulți.

Parcă neimpresionat pe bancă, italianul trecut prin atâtea și atâtea în cei nouă ani de când conduce trupa din Bergamo a rămas fidel tacticii sale, conștient că orice gafă a oponentului îl va duce mai aproape de trofeu. Nu a fost nevoie de o greșeală flagrantă a defensivei campioanei Germaniei, pentru că Ademola Lookman a decis să ia meciul pe cont propriu și, în minutul 26, s-a distrat cu Granit Xhaka, fost căpitan la Arsenal, înainte de a mângâia plasa porții cu un șut rafinat, de data aceasta cu dreptul. 2-0 și Gasperini schița un prim zâmbet, lăsa să zboare un prim gând spre primul trofeu al unei cariere de 21 de ani ca antrenor principal.

No Wirtz, no party

Presingul s-a domolit ușor-ușor pentru că orice tehnician italian știe că 2-0 e un scor pe care în primul rând trebuie să-l aperi, dar planul tactic a continuat să fie respectat la milimetru. Ideea de bază? Scoaterea din joc a lui Florian Wirtz, desemnat jucătorul anului în Bundesliga și cotat la peste o sută de milioane de euro, echivalentă cu anihilarea întregului front ofensiv al lui Leverkusen.

Fără dispecer, prins de multe ori la 60 de metri de poarta adversă și avertizat de Istvan Kovacs cu un cartonaș galben pentru proteste în minutul 35, Wirtz a dispărut complet, iar Xabi Alonso a rămas neputincios pe banca de rezerve. Elevii lui au avut o șansă, singura, în minutul 35, când Grimaldo a scăpat singur cu Musso, a încercat un lob, dar a eșuat lamentabil și a oferit doar o pasă la portar. O acțiune care nu a rămas fără replică, De Ketelaere încercându-l și el pe Kovar (43) cu un șut bun la colțul scurt.

Nouă ani de așteptare pentru primul trofeu. Și ce trofeu!

La pauză, Gasperini l-a pierdut pe Kolasinac, dar ieșirea bosniacului nu a afectat dispozitivul uns perfect în anii de studiu și lucru în care italianul în vârstă de 66 de ani a încântat, s-a perfecționat, dar nu a câștigat. La întoarcerea pe teren, tot Atalanta a fost periculoasă, cu Hincapie nevoit să scoată o minge din fața lui De Ketelaere (49), în timp ce Alonso a rămas paralizat în așteptarea unei sclipiri a lui Wirtz sau a lui Boniface, trimis pe câmpul de luptă la startul părții a doua.

Cu Ederson și Djimsiti plasați impecabil la fiecare atac advers, cu Scamacca pe post de target man, jocul defensiv al italienilor a fost departe de un catenaccio specific Cizmei și a încurcat teribil cea mai bună echipă a Germaniei. Campioana din Bundesliga a ajuns rar și întâmplător la poartă, Frimpong (59) nu a putut profita de o greșeală a lui Musso, apoi Lookman (74) l-a trimis la grădiniță pe Tapsoba, a șutat parcă prin portarul Kovar, a închis meciul și le-a dat statisticienilor un subiect interesant, bătând multe recorduri în finalele europene și rescriind istoria fotbalului african pe marile scene.

În timp ce vedeta Wirtz a tras primul șut pe poartă în minutul 80, Gian Piero Gasperini începea să-și trăiască momentele de glorie. La nouă ani de la venirea la Bergamo, la 30 de ani de când se apuca de antrenorat în sistemul juvenil al lui Juventus, știa că va pune mâna pe primul trofeu al carierei. După ce a schimbat generații la Atalanta, după ce a învins cu 3-0 atât pe Leverkusen, cât și pe Liverpool și Marseille într-un parcurs care-i va cimenta statutul de legendă al unui club pe care l-a scos din anonimat, l-a reformat și l-a transformat într-un reper al fotbalului jucat inteligent, pe alocuri sclipitor.

VIDEO REZUMAT | Finala Europa League a fost live pe Pro Arena și VOYO

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!